OIE

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i politicke nestabilnosti wef

Foto: Pexels

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Globalni tempo energetske tranzicije je u proteklih godinu dana usporio usled ekonomske nestabilnosti, geopolitičkih tenzija i tehnoloških promena, ali većina zemalja u poslednjoj deceniji jeste ostvarila napredak, navodi u novom izveštaju Svetski ekonomski forum (WEF). Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja ta organizacija, pri čemu je Švedska na vrhu, a slede je Danska, Finska, Švajcarska i Francuska.

Od 120 zemalja koje pokriva Indeks energetske tranzicije (Energy Transition Index – ETI), 83% je nazadovalo u odnosu na prethodnu godinu po bar jednom od tri parametra za ocenu energetskog sistema – bezbednost, pravičnost i održivost, navodi se u 14. godišnjem izdanju izveštaja WEF-a pod nazivom Fostering Effective Energy Transition 2024.

Prosečni svetski rezultati su, prema indeksu, dostigli rekordno visok nivo, ali je intenzivirano usporavanje tempa globalne energetske tranzicije, koje je prvi put primećeno 2022. godine, upozorava WEF. ETI prati učinak 120 zemalja prema trenutnom stanju energetskog sistema i spremnosti za tranziciju.

WEF: Usporavanje se intenziviralo u protekloj godini uprkos rekordnim rezultatima prema indeksu ETI

Evropske zemlje i dalje vode na rang listi ETI i zauzimaju prvih 10 mesta za 2024. godinu. Švedska i Danska su konstantno među prvih tri u poslednjih deset godina. Ove godine slede ih Finska, Švajcarska i Francuska, koja je nova među prvih pet.

Ove zemlje su u dobrom položaju zahvaljujući političkoj volji i posvećenosti energetskoj tranziciji, velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj i sve većem prelasku na čiste izvore energije – a sve to u kombinaciji sa geopolitičkom situacijom u njihovom regionu i politikama energetske efikasnosti i oporezivanja emisija CO2, navodi WEF.

Nemačka je zauzela 11. mesto, a slede Brazil (12), Velika Britanija (13), Kina (17) i Sjedinjene Američke Države (19), dok su se Letonija (15) i Čile (20) prvi put našli među 20 najboljih, zahvaljujući povećanju kapaciteta obnovljive energije.

Slovenija je najbolje rangirana zemlja u regionu i nalazi se među prvih 30 u svetu

Od zemalja koje pokriva Balkan Green Energy News, najbolje rangirana je Slovenija, na 29. mestu, a slede Bugarska (36), Grčka (37), Hrvatska (39), Albanija (43) i Rumunija (48).

Oko sredine liste se nalaze Kipar, koji je zauzeo 55. mesto, Turska, na 59. mestu, i Crna Gora, na 76. poziciji, dok su Srbija (78), Severna Makedonija (81) i Bosna i Hercegovina (88) bliže dnu liste.

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti

Većina investicija u čistu energiju je i dalje u razvijenim zemljama i Kini

Jaz u rezultatima energetske tranzicije između razvijenih i zemalja u razvoju nastavlja da se smanjuje, ali su ulaganja u čistu energiju i dalje skoncentrisana u razvijenim privredama i Kini, navodi se u izveštaju.

Roberto Boka iz WEF-a je izjavio da se mora obezbediti da se energetska tranzicija sprovodi ravnopravno među zemljama u razvoju i razvijenim privredama.

WEF poziva da se obezbedi ravnopravna energetska tranzicija

Kina i Brazil su značajno napredovali poslednjih godina, uglavnom zahvaljujući dugoročnim naporima da se poveća udeo čiste energije i poboljša stabilnost mreže. Brazil je uspeo da privuče investicije zahvaljujući svojoj posvećenosti hidroelektranama i biogorivima, napretku u solarnoj energiji i inicijativama koje stvaraju nove prilike.

Kina je, sa svoje strane, 2023. značajno povećala kapacitete obnovljive energije i nastavila da ulaže u proizvodnju čistih tehnologija kao što su baterije za električna vozila, solarni paneli i vetroturbine, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

21. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

21. jun 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

21. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

21. jun 2024. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika