Električna energija

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

Foto: HEP

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda pokrenula je novi blok u okviru kogeneracionog postrojenja Elektrana-toplana Zagreb (EL-TO Zagreb). Nova jedinica ima snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW, i koštala je 140 miliona evra.

Novi blok u sastavu Elektrane-toplane Zagreb (EL-TO Zagreb), koji je HEP najavio kao najveću investiciju kompanije u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, zameniće zastarele blokove i smanjiće emisije CO2, sumpor-dioksida, azotnih oksida i suspendovanih čestica (PM). EL-TO zagreb bez novog bloka ima snagu od 50 MW za proizvodnju električne i od 200 MW za dobijanje toplotne energije.

HEP je uspešno obavio paljenje prve gasne turbine u novom visokoefikasnom kombinovanom kogeneracijskom Bloku L Elektrane-toplane Zagreb (KKE EL-TO Zagreb), saopštila je kompanija.

Puštanje u probni rad planirano je za proleće sledeće godine

To je prva ključna aktivnost u sklopu funkcionalnog ispitivanja opreme i sistema novog postrojenja, čija će prva faza potrajati do 22. decembra. Sinhronizacija na elektroenergetsku mrežu prvog agregata Bloka L očekuje se tokom sledeće nedelja, a puštanje u probni rad u proleće sledeće godine.

Blok L će, kako se nnavodi, značajno doprineti stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sistema i dugoročnom povećanju sigurnosti snabdevanja 80.000 stanovnika zapadnog dela Zagreba toplotnom energijom, dok će firmama omogućiti sigurnu isporuku industrijskom parom.

Blok L koristi iključivo prirodni gas, a zameniće deo dotrajalih i zastarelih jedinica na lokaciji EL-TO Zagreb i doprineti značajnom smanjenju emisija CO2 i zagaćujućih materija iz pogona EL-TO Zagreb, naveo je HEP.

Smanjiće se emisija SO2 95 odsto, azotnih oksida 57 odsto i čestica 84 odsto

Uz prosečnu očekivanu proizvodnju, izbeći će se emisija oko 150.000 tona CO2 godišnje, smanjiće se emisija SO2 95 odsto, azotnih oksida 57 odsto i čestica 84 odsto.

„Realizacija ove najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina, važna je za HEP jer ćemo u sustav uključiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za  Hrvatsku, jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a.

Uštedeće se 25 odsto prirodnog gasa

Očekivana prosečna godišnja proizvodnja Bloka L je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplotne energije za daljinski sistem Zagreba, kao i 160 GWh industrijske pare, naveo je HEP.

Novi blok predstavlja Simensovu tehnologiju sa stepenom efikasnosti od 90 odsto zbog čega će ušteda prirodnog gasa biti 25 odsto. Postrojenje je izgradila je italijanska firma FATA.

Projekat je najvećim delom finansiran kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i komercijalnih banaka, kao i Evropske investicione banke (EIB), uz garancije Evropskog fonda za strateška ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

27. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

27. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

27. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti