Životna sredina

Grčki, kiparski, rumunski, srpski i turski aerodromi se obavezali da imaju nulte neto emisije CO2 do 2050.

Grcki, kiparski, rumunski, srpski i turski aerodromi nulte neto emisije CO2 do 2050.

Photo: twitter.com/ACIEUROPE

Objavljeno

10.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kiparski, grčki, rumunski, srpski i turski aerodromi su među 194, kojima upravlja 40 aerodromskih operatera u 24 zemalja Evrope, a koji su se obavezali da do 2050. godine imaju nulte neto emisije CO2.

Među potpisnicima rezolucije koja se odnosi na nulte neto emisije su i kompanije Hermes Airports (sa aerodromima Larnaka i Pafos na Kipru), Međunarodni aerodrom u Atini, Međunarodni aerodrom Cluj Avram Iancu u Rumuniji, TAV airports (sa aerodromima Izmir-Adnan Menderes i Ankara-Esenboga) i Vinci Airports (sa 26 aerodroma među kojima je i Aerodrom Beograd).

Zahvaljujući ovoj obavezi emisije CO2 biće smanjene 3,46 miliona tona godišnje od 2050. godine

Rezolucija je potpisana na 29. Međunarodnom godišnjem kongresu Saveta aerodroma (ACI EUROPE) na Kipru – godišnjem skupu direktora aerodroma i predstavnika avio-prevoznika iz cele Evrope, saopštio je ACI EUROPE.

Kroz 194 aerodroma prošle godine prošlo je 62,5% evropskog vazdušnog putničkog saobraćaja. Računice pokazuju da će obaveza da imaju nulte neto emisije CO2 eliminisati ukupno 3,46 miliona tona emisija godišnje od 2050. godine.

Ovaj rok usklađen je sa najnovijim dokazima Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) i strategijom za dekarbonizaciju koju je utvrdila Evropska komisija i usvojio Savet Evropske unije.

Povodom potpisivanja rezolucije Patricia Espinosa, izvršni sekretar UNFCCC-a, je rekla da je posledniji Izveštaj IPCC-a nedvosmislen u vezi sa potrebom da se postignu nulte neto emisije do sredine veka.

Potrebno je da svi sektori društva rade na ovom cilju, pa je zato ohrabrujuće videti da sektor aerodroma dobrovoljno podiže svoje ambicije, izjavila je ona.

Michael Kerkloh, predsednik ACI EUROPE i izvršni direktor Aerodroma u Minhenu, izjavio je da su 43 evropska aerodroma postala CO2 neutralna, u sklopu globalnog programa Airport Carbon Accreditation.

Sa obavezom da ima nulte neto emisije do 2050. godine sektor aerodroma se usklađuje sa Pariskim sporazumom i novim klimatskim ciljem koji je nedavno EU usvojila, rekao je on.

Rezolucija je, kako se navodi u saopštenju, otvorena za nove potpisnike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

10. jul 2019. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

10. jul 2019. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

10. jul 2019. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

10. jul 2019. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu