Vesti

Aerodromi u regionu u raznim fazama programa Airport Carbon Accreditation za smanjenje emisija CO2

Foto: EX-YU Aviation News

Objavljeno

21.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Više aerodroma u regionu se do sada priključilo programu Airport Carbon Accreditation, globalnoj inicijativi za smanjenje emisija ugljen dioksida (CO2) na aerodromima, i trenutno se nalaze na različitim nivoima akreditacije, navodi se na sajtu Airport Carbon Accreditation.

U avgustu ove godine, međunarodni aerodrom Adem Jašari u Prištini na Kosovu*, je podigao svoj stepen akreditacije na Nivo 3 – optimizacija, što je faza u kojoj se zahteva angažovanje trećih strana u cilju smanjenja emisija CO2, preneo je EX-YU Aviation News.

Te treće strane mogu biti avio-kompanije i razni pružaoci usluga kao što su firme koje pružaju zemaljske usluge na aerodromima, ketering kompanije, kontrola leta i drugi. Ovo takođe uključuje saradnju sa vlastima i korisnicima u vezi sa vidovima saobraćaja za prilaz aerodromu (putevi, železnica).

Prištinski aerodrom pridružio se programu na Nivou 1 – faza utvrđivanja u septembru 2016. godine i popeo se na Nivo 2 – smanjivanje u julu 2017. godine, podseća EX-YU Aviation News.

Osim prištinskog, u fazi optimizacije je i međunarodni aerodrom Henri Coanda u glavnom gradu Rumunije Bukureštu, stoji na sajtu Airport Carbon Accreditation.

Aerodromi u regionu koji se nalaze na Nivou 2 – smanjenje su aerodrom u slovenačkoj prestonici Ljubljani, glavnom gradu Hrvatske Zagrebu, prestonici Bugarske Sofiji i glavnom gradu Albanije Tirani. Ovaj nivo akreditacije zahteva upravljanje emisijama CO2 i postizanje napretka ka smanjenju karbonskog otiska.

Aerodromi koje se nalaze na Nivou 1 – utvrđivanje, u kojoj se priznaju i akredituju napori da se upravlja emisijama CO2 i da se one smanjuju, su međunarodni aerodrom Aurel Vlaicu u Bukureštu i aerodrom u Dubrovniku na Hrvatskoj obali.

Četiri aerodroma u regionu dostigla najviši stepen akreditacije – fazu neutralnosti

Najviši stepen akreditacije je Nivo 4 – neutralnost, koji zahteva neutralisanje preostalih direktnih emisija CO2 putem kompenzacije, navodi se na sajtu Airport Carbon Accreditation.

Aerodromi u regionu koji su dostigli ovu fazu su međunarodni aerodrom u glavnom gradu Grčke Atini i tri aerodroma u Turskoj – aerodrom u Antaliji, međunarodni aerodrom Esenboga u Ankari i međunarodni aerodrom Adnan Menderes u Izmiru.

Dostizanje karbonske neutralnosti, tj. nulte neto emisije ugljen-dioksida tokom cele godine, je za aerodrome skoro uvek nemoguće dostići bez pomoći sa strane. Iz ovog razloga aerodromi primenjuju kompenzaciju, tj. izdvajaju sredstva i resusrse za projekte koji smanjuju emisije CO2 kako bi kompenzovali ono što nisu u stanju da eliminišu. Primer ovoga je zamena postrojenja na ugalj postrojenjima na energiju vetra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. novembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

21. novembar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. novembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. novembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.