Električna energija

HOPS postao član udruženja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

HOPS postao clan udruzenja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

Slika: hops.hr

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) postao je zvanično član Med-TSO, udruženja operatora prenosnih sistema iz mediteranskih zemalja čiji je zajedničkih cilj formiranje mediteranskog tržišta električne energije.

Na Skupštini ovog udruženja održanoj u Briselu protekle nedelje, Hrvatska je postala 19. država članica Med-TSO, koji raspolaže sa  400.000 kilometara dalekovoda i 544.000 MW instalirane snage.

Mreža članica ovog udruženja pokriva područje od 500 miliona kupaca električne energije

Uprava HOPS-a je u februaru ove godine u Zagrebu održala prezentaciju hrvatskog prenosnog sistema kojim upravlja. Inicijativu je pokrenuo glavni sekretar Udruženja Angelo Ferrante, sa ciljem zajedničke koordinacije službenog prijema hrvatske članice u strukovno udruženje zemalja mediteranskog bazena, navodi se u saopštenju HOPS-a.

Med-TSO je započeo svoj rad pre šest godina u okviru Mediteranskog projekta. Udruženje namerava da učvrstiti svoju poziciju kao platformu za multilateralnu suradnju, u smislu instrumenta za integraciju i razvoj operatora prenosnih sistema na Mediteranu kroz razvoj interkonekcija i integracije obnovljivih izvora energije.

HOPS od ovog članstva očekuje aktivnu međusobnu saradnju u razmeni stručnog znanja, iskustava, i učestvovanja u zajedničkim projektima kako bi se na taj način poboljšala operativna transparentnost operatora prenosnih sistema i olakšalo prihvaćanje infrastrukture operatora opštoj javnosti.

Sve evropske članice Med-TSO su i članice Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

16. april 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

16. april 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

16. april 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

16. april 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta