OIE

Grčka na putu da ove godine odobri povezivanje 6 GW iz obnovljivih izvora na strujnu mrežu

Grcka povezivanje 6 GW obnovljivih izvora strujnu mrezu

Slika: Michael Schwarzenberger from Pixabay

Objavljeno

09.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Admie, operater sistema prenosa električne energije u Grčkoj, očekuje da će tokom 2021. da odobri povezivanje projektata zelene energije od šest gigavata na mrežu. Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas procenio je da će u ovoj deceniji biti priključeno ukupno deset gigavata, ali investicije u mrežu bi mogle da podignu taj nivo.

Investitori u projekte elektrana koje će koristiti obnovljive izvore dobiće ove godine uslove za povezivanje šest gigavata snage na prenosni sistem u Grčkoj, sudeći po predviđanjima nacionalnog operatera prenosa Admie, prenosi Euro2day. Državna kompanija je poznata i po engleskom akronimu IPTO. Odobrenja su 2019. i 2020. zajedno dobila 152 projekta s ukupno 2,5 gigavata.

Plan uključuje dva gigavata kapaciteta iz obnovljivih izvora koji treba da zameni termoelektrane na lignit i ukupno 2,5 gigavata iz malih fotonaponskih sistema. Navedeni medijski portal je naveo da je prošle godine na mreži bilo 7,3 gigavata snage za proizvodnju zelene električne energije.

NEKP-om je za 2030. predviđeno 19 gigavata kapaciteta za struju iz obnovljivih izvora

Kako stoji u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu – NEKP-u, usvojenom u decembru 2019, udeo u bruto finalnoj potrošnji energije mora da do 2030. dostigne 35 odsto, a ukupna snaga za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora će se popeti preko 19 gigavata.

U novinskom izveštaju piše da Grčka mora imati 15 gigavata snage za struju iz obnovljivih izvora za ispunjavanje cilja za 2030. godinu

U projekciju ulazi 7,7 gigavata iz solarnih elektrana, sedam gigavata iz vetra i 3,9 iz hidrocentrala. Predviđeni nivoi za te tehnologije za prošlu godinu bili su tri, 3,6 odnosno 3,4 gigavata, navedeno je u dokumentu. NEKP je za 2020. odredio ukupan kapacitet od 10,1 gigavata, što drastično odudara od najnovije informacije.

U članku se dodaje da Grčka mora imati 15 gigavata snage za struju iz obnovljivih izvora da bi ispunila cilj za 2030. godinu, ali da će ulaganja kompanije Admie omogućiti i više. Inače, nacionalni operater sistema prenosa električne energije (TSO) je odredio šest milijardi evra za investicije tokom tekuće decenije, otkriva izveštaj.

Admie ulaže ogromna sredstva u povezivanje grčkih ostrva s kopnom

Jedna od glavnih stavki predviđene potrošnje je za povezivanje ostrva s kontinentalnom Grčkom, što im omogućava da ugase generatore na mazut, instaliraju kapacitete za struju iz zelenih izvora i da čak šalju električnu energiju drugde. Siros, Paros, Mikonos i Naksos su povezani lane, a Skijatos treba po planu da se sledeće godine konektuje s Evijom.

Kompanija je nedavno dovršila povezivanje kontinentalnog dela zemlje s Kritom pomoću najdužeg kabla za naizmeničnu struju na svetu.

Međutim, ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas je upravo izjavio da će nastupajuća revizija sistema zoniranja pooštriti kriterijume i da on očekuje da će između 2021. i 2030. biti pridodato deset gigavata. On je podsetio da su u pripremi projekti za ukupni kapacitet od preko sto gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

9. jun 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

9. jun 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

9. jun 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. jun 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin