Životna sredina

Građani blokirali Srbiju kivni zbog “litijumskih” zakona

Foto: Brajan Brković/Twitter

Objavljeno

27.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekološki aktivisti i građani blokirali su saobraćajnice širom Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji. Oni su nezadovoljni jer nova zakonska rešenja omogućavaju državi da bez velike kontrole obavlja eksproprijaciju i sprovodi referendume kako bi dobila „saglasnost“ građana za svoje poteze, među kojima je pre svega moguće otvaranje rudnika jadarita kompanije Rio Tinto.

Građani su blokirali puteve kod Bačke Palanke, Beograda, Jagodine, Kragujevca, Novog Sada, Šapca, Čačka, Valjeva. Na nekoliko lokacija je došlo i do manjih sukoba, kao na primer u Novom Sadu i Šapcu .

Među organizatorima blokade su bile organizacije Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji okuplja Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Eko brigada Jagodina i nEko brine za Levač, zatim Ekološki ustanak, kao i kampanja Kreni-promeni.

Ove organizacije su u utorak i sredu organizovale proteste na kojima su tražile da se ne usvajaju zakoni o eksproprijaciji i referendumu i tada su poručile da će u slučaju da se to ipak desi organizovati blokadu puteva. Posle današnjih protesta kampanja Kreni-promeni najavila je da će blokada puteva biti organizovana opet 4. decembra.

U Beogradu je prvo blokirana Savska ulica kod Palata pravde, a onda je policija sprečila građane da odu do mosta Gazela, pa su se vratili i bliokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša kod zgrade Vlade Srbije. Druga grupa je blokirala auto-put kod Sava centra, a prekinut je i saobraćaj u Bulevaru vojvode Mišića kod Sajma.

blokada puteva zakoni referendum eksproprijacija beograd sava centar
Blokada kod Sava centra (Branislav Đurić/Twitter)

Blokiran je i regionalni put Kragujevac-Jagodina, kao i Glavna ulica u Kragujevcu.

blokada puteva zakoni referendum eksproprijacija kragujevac
Foto: Suzana Đorđević/Twitter

U Novom Sadu zaustavljen je saobraćaj na Varadinskom mostu.

blokada puteva zakoni referendum eksproprijacija novi sad
Foto: Filip Martin/Twitter

Blokiran je put u Preljini kod Čačka.

blokada puteva zakoni referendum eksproprijacija preljina cacak
Foto: Nemanja Pavićević/Twitter

U Šapcu je došlo do incidenta kada je bager krenuo na demonstrante.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

27. novembar 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

27. novembar 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

27. novembar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

27. novembar 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave