OIE

Hemetsberger (SolarPower Europe): Srbija je sjajno mesto za velike fabrike solarnih panela

Hemetsberger SolarPower Europe Srbija sjajno mesto velike fabrike solarnih panela

Foto: EUSEW 2023

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Budući da se Evropska unija upire da omasovi proizvodnju solarnih panela i druge opreme za fotonaponska postrojenja te da smanji zavisnost od Kine, „Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona“, izjavila je generalna direktorka organizacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger. Investitori bi bili raspoloženi da otvore fabrike ukoliko vlada obezbedi adekvatan pravni okvir, po njenom mišljenju.

U EU ima političke podrške za ponovno uzdizanje industrijske proizvodnje uključujući oblast solarne opreme, istakla je na konferenciji OIE Srbija generalna direktorka sveevropske asocijacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger.

„U Evropi treba da imamo lance snabdevanja u Evropi. Pod broj jedan. Lanci snabdevanja su pogođeni. Hoćemo da u Evropi ponovo imamo proizvodnju. Trenutno skoro 80 odsto dolazi iz Kine. Moramo se pobrinuti da ponovo uspostavimo istrajne lance snabdevanja u Evropi. To je ono na čemu radimo veoma posvećeno. A Srbija tu može da dobije ulogu“, izjavila je Hemetsberger.

Hibridne elektrane ublažavaju mreži bol

Što se tiče političke volje, pokretačkog faktora, Vlada Srbije ju je pokazala kroz „mnoge poteze“, naglasila je. Praćenjem primera iz Evrope, ova zemlja ima priliku da na istim lokacijama gde i solarne elektrane primenjuje druge tehnologije, a prvenstveno vetroelektrane i skladištenje energije, dodala je Hemetsberger. Izgradnjom takvih, hibridnih elektrana „olakšava se bol kojeg mreže ponekad osećaju od energije iz obnovljivih izvora“, jer je to put ka dobijanju bazne električne energije, dodala je.

Unapređenje mreža je jedan od najvažnijih faktora u uvođenju zelene energije, tako da se njegovim usporavanjem projekti na obnovljive izvore drže u zastoju, primetila je Hemetsberger.

Prvo pravni okvir

„Srbija bi bila sjajno mesto za izgradnju velikih proizvodnih pogona. To je ne samo prilika da se tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije omasovi, već i da se proizvodi oprema“, naglasila je šefica asocijacije SolarPower Europe. Ona je tokom istog događaja objasnila za Balkan Green Energy News da bi donosioci odluka trebalo da olakšaju investitorima pristup zemljištu i ubrzaju postupak izdavanja dozvola.

„Svako može da iskoristi priliku i uspostavi najbolji okvir, uslove za privlačenje dodate vrednosti u svoju zemlju. Za otvaranje radnih mesta. Ukoliko Srbija pruži takve mogućnosti, proizvođači će rado doći ovde“ s investicijama za omasovljenje proizvodnje, izjavila je Hemetsberger.

U EU je među idejama u razmatranju i da se olakša davanje državne pomoći industrijskim projektima, napomenula je. Evropskim proizvodima bi mogao da se odobrava bonus po drugim kriterijumima osim cenovnih, na specijalnim aukcijama, nagovestila je Hemetsberger.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

15. septembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. septembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

15. septembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti