OIE

HEP potpisao ugovor za gradnju svoje najveće solarne elektrane

hep koncar ugovor dugopolje solar

Foto: HEP

Objavljeno

07.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda potpisala je sa Končar – Elektroindustrijom ugovor o instaliranju solarne elektrane Dugopolje, instalirane snage 13,54 MW i priključne 10 MW.

Solarna elektrana Dugopolje biće 12 fotonaponsko postrojenje u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede (HEP) i ujedno najveće za dobijanje električne energije iz solara. Lokacija za instalacijje nalazi se u opštini Dugopolje, dvadesetak kilometara istočno od Splita. Inače, največa solarna elektrana HEP-a je Donja Dubrava snage 9,9 MW.

Ugovor o projektovanju i gradnji su potpisali HEP Proizvodnja i Končar – Inženjering i vredan je 11,1 milion evra. Očekivana godišnja proizvodnja, kako je saopštio HEP, je 17,2 miliona kilovat-sati bit će dovoljna za snabdevanje oko 6.000 domaćinstava.

Elektrana će se sastojati od 24.624 bifacijalna fotonaponska panela, a rok za izvođenje radova je 18 meseci.

Barbarić: U izgradnji ili fazi izbora izvođača radova je još devet projekata ukupne snage 120 MW

Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, je podsetio da nastavljaju saradnju sa Končarom u izgradnji solarnih elektrana (SE). Dve kompanije zajedno su izgradile elektranu Vis, uz koju je instalirana i baterija, zatim Donju Dubravu (9,9 MW), koja je od maja na mreži, dok se Črnkovci u Slavoniji trenutno grade.

„SE Dugopolje je dobar primjer suradnje domaćih tvrtki s ciljem jačanja ukupnog hrvatskog gospodarstva. Drago nam je da su hrvatski know-how i tehnologije konkurentni na današnjem energetskom tržištu, gdje HEP kontinuirano ima značajne investicije“, podsetio je on.

U proteklih nepunih pet godina, kako je podsetio, HEP je u pogon pustio proizvodna postrojenja ukupne snage oko 90 MW. Kada je reč samo o solaru kompanija, prema podacima sa sajta, ima elektrane na zemlji snage oko 30 MW.

Pri završetku je značajan projekt izgradnje kogeneracijske elektrane EL-TO Zagreb, a u izgradnji ili fazi izbora izvođača radova je još devet projekata ukupne snage 120 MW, izjavio je Barbarić.

Kolak: Končar dosad izgradio solarne elektrane snage 30 MW

Prema rečima Gordana Kolaka, predsednika Uprave Končara, rekao je da je ova kompanija još 2012. godine napravila tehnološki iskorak razvojem vetroagregata i izgradnjom sopstvene vetroelektrane, s ukupnom instalisanom snagom od 20 MW.

Od prve solarne elektrane, tada najveće na ostrvu Vis, puštene u rad 2020, do danas je Končar za različite partnere izgradio četiri fotonaponska postrojenja ukupne snage 30 MW, a  trenutno je u izgradnji i peta u Slavoniji, istakao je Kolak.

Ugovor za SE Dugopolje potpisali su Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje, i Željko Tukša, predsednik Uprave Končar – Inženjeringa u Nacionalnom parku Krka, na lokaciji Hidroelektrane Jaruga. Ova elektrana 1. decembra slavi 120 godina rada, što je, kako je naveo HEP, svrstava među najstarije aktivne elektrane u svetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

7. novembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

7. novembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

7. novembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

7. novembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost