Voda

Gradiška dobija grantove od 15 miliona evra za tretman otpadnih voda

Gradiška

Foto: Pixabay/Thoxuan99

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Opština Gradiška potpisala je dva ugovora o grantovima vrednim ukupno oko 15 miliona evra za projekat nemačke razvojne banke (KfW) kojim će se rešiti problem prikupljanja i tretmana otpadnih voda.

Ugovore su sa projektnim menadžerom KfW Stefanom Rabeom potpisali zamenik predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona evra koji je obezbedila Vlada Švajcarske, a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10,26 miliona evra osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Nemačke i BiH.

Završetak projekta se očekuje u roku od tri godine

Pripremni radovi već počeli, a rok za završetak projekta je tri godine, stoji u saopštenju. Prema ranijim izveštajima, projekat uključuje proširenje kanalizacione mreže i izgradnju prečistača.

Gradiška će prva u RS i BiH regulisati otpadne vode

“Oba ugovora sprovode se putem KfW-a s kojim imamo odličnu, dugogodišnju saradnju i zahvalni smo im što smo u fokusu njihove pažnje za sve društeveno korisne projekte. Ovaj projekat biće od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana Gradiške i zaštite životne sredine,” istakao je ministar Bevanda.

Gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da će u naredne četiri godine ovaj grad biti veliko gradilište.

“A, nakon toga prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja će imati potpuno rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja”, dodao je on nakon potpisivanja ugovora.

Inače, Gradiška je jedan od 37 gradova i opština u BiH koji će dobiti akcioni plan za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP).

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne