OIE

Goražde dodelilo koncesiju za elektrane na vetar i solar snage 800 MW

bpk gorazde tlg koncesija elektrane

Foto: Vlada BPK Goražde

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde i firma TLG iz Travnika potpisali su ugovor o dodeli koncesije za izradu, uređenje, opremanje, korišćenje i održavanje vetro i solarnih elektrana na lokalitetima vetroelektrana (VE) „Kacelj“, fotonaponska elektrana (FNE) „Jahorina“, FNE „Jahorina 1“ i FNE „Jahorina 2“. Ukupan kapacitet elektrana je 800 MW.

Ugovor o koncesiji na 30 godina potpisali su premijer BPK Goražde Edin Ćulov i direktor firme TLG Zoran Vujinović u prisustvu predsednika Komisije za koncesije BPK Emira Sijerčića.

Kada je reč o implementaciji projekata, Zoran Vujinović je rekao da postoji metodologija u razvoju ovih elektrana. Plan je da prvi projekat, soalrni park od 200 MW, bude završen za dve godine. Iskustva TLG-a u vezi sa razvojem vetroparkova, kako je istakao, su velika, ali njihova realizacija zahteva jako velika istraživanja i analize.

„Ono što će sad uslijediti, su analize i konsultacije sa Ministarstvom prostornog uređenja, s obzirom da će se svi prostori koji se nalaze na ovim lokalitetima, a koji su zaštićeni po bilo kojem osnovu, biti isključeni od bilo kakvog uticaja odnosno ostaće zaštićeni“, naveo je Vujinović.

Neophodna je i konverzija zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko

Zatim, kako je dodao, slede aktivnosti konverzije zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko kao i ostali postupci u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju.

Vlada BPK Goražde saopštila je da je koncesioni ugovor „veoma povoljan“, kao i da je partner „veoma ozbiljan“.

Ugovor je značajan sa aspekta privrednog razvoja i ekonomskog jačanja Kantona, s obzirom da se kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.

Ćulov: Investicije u elektrane procenjene na 800 miliona evra

Premijer Edin Ćulov istakao je da je potpisivanje ugovora prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata za BPK Goražde, čija je vrednost prema projekcijama blizu 800 miliona evra.

Uplatom koncesionih i naknada za izdavanje neophodnih dozvola za građenje, očekuje se povećanje prihoda u budžet Kantona u procenjenom iznosu od deset do dvanaest miliona KM, naveo je Ćulov.

Inače, TLG je zajedno da firmom Tomix sredinom 2018. saopštio da je zainteresovan za gradnju dve vetroelektrane na Vlašiću i Galici, ukupne snaga 100 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

16. novembar 2023. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

16. novembar 2023. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

16. novembar 2023. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

16. novembar 2023. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi