OIE

HEP obezbedio finansiranje za solarnu elektranu Korlat

hep se korlat ebrd eib kredit ugovor

Budući hibridni energetski park (foto: HEP)

Objavljeno

23.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda potpisala je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovore o finansiranju izgradnje Sunčane elektrane Korlat.

Ukupna vrednost ugovora o kreditima sa EBRD-om i EIB-om je 62 miliona evra, od čega je 31,62 miliona evra kredit EBRD-a, a 30,38 miliona evra kredit EIB-a, saopštila je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Zajmovi su osigurani državnom garancijom do 80 odsto ukupne vrednosti kredita na osnovu odluka Vlade Hrvatske.

Fotonaponska elektrana Korlat je, kako je naveo HEP, najveći projekat za korišćenje solarne energije u Hrvatskoj sa izdatom građevinskom dozvolom. Instalisana snaga elektrane biće 99 megavata (MW), a priključna 75 MW.

Fotonaponsko postrojenje će sa vetroparkom Korlat činiti prvi hibrdni energetski park u Hrvatskoj

Očekivana godišnja proizvodnja SE Korlat je 165 gigavat-sati (GWh) i biće dovoljna za snabdevanje oko 50 hiljada domaćinstava.

HEP je istakao da će SE Korlat uz postojeću vetroelektranu na lokaciji u blizini sela Korlat, udaljenog oko sedam kilometara od Benkovca, činiti obnovljivi hibridni energetski park.

Vetropark Korlat, snage 58 MW, proizvodi električnu energiju od 2021. godine. To je bila prva vetroelektrana u Hrvatskoj izgrađena bez državnih podsticaja i prvi HEP-ov vetropark. Hibridni energetski park, koji će objediniti elektrane na solar i vetar, će takođe, biti prvi takav sistem u državi.

Solarna elektrana bi mogla da počne da proizvodi električnu energiju 2026. godine

Projekt SE Korlat obuhvaća izgradnju solarne elektrane na površini od oko 150 hektara, infrastrukture za priključak na 110 kV prenosnu mrežu, kao i pomoćnog objekta za upravljanje energetskim parkom. Početak radova na izgradnji SE Korlat očekuje se u prvom tromesečju 2025, pa bi elektrana mogla početi sa radom tokom 2026, saopštio je HEP.

Gžegož Zjelinski (Grzegorz Zielinski), direktor za energetiku za Evropu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je da SE Korlat potvrđuje ključnu ulogu obnovljive energije u pronalaženju održive zamene za fosilna goriva.

Projekat će značajno doprineti da Hrvatska dostigne svoj cilj za udeo obnovljivih izvora energije do 2030. godine, dodao je Zjelinski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

23. oktobar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

23. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

23. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

23. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici