OIE

HEP pustio u probni rad vetropark Korlat, prvi u Hrvatskoj bez podsticaja

HEP vetropark Korlat u Hrvatskoj bez podsticaja

Slika: HEP

Objavljeno

11.05.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prva vetroelektrana nacionalne elektroprivrede treba formalno da uđe u sistem u avgustu. HEP je sagradio vetropark Korlat, najveći u Hrvatskoj, i priključio ga na mrežu uz privremeni ugovor.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da je potpisao privremeni sporazum s vetrofarmom Energetski park Korlat doo i privremeno je uključio u elektroenergetski sistem. Pogon od 58 megavata je tako počeo probni rad, koji po planu treba da traje do avgusta. Kada Hrvatska elektroprivreda – HEP grupa zvanično pokrene vetropark Korlat, on će biti prvi u Hrvatskoj koji proizvodi struju po tržišnim uslovima, bez podsticaja koje drugi dobijaju kroz fidin tarife.

Procenjena godišnja proizvodnja je 170 gigavat-sati. Projekat u blizini Benkovca u Dalmaciji koštao je preko 500 miliona kuna odnosno 66,1 milion evra. Sastoji se od 18 turbina po 3,6 megavata, iz čega proizilazi da je priključna snaga 10,5 odsto ispod maksimalne.

Stubovi su visoki 114 metara, a prečnik jedinica koje je dopremio Nordex SE je 131 metar. Ing-grad doo je bio zadužen za infrastrukturu i priključivanje na mrežu, a Fractal doo je angažovan za izgradnju i nadzor.

HEP ima ambiciju da do 2030. godine podigne svoj portfelj vetroelektrana i fotonaponskih postrojenja na po 350 megavata. Takođe je objavio da planira da na lokaciji Korlat instalira i solarnu elektranu od 75 megavata. Tu je sada najveća vetrofarma u Hrvatskoj, a kompaniji je prva.

Nordex je dobio ugovor o održavanju i servisiranju na dvadeset godina.

Interenergo, deo konglomerata Kelag-Kärntner Elektrizitäts, pustio je u januaru u obližnjim Jasenicama vetropark od 10 megavata. Vlada Hrvatske je pojačala napore da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

11. maj 2020. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

11. maj 2020. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

11. maj 2020. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

11. maj 2020. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu