Električna energija

HEP započeo pilot projekat za pametne mreže vredan 24 miliona evra

HEP-projekat-pametne-mreze

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) započeo je sprovođenje pilot projekta za pametne mreže, u vrednosti od oko 177 miliona kuna (oko 24 miliona evra), u okviru kojeg će biti digitalizovan deo distributivne mreže i obezbeđeni uslovi za integraciju distribuiranih izvora električne energije, poput prozjumera.

HEP ODS investiraće u tri područja pametnih mreža za distribuciju električne energije: pametna merna infrastruktura, razvoj i optimizacija konvencionalne mreže, kao i automatizacija srednjenaponske mreže.

Ugovor za finansiranje ovog projekta potpisan je u julu 2018. godine.

Najveći deo novca za ulaganje, skoro 150 miliona kuna (oko 20,3 miliona evra) ili oko 85%, obezbeđen je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Ostatak, kao i dodatnih sedam miliona evra obezbedio je HEP ODS, deo Hrvatske elektroprivrede (HEP), pa će ukupna investicija u pametne mreže dostići 31 milion evra.

Projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022.

Projekat, koji će HEP ODS sprovesti do kraja 2022. godine, obezbediće uspostavljanje napredne merne infrastrukture kako bi se omogućio tačniji proračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom krajnjih kupaca.

Projektom je predviđeno uspostavljanje napredne merne infrastrukture

Projekt će biti sproveden u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP ODS-a, uključujući Elektru Zagreb, Elektroslavoniju Osijek, Elektrodalmaciju Split, Elektru Zadar i Elektrojug Dubrovnik, rekao je direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da je Hrvatskoj potrebna fleksibilnija mreža i razvoj modernog distributivnog sistema spremnog da integriše veliku količinu energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

8. oktobar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

8. oktobar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

8. oktobar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

8. oktobar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin