Mobilnost

HEP postavio 5 novih punjača za električna vozila u turističkim destinacijama

HEP-punjaci-elektricna-vozila

Foto: elen.hep.hr

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je završila aktuelni ciklus postavljanja punjača za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji, saopštila je kompanija.

Turistima, kojima je HEP ovog meseca omogućio i putovanje električnim automobilima od granice do mora, sada su na raspolaganju 5 novih ELEN punjača i u gradovima na hrvatskoj obali i ostrvima: na Trgu kralja Tomislava u Pločama, na ostrvu Hvar u Starom Gradu, na adresi Put Rudine, i Jelsi (Žardin bb), u Makarskoj (Ruđera Boškovića bb) i Drveniku–Gradcu (Puntin), saopštio je HEP.

Pet novih HEP-ovih punjača dopunjuje postojeću mrežu ELEN punjača u gradovima i na autoputevima, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz evropskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

HEP je 10. jula pustio u rad 16 punjača za električna vozila na autoputevima. Ti punjači su po prvi put omogućili vožnju električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punjača za električna vozila na Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T).

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica

Foto: HEP

Punjač u Drveniku (Gradcu), snage 2 x 22 kW, kao i brzi ELEN punjači u Pločama, Makarskoj i Jelsi, snage 50 kW, postavljeni su u sklopu projekta bigEVdata, sufinansiranog sredstvima Evropske unije, u okviru kog će biti postavljena 42 punjača na lokacijama širom Hrvatske.

Punjač u Starom Gradu na Hvaru takođe je snage 50kW. Sve punionice omogućavaju istovremeno punjenje dva vozila i poseduju sva tri standardizovana priključka kako bi mogli da ih koriste svi dostupni, ali i nadolazeći tipovi električnih vozila na tržištu.

Punjenje na ELEN punionicama je za sada, u razvojnoj fazi projekta, besplatno, uz korišćenje bilo koje standardizovane beskontaktne kartice, navodi se u saopštenju.

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punionicama, imaće više od 100 punjača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award