x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Gradiška dobija grantove od 15 miliona evra za tretman otpadnih voda

22.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay/Thoxuan99
Gradiška dobija grantove od 15 miliona evra za tretman otpadnih voda

Opština Gradiška potpisala je dva ugovora o grantovima vrednim ukupno oko 15 miliona evra za projekat nemačke razvojne banke (KfW) kojim će se rešiti problem prikupljanja i tretmana otpadnih voda.

Ugovore su sa projektnim menadžerom KfW Stefanom Rabeom potpisali zamenik predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona evra koji je obezbedila Vlada Švajcarske, a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10,26 miliona evra osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Nemačke i BiH.

Završetak projekta se očekuje u roku od tri godine

Pripremni radovi već počeli, a rok za završetak projekta je tri godine, stoji u saopštenju. Prema ranijim izveštajima, projekat uključuje proširenje kanalizacione mreže i izgradnju prečistača.

Gradiška će prva u RS i BiH regulisati otpadne vode

“Oba ugovora sprovode se putem KfW-a s kojim imamo odličnu, dugogodišnju saradnju i zahvalni smo im što smo u fokusu njihove pažnje za sve društeveno korisne projekte. Ovaj projekat biće od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana Gradiške i zaštite životne sredine,” istakao je ministar Bevanda.

Gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da će u naredne četiri godine ovaj grad biti veliko gradilište.

“A, nakon toga prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja će imati potpuno rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja”, dodao je on nakon potpisivanja ugovora.

Inače, Gradiška je jedan od 37 gradova i opština u BiH koji će dobiti akcioni plan za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.