Mobilnost

HEP postavio 5 novih punjača za električna vozila u turističkim destinacijama

HEP-punjaci-elektricna-vozila

Foto: elen.hep.hr

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je završila aktuelni ciklus postavljanja punjača za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji, saopštila je kompanija.

Turistima, kojima je HEP ovog meseca omogućio i putovanje električnim automobilima od granice do mora, sada su na raspolaganju 5 novih ELEN punjača i u gradovima na hrvatskoj obali i ostrvima: na Trgu kralja Tomislava u Pločama, na ostrvu Hvar u Starom Gradu, na adresi Put Rudine, i Jelsi (Žardin bb), u Makarskoj (Ruđera Boškovića bb) i Drveniku–Gradcu (Puntin), saopštio je HEP.

Pet novih HEP-ovih punjača dopunjuje postojeću mrežu ELEN punjača u gradovima i na autoputevima, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz evropskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

HEP je 10. jula pustio u rad 16 punjača za električna vozila na autoputevima. Ti punjači su po prvi put omogućili vožnju električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punjača za električna vozila na Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T).

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica

Foto: HEP

Punjač u Drveniku (Gradcu), snage 2 x 22 kW, kao i brzi ELEN punjači u Pločama, Makarskoj i Jelsi, snage 50 kW, postavljeni su u sklopu projekta bigEVdata, sufinansiranog sredstvima Evropske unije, u okviru kog će biti postavljena 42 punjača na lokacijama širom Hrvatske.

Punjač u Starom Gradu na Hvaru takođe je snage 50kW. Sve punionice omogućavaju istovremeno punjenje dva vozila i poseduju sva tri standardizovana priključka kako bi mogli da ih koriste svi dostupni, ali i nadolazeći tipovi električnih vozila na tržištu.

Punjenje na ELEN punionicama je za sada, u razvojnoj fazi projekta, besplatno, uz korišćenje bilo koje standardizovane beskontaktne kartice, navodi se u saopštenju.

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punionicama, imaće više od 100 punjača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

23. jul 2019. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

23. jul 2019. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

23. jul 2019. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

23. jul 2019. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost