Mobilnost

HEP postavio 5 novih punjača za električna vozila u turističkim destinacijama

HEP-punjaci-elektricna-vozila

Foto: elen.hep.hr

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je završila aktuelni ciklus postavljanja punjača za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji, saopštila je kompanija.

Turistima, kojima je HEP ovog meseca omogućio i putovanje električnim automobilima od granice do mora, sada su na raspolaganju 5 novih ELEN punjača i u gradovima na hrvatskoj obali i ostrvima: na Trgu kralja Tomislava u Pločama, na ostrvu Hvar u Starom Gradu, na adresi Put Rudine, i Jelsi (Žardin bb), u Makarskoj (Ruđera Boškovića bb) i Drveniku–Gradcu (Puntin), saopštio je HEP.

Pet novih HEP-ovih punjača dopunjuje postojeću mrežu ELEN punjača u gradovima i na autoputevima, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz evropskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

HEP je 10. jula pustio u rad 16 punjača za električna vozila na autoputevima. Ti punjači su po prvi put omogućili vožnju električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punjača za električna vozila na Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T).

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica

Foto: HEP

Punjač u Drveniku (Gradcu), snage 2 x 22 kW, kao i brzi ELEN punjači u Pločama, Makarskoj i Jelsi, snage 50 kW, postavljeni su u sklopu projekta bigEVdata, sufinansiranog sredstvima Evropske unije, u okviru kog će biti postavljena 42 punjača na lokacijama širom Hrvatske.

Punjač u Starom Gradu na Hvaru takođe je snage 50kW. Sve punionice omogućavaju istovremeno punjenje dva vozila i poseduju sva tri standardizovana priključka kako bi mogli da ih koriste svi dostupni, ali i nadolazeći tipovi električnih vozila na tržištu.

Punjenje na ELEN punionicama je za sada, u razvojnoj fazi projekta, besplatno, uz korišćenje bilo koje standardizovane beskontaktne kartice, navodi se u saopštenju.

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punionicama, imaće više od 100 punjača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala