Voda

Gradiška dobija grantove od 15 miliona evra za tretman otpadnih voda

Gradiška

Foto: Pixabay/Thoxuan99

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Gradiška potpisala je dva ugovora o grantovima vrednim ukupno oko 15 miliona evra za projekat nemačke razvojne banke (KfW) kojim će se rešiti problem prikupljanja i tretmana otpadnih voda.

Ugovore su sa projektnim menadžerom KfW Stefanom Rabeom potpisali zamenik predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona evra koji je obezbedila Vlada Švajcarske, a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10,26 miliona evra osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Nemačke i BiH.

Završetak projekta se očekuje u roku od tri godine

Pripremni radovi već počeli, a rok za završetak projekta je tri godine, stoji u saopštenju. Prema ranijim izveštajima, projekat uključuje proširenje kanalizacione mreže i izgradnju prečistača.

Gradiška će prva u RS i BiH regulisati otpadne vode

„Oba ugovora sprovode se putem KfW-a s kojim imamo odličnu, dugogodišnju saradnju i zahvalni smo im što smo u fokusu njihove pažnje za sve društeveno korisne projekte. Ovaj projekat biće od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana Gradiške i zaštite životne sredine,“ istakao je ministar Bevanda.

Gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da će u naredne četiri godine ovaj grad biti veliko gradilište.

„A, nakon toga prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja će imati potpuno rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja“, dodao je on nakon potpisivanja ugovora.

Inače, Gradiška je jedan od 37 gradova i opština u BiH koji će dobiti akcioni plan za održivi energetski razvoj i klimatske promene (SECAP).

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

22. oktobar 2019. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

22. oktobar 2019. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Klimatske promene ugrozavaju vodne resurse severne Grcke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. oktobar 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

22. oktobar 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata