Vesti

Aerodromi u regionu u raznim fazama programa Airport Carbon Accreditation za smanjenje emisija CO2

Foto: EX-YU Aviation News

Objavljeno

21.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Više aerodroma u regionu se do sada priključilo programu Airport Carbon Accreditation, globalnoj inicijativi za smanjenje emisija ugljen dioksida (CO2) na aerodromima, i trenutno se nalaze na različitim nivoima akreditacije, navodi se na sajtu Airport Carbon Accreditation.

U avgustu ove godine, međunarodni aerodrom Adem Jašari u Prištini na Kosovu*, je podigao svoj stepen akreditacije na Nivo 3 – optimizacija, što je faza u kojoj se zahteva angažovanje trećih strana u cilju smanjenja emisija CO2, preneo je EX-YU Aviation News.

Te treće strane mogu biti avio-kompanije i razni pružaoci usluga kao što su firme koje pružaju zemaljske usluge na aerodromima, ketering kompanije, kontrola leta i drugi. Ovo takođe uključuje saradnju sa vlastima i korisnicima u vezi sa vidovima saobraćaja za prilaz aerodromu (putevi, železnica).

Prištinski aerodrom pridružio se programu na Nivou 1 – faza utvrđivanja u septembru 2016. godine i popeo se na Nivo 2 – smanjivanje u julu 2017. godine, podseća EX-YU Aviation News.

Osim prištinskog, u fazi optimizacije je i međunarodni aerodrom Henri Coanda u glavnom gradu Rumunije Bukureštu, stoji na sajtu Airport Carbon Accreditation.

Aerodromi u regionu koji se nalaze na Nivou 2 – smanjenje su aerodrom u slovenačkoj prestonici Ljubljani, glavnom gradu Hrvatske Zagrebu, prestonici Bugarske Sofiji i glavnom gradu Albanije Tirani. Ovaj nivo akreditacije zahteva upravljanje emisijama CO2 i postizanje napretka ka smanjenju karbonskog otiska.

Aerodromi koje se nalaze na Nivou 1 – utvrđivanje, u kojoj se priznaju i akredituju napori da se upravlja emisijama CO2 i da se one smanjuju, su međunarodni aerodrom Aurel Vlaicu u Bukureštu i aerodrom u Dubrovniku na Hrvatskoj obali.

Četiri aerodroma u regionu dostigla najviši stepen akreditacije – fazu neutralnosti

Najviši stepen akreditacije je Nivo 4 – neutralnost, koji zahteva neutralisanje preostalih direktnih emisija CO2 putem kompenzacije, navodi se na sajtu Airport Carbon Accreditation.

Aerodromi u regionu koji su dostigli ovu fazu su međunarodni aerodrom u glavnom gradu Grčke Atini i tri aerodroma u Turskoj – aerodrom u Antaliji, međunarodni aerodrom Esenboga u Ankari i međunarodni aerodrom Adnan Menderes u Izmiru.

Dostizanje karbonske neutralnosti, tj. nulte neto emisije ugljen-dioksida tokom cele godine, je za aerodrome skoro uvek nemoguće dostići bez pomoći sa strane. Iz ovog razloga aerodromi primenjuju kompenzaciju, tj. izdvajaju sredstva i resusrse za projekte koji smanjuju emisije CO2 kako bi kompenzovali ono što nisu u stanju da eliminišu. Primer ovoga je zamena postrojenja na ugalj postrojenjima na energiju vetra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. novembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

21. novembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. novembar 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.