Voda

Gradiška dobija grantove od 15 miliona evra za tretman otpadnih voda

Gradiška

Foto: Pixabay/Thoxuan99

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Opština Gradiška potpisala je dva ugovora o grantovima vrednim ukupno oko 15 miliona evra za projekat nemačke razvojne banke (KfW) kojim će se rešiti problem prikupljanja i tretmana otpadnih voda.

Ugovore su sa projektnim menadžerom KfW Stefanom Rabeom potpisali zamenik predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona evra koji je obezbedila Vlada Švajcarske, a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10,26 miliona evra osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Nemačke i BiH.

Završetak projekta se očekuje u roku od tri godine

Pripremni radovi već počeli, a rok za završetak projekta je tri godine, stoji u saopštenju. Prema ranijim izveštajima, projekat uključuje proširenje kanalizacione mreže i izgradnju prečistača.

Gradiška će prva u RS i BiH regulisati otpadne vode

„Oba ugovora sprovode se putem KfW-a s kojim imamo odličnu, dugogodišnju saradnju i zahvalni smo im što smo u fokusu njihove pažnje za sve društeveno korisne projekte. Ovaj projekat biće od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana Gradiške i zaštite životne sredine,“ istakao je ministar Bevanda.

Gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da će u naredne četiri godine ovaj grad biti veliko gradilište.

„A, nakon toga prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja će imati potpuno rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja“, dodao je on nakon potpisivanja ugovora.

Inače, Gradiška je jedan od 37 gradova i opština u BiH koji će dobiti akcioni plan za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP).

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda