Voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Direkcija za gradsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Međulužje” u Mladenovcu vredan 96 miliona dinara. Posle prerade prečišćena voda iz kanalizacije biće ispuštana u reku Jablanicu.

Naselje Međulužje, koje ima skoro 6.000 stanovnika, nema kanalizaciju, a izgradnja postrojenja, kako su ranije tvrdili nadležni, je uslov da kanalizaciona mreža bude izgrađena.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Međulužju će prečišćavati otpadne vode iz kanalizacione mreže za domaćinstva, a prečišćena voda će se ispuštati u reku Jablanicu pošto njen kvalitet bude podignut na neophodni nivo u skladu sa propisima za ispuštanje u otvorene vodotokove”, navela je Direkcija u saopštenju.

Projektom će biti predviđena fazna izgradnja postrojenja, u skladu sa planiranim širenjem kanalizacione mreže na ovom području, čime će se obezbediti dovoljni kapaciteti za priključenje budućih korisnika.

Direkcija je objavila i tendere za izgradnju vodovoda za vrtić Oblačak u naselju Padina i kanalizacije u park-šumi Zvezdara.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović podsetio je da su već ugovorena izgradnja dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku.

“Za ovu godinu odobreno nam je oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen”, najavio je Popović.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti planiraju da izgrade pet velikih postrojenja, a ugovor za gradnju prvog, kod Velikog sela potpisali su krajem novembra 2017. godine Grad Beograd i kineska firma CMEC za centralnu i istočnu Evropu.

Ostala četiri postrojenja trebalo bi da budu izgrađena u Krnjači, Batajnici, Vinči i Ostružnici. Gradnja svih pet fabrika trebalo bi da košta oko 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

25. januar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

25. januar 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

25. januar 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

25. januar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom