Električna energija

HEP započeo pilot projekat za pametne mreže vredan 24 miliona evra

HEP-projekat-pametne-mreze

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) započeo je sprovođenje pilot projekta za pametne mreže, u vrednosti od oko 177 miliona kuna (oko 24 miliona evra), u okviru kojeg će biti digitalizovan deo distributivne mreže i obezbeđeni uslovi za integraciju distribuiranih izvora električne energije, poput prozjumera.

HEP ODS investiraće u tri područja pametnih mreža za distribuciju električne energije: pametna merna infrastruktura, razvoj i optimizacija konvencionalne mreže, kao i automatizacija srednjenaponske mreže.

Ugovor za finansiranje ovog projekta potpisan je u julu 2018. godine.

Najveći deo novca za ulaganje, skoro 150 miliona kuna (oko 20,3 miliona evra) ili oko 85%, obezbeđen je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Ostatak, kao i dodatnih sedam miliona evra obezbedio je HEP ODS, deo Hrvatske elektroprivrede (HEP), pa će ukupna investicija u pametne mreže dostići 31 milion evra.

Projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022.

Projekat, koji će HEP ODS sprovesti do kraja 2022. godine, obezbediće uspostavljanje napredne merne infrastrukture kako bi se omogućio tačniji proračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom krajnjih kupaca.

Projektom je predviđeno uspostavljanje napredne merne infrastrukture

Projekt će biti sproveden u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP ODS-a, uključujući Elektru Zagreb, Elektroslavoniju Osijek, Elektrodalmaciju Split, Elektru Zadar i Elektrojug Dubrovnik, rekao je direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da je Hrvatskoj potrebna fleksibilnija mreža i razvoj modernog distributivnog sistema spremnog da integriše veliku količinu energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata