Električna energija

HEP započeo pilot projekat za pametne mreže vredan 24 miliona evra

HEP-projekat-pametne-mreze

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) započeo je sprovođenje pilot projekta za pametne mreže, u vrednosti od oko 177 miliona kuna (oko 24 miliona evra), u okviru kojeg će biti digitalizovan deo distributivne mreže i obezbeđeni uslovi za integraciju distribuiranih izvora električne energije, poput prozjumera.

HEP ODS investiraće u tri područja pametnih mreža za distribuciju električne energije: pametna merna infrastruktura, razvoj i optimizacija konvencionalne mreže, kao i automatizacija srednjenaponske mreže.

Ugovor za finansiranje ovog projekta potpisan je u julu 2018. godine.

Najveći deo novca za ulaganje, skoro 150 miliona kuna (oko 20,3 miliona evra) ili oko 85%, obezbeđen je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Ostatak, kao i dodatnih sedam miliona evra obezbedio je HEP ODS, deo Hrvatske elektroprivrede (HEP), pa će ukupna investicija u pametne mreže dostići 31 milion evra.

Projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022.

Projekat, koji će HEP ODS sprovesti do kraja 2022. godine, obezbediće uspostavljanje napredne merne infrastrukture kako bi se omogućio tačniji proračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom krajnjih kupaca.

Projektom je predviđeno uspostavljanje napredne merne infrastrukture

Projekt će biti sproveden u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP ODS-a, uključujući Elektru Zagreb, Elektroslavoniju Osijek, Elektrodalmaciju Split, Elektru Zadar i Elektrojug Dubrovnik, rekao je direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da je Hrvatskoj potrebna fleksibilnija mreža i razvoj modernog distributivnog sistema spremnog da integriše veliku količinu energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. oktobar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. oktobar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. oktobar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. oktobar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.