Voda

Grci pobedili u borbi protiv privatizacije atinskog, solunskog vodovoda

Grci se izborili protiv privatizacije dva najveca vodovoda

Foto: iStock

Objavljeno

05.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon više od decenije otpora planu prodaje, Grčka je vratila atinski – EYDAP i solunski vodovod i kanalizaciju EYATH pod direktnu državnu kontrolu.

Ispunivši predizborno obećanje premijera Kirijakosa Micotakisa, vlada je ponovo uspostavila direktnu kontrolu nad većinskim udelima u operaterima vodovoda i kanalizacije u dva najveća grada. Tim potezom je označena pobeda sindikalaca i organizacija za zaštitu ljudskog prava na pristup vodi koji su se borili da spreče privatizaciju preduzeća EYDAP u Atini i EYATH-a u Solunu.

Nakon što je Grčka upala u dužničku krizu, vlada je po dogovoru sa međunarodnim kreditorima krenula da planira delimičnu ili potpunu prodaju ove dve komunalne firme. Međutim, Državni savet, najviši upravni sud u zemlji, proglasio je već 2014. postupak privatizacije protivustavnim.

Vlada poseduje 61,3 odsto EYDAP-a, 74 procenta EYATH-a

Grčka je 2016. osnovala takozvani Superfund, a zvanično nacionalni i fond za rast (Growthfund – The National Fund of Greece). On je od tada kontrolisao kompanije i udele kompanija u javnom vlasništvu, uključujući EYDAP (61,3 odsto) i EYATH (74 procenta).

Inače, obe firme su listirane na Atinskoj berzi akcija. Veolia drži 5,5 odsto solunskog EYATH-a.

Državni savet, najviši upravni sud u Grčkoj, presudio je 2014. da bi privatizovanje dva najveća vodovoda bilo protivustavno

Između ostalog, aktivisti i aktivistkinje su uspeli da se izbore da se u maju 2014. u Solunu održi neobavezujući referendum. Protiv prodaje EYATH-a se izjasnilo 98 odsto izašlih.

Voda neće biti privatizovana

„Voda neće biti privatizovana, ostaće javno dobro. Na kraju krajeva, nikada nismo planirali da je privatizujemo“, izjavio je prošlog meseca direktor uprave Superfunda Grigoris Dimitrijadis.

Što se tiče ostatka Jugoistočne Evrope, treba pomenuti da su građanke i građani Slovenije u julu 2021. na referendumu odlučili da ponište Zakon o vodama kojeg je parlament izglasao četiri meseca ranije. Ova zemlja je pravo na vodu 2016. uvrstila u svoj ustav.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. avgust 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

5. avgust 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

5. avgust 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

5. avgust 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika