Klimatske promene

Guteres: Era globalnog zagrevanja je završena – došla je era globalnog ključanja

Gutereš, era globalnog zagrevanja je završena, era globalnog ključanja je stigla

Foto: UN / Mark Garten

Objavljeno

28.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ovog meseca je zabeležen najtopliji tronedeljni period do sada kao i niz rekordno toplih dana i najviše temperature okeana za ovo doba godine. „Era globalnog zagrevanja je završena; došla je era globalnog ključanja“, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres nakon što su naučnici potvrdili da je jul na putu da bude proglašen najtoplijim mesecom u istoriji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres održao je konferenciju za štampu nakon što su Svetska meteorološka organizacija i Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promena potvrdile da su oboreni brojni klimatski rekordi i da je jul 2023. bio verovatno najtopliji mesec ikada zabeležen.

„Ne moramo čekati kraj meseca da bismo to saznali. Ukoliko u narednim danima ne dođe do mini-ledenog doba, jul 2023. će srušiti rekorde uzduž i popreko tabele“, izjavio je.

jul, 30 najtoplijih
Foto: Najtoplijih 30 dana ikada zabeleženih (WMO)

Generalni sekretar je ukazao na posledice, upozoravajući da su one jasne i tragične. “Decu odnose monsunske kiše, porodice beže od plamena, radnici kolabiraju na opakoj vrućini“, naglasio je.

Porast prosečnih globalnih temperatura posledica je ispuštanja gasova s efektom staklene bašte, koji zadržavaju sunčevu toplote u atmosferi. Ove emisije su pojačale toplotne talase u Evropi, Aziji i Severnoj Americi i njihov pogubni učinak, prema analizi mreže World Weather Attribution.

„Za ogromne delove Severne Amerike, Azije, Afrike i Evrope, ovo leto je okrutno. Za celu planetu je katastrofa. A za naučnike je nedvosmisleno – ljudi su krivi“, kazao je Guteres.

Lideri moraju da preduzmu hitnu klimatsku akciju

Još uvek je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa i izbeći najgore klimatske promenem, poručio je prvi čovek svetske organizacije. Ali samo uz drastičnu i hitnu klimatsku akciju, po Guteresovim rečima.

Nivo profita od fosilnih goriva i klimatska neaktivnost su neprihvatljivi

Pozvao je lidere država i donosioce odluka u celom svetu da brzo deluju. „Vazduh se ne može udisati. Vrućina je nepodnošljiva. A nivo profita od fosilnih goriva i klimatska neaktivnost su neprihvatljivi. Vođe moraju da vode. Nema više oklevanja. Nema više izgovora. Nema više čekanja da drugi krenu prvi. Jednostavno više nema vremena za to“, upozorio je Guteres.

Potrebu za globalnom akcijom generalni sekretar je definisao u tri koraka: hitno smanjenje emisija, prilagođavanje klimatskim promenama i finansiranje borbe protiv klimatskih promena.

Rekao je da lideri država moraju pojačati mere klimatske akcije i za klimatsku pravdu, posebno oni iz Grupe 20 (G20), obrazloživši da su one odgovorne za 80 odsto globalnih emisija.

Guteres je ukazao na predstojeće svetske skupove – uključujući Samit UN-a o klimatskim ambicijama u septembru i Konferenciju UN-a o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju u novembru – kao ključne prilike za delovanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

28. jul 2023. - Lider EPP rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

28. jul 2023. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

28. jul 2023. - Velika većina ispitanika iz SINUS-ove i FES-ove ankete u 19 zemalja smatra da ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

28. jul 2023. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...