Životna sredina

Građani Prijepolja predali peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane

Građani Prijepolja predali peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane

Foto: Erna Paljevac

Objavljeno

08.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Stanovnici Prijepolja i okoline su zajedno sa 16 udruženja građana potpisali peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane Velika Ploča. Dokument je juče upućen Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Građani su Zavodu za zaštitu prirode poslali inicijativu za hitno pokretanje zaštite Ratajske reke, na kojoj je planirana izgradnja.

Ratajska reka izvire pod imenom Karoševska reka i uliva se u Lim. Na svom putu obezbeđuje meštanima vodu za piće i navodnjava dva sela. Dom je velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Među njima su i one zaštićene nacionalnim zakonodavstvom i Bernskom konvencijom, poput potočnog raka, ribe peš i grčke žabe.

Meštani kažu da je nezamislivo da neko planira izgradnju male hidroelektrane na reci koja leti gotovo sasvim presuši. Peticiju je potpisalo 787 građana i 16 udruženja.

Prostornim planom Prijepolja predviđena je 41 lokacija za male hidroelektrane na području čitave opštine

Prema katastru malih hidroelektrana iz 1987, na reci je predviđeno pet lokacija za izgradnju. Prostornim planom Prijepolja predviđeno je čak 41 mesto.

Podaci gradskog vodovoda pokazuju da se izdašnost izvora reke Seljašnice, koja takođe napaja grad vodom, smanjila sa 250 na 150 litara u sekundi. Kako građani navode, to je dovoljan razlog za zabranu izgradnje novih MHE.

„Podržavamo žitelje naselja oko Ratajske koji se odlučno protive izgradnji MHE u slivu koji se nalazi iznad njihovih domova. Mnogima od njih egzistencija zavisi upravo od vode sa Кaroševske i Ratajske reke, koju bez prečišćavanja koriste za piće i navodnjavanje svojih njiva. Apelujemo na institucije da razmotre brojne zahteve koje smo im uputili od januara ove godine i što je najvažnije da usliše volju lokalnog stanovništva koja je iskazana u peticiji protiv izgradnje ove male hidroelektrane“, rekao je Strahinja Macić, pravnik iz organizacije za političku ekologiju Polekol.

Investitoru je istekla energetska dozvola

Investitoru je istekla energetska dozvola, zbog čega je podneo zahtev za njeno produženje Ministarstvu rudarstva i energetike, kažu u Polekolu i inicijativi Pravo na vodu. Te organizacije smatraju da nisu ispunjeni uslovi za produženje energetske dozvole i ističu da su ministarstvu dostavile obrazloženi zahtev da to odbije.

Ranije su Polekol i inicijativa Pravo na vodu podneli mišljenje o potrebi procene uticaja MHE Velika Ploča na životnu sredinu. Zatim su uputili inicijativu Zavodu za zaštitu prirode Srbije za hitnu zaštitu ovog područja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. jun 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. jun 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

8. jun 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

8. jun 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.