OIE

HEP nije uspeo da dobije subvencije na državnim aukcijama

hep se korlat vetroelektrana aukcije hrote

Vetroelektrana Korlat (foto: HEP)

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državna Hrvatska elektroprivreda nije uspela da dobije subvencije za gradnju solarne elektrane Korlat na aukcijama koje je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

HROTE je pre nekoliko dana dodelio premije za solarne elektrane i hidroelektrane ukupne snage skoro 420 MW, što je manje od ponuđene kvote od 607 MW.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da gradnju svoje najveće solarne elektrane, SE Korlat, instalisane snage 99 MW, počne ove godine, a da je 2026. pusti u rad. Međutim, na aukcijama HROTE-a nije uspeo da dobije podsticaje, preneo je Forbes.

Razlog je, kako dodaju, to što su privatni developeri dali bolje ponude, tačnije tražili su nižu cenu za prodaju električne energije iz elektrana koje planiraju da izgrade.

HEP: Ponudili smo cenu koja je unutar nivoa cene proizvodnje HEP grupe

Ponuda HEP-a, kako je saopštio HROTE, bila je ispravna, ali nije bila izabrana. U HEP-u kažu da kompanija optimizuje proizvodnju električne energije iz različitih izvora u odnosu na tržišne cene električne energije.

Na aukcijama HROTE-a firma Energetski park Korlat je predala ponudu za onu cenu proizvodnje električne energije iz ove elektrane koja je konkurentna i unutar nivoa cene proizvodnje HEP grupe.

Ali, dodaju u državnoj kompaniji, ponuđena cena je bila viša u odnosu na druge pristigle ponude, koje su na kraju i popunile kvotu.

HEP je na aukcijama dobio premije za MHE

Inače, HEP je na aukcijama dobio premije, ali za drugi projekat. Državna firma će imati podsticaje za malu hidroelektranu (MHE) Peruća instalisane snage tri megavata.

Fotonaponska elektrana Korlat biće izgrađena pored istoimenog i prvog HEP-ovog vetroparka, koji je pušten u rad 2021. Zajedno bi dve elektrane trebalo da čine prvi hibridni park obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

SE Korlat bi trebalo da se finansira kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). Vlada Hrvatske je za zajmove dala garancije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija Grcka 2026. vise nece upotrebljavati ugalj

Rumunija, Grčka već 2026. više neće upotrebljavati ugalj

1. avgust 2024. - Transelectrica predviđa da 2026. u Rumuniji više neće raditi nijedna termoelektrana na ugalj, saznali su novinari

kina solar vetar ugalj 2024 rystad

Solar i vetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

1. avgust 2024. - Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj

OMV investirati zelenu energiju Srbija Bugarska

OMV će investirati u zelenu energiju u regionu – u fokusu i Srbija i Bugarska

1. avgust 2024. - OMV namerava da u proširi poslovanje u domenu obnovljivih izvora energije. Saopštio je da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal.

hep se korlat vetroelektrana aukcije hrote

HEP nije uspeo da dobije subvencije na državnim aukcijama

1. avgust 2024. - Državna agencija HROTE je pre nekoliko dana dodelila premije za solarne elektrane i hidroelektrane ukupne snage skoro 420 MW