OIE

Goražde dodelilo koncesiju za elektrane na vetar i solar snage 800 MW

bpk gorazde tlg koncesija elektrane

Foto: Vlada BPK Goražde

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde i firma TLG iz Travnika potpisali su ugovor o dodeli koncesije za izradu, uređenje, opremanje, korišćenje i održavanje vetro i solarnih elektrana na lokalitetima vetroelektrana (VE) „Kacelj“, fotonaponska elektrana (FNE) „Jahorina“, FNE „Jahorina 1“ i FNE „Jahorina 2“. Ukupan kapacitet elektrana je 800 MW.

Ugovor o koncesiji na 30 godina potpisali su premijer BPK Goražde Edin Ćulov i direktor firme TLG Zoran Vujinović u prisustvu predsednika Komisije za koncesije BPK Emira Sijerčića.

Kada je reč o implementaciji projekata, Zoran Vujinović je rekao da postoji metodologija u razvoju ovih elektrana. Plan je da prvi projekat, soalrni park od 200 MW, bude završen za dve godine. Iskustva TLG-a u vezi sa razvojem vetroparkova, kako je istakao, su velika, ali njihova realizacija zahteva jako velika istraživanja i analize.

„Ono što će sad uslijediti, su analize i konsultacije sa Ministarstvom prostornog uređenja, s obzirom da će se svi prostori koji se nalaze na ovim lokalitetima, a koji su zaštićeni po bilo kojem osnovu, biti isključeni od bilo kakvog uticaja odnosno ostaće zaštićeni“, naveo je Vujinović.

Neophodna je i konverzija zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko

Zatim, kako je dodao, slede aktivnosti konverzije zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko kao i ostali postupci u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju.

Vlada BPK Goražde saopštila je da je koncesioni ugovor „veoma povoljan“, kao i da je partner „veoma ozbiljan“.

Ugovor je značajan sa aspekta privrednog razvoja i ekonomskog jačanja Kantona, s obzirom da se kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.

Ćulov: Investicije u elektrane procenjene na 800 miliona evra

Premijer Edin Ćulov istakao je da je potpisivanje ugovora prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata za BPK Goražde, čija je vrednost prema projekcijama blizu 800 miliona evra.

Uplatom koncesionih i naknada za izdavanje neophodnih dozvola za građenje, očekuje se povećanje prihoda u budžet Kantona u procenjenom iznosu od deset do dvanaest miliona KM, naveo je Ćulov.

Inače, TLG je zajedno da firmom Tomix sredinom 2018. saopštio da je zainteresovan za gradnju dve vetroelektrane na Vlašiću i Galici, ukupne snaga 100 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

16. novembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

16. novembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

16. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

16. novembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović