OIE

Hemetsberger (SolarPower Europe): Srbija je sjajno mesto za velike fabrike solarnih panela

Hemetsberger SolarPower Europe Srbija sjajno mesto velike fabrike solarnih panela

Foto: EUSEW 2023

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Budući da se Evropska unija upire da omasovi proizvodnju solarnih panela i druge opreme za fotonaponska postrojenja te da smanji zavisnost od Kine, „Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona“, izjavila je generalna direktorka organizacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger. Investitori bi bili raspoloženi da otvore fabrike ukoliko vlada obezbedi adekvatan pravni okvir, po njenom mišljenju.

U EU ima političke podrške za ponovno uzdizanje industrijske proizvodnje uključujući oblast solarne opreme, istakla je na konferenciji OIE Srbija generalna direktorka sveevropske asocijacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger.

„U Evropi treba da imamo lance snabdevanja u Evropi. Pod broj jedan. Lanci snabdevanja su pogođeni. Hoćemo da u Evropi ponovo imamo proizvodnju. Trenutno skoro 80 odsto dolazi iz Kine. Moramo se pobrinuti da ponovo uspostavimo istrajne lance snabdevanja u Evropi. To je ono na čemu radimo veoma posvećeno. A Srbija tu može da dobije ulogu“, izjavila je Hemetsberger.

Hibridne elektrane ublažavaju mreži bol

Što se tiče političke volje, pokretačkog faktora, Vlada Srbije ju je pokazala kroz „mnoge poteze“, naglasila je. Praćenjem primera iz Evrope, ova zemlja ima priliku da na istim lokacijama gde i solarne elektrane primenjuje druge tehnologije, a prvenstveno vetroelektrane i skladištenje energije, dodala je Hemetsberger. Izgradnjom takvih, hibridnih elektrana „olakšava se bol kojeg mreže ponekad osećaju od energije iz obnovljivih izvora“, jer je to put ka dobijanju bazne električne energije, dodala je.

Unapređenje mreža je jedan od najvažnijih faktora u uvođenju zelene energije, tako da se njegovim usporavanjem projekti na obnovljive izvore drže u zastoju, primetila je Hemetsberger.

Prvo pravni okvir

„Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona. To je ne samo prilika da se tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije omasovi, već i da se proizvodi oprema“, naglasila je šefica asocijacije SolarPower Europe. Ona je tokom istog događaja objasnila za Balkan Green Energy News da bi donosioci odluka trebalo da olakšaju investitorima pristup zemljištu i ubrzaju postupak izdavanja dozvola.

„Svako može da iskoristi priliku i uspostavi najbolji okvir, uslove za privlačenje dodate vrednosti u svoju zemlju. Za otvaranje radnih mesta. Ukoliko Srbija pruži takve mogućnosti, proizvođači će rado doći ovde“ s investicijama za omasovljenje proizvodnje, izjavila je Hemetsberger.

U EU je među idejama u razmatranju i da se olakša davanje državne pomoći industrijskim projektima, napomenula je. Evropskim proizvodima bi mogao da se odobrava bonus po drugim kriterijumima osim cenovnih, na specijalnim aukcijama, nagovestila je Hemetsberger.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

15. septembar 2023. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

15. septembar 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

15. septembar 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

15. septembar 2023. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze