Biodiverzitet

GIZ pokrenuo projekat prekograničnog upravljanja ekosistemom

Slika: GIZ ORF-BD

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD) zvanično je pokrenuo 27. marta u Tirani projekat Prekogranično upravljanje ekosistemom (TEM). Projekat je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Događaju su prisustvovali albanski ministar za životnu sredinu, Lefter Koka, makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Bashkim Ahmeti i kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Ferat Shala.

Ovaj sastanak na visokom nivou bio je prilika za razgovor i razmenu mišljenja ministara ORF-BD partnerskih zemalja na temu koraka koje je potrebno preduzeti u budućnosti u cilju uspešne realizacije zajedničke trilateralne vizije, koja se odnosi na zaštićeno prekogranično područje regije Šar planina/Koritnik, a koja je formalizovana 2013. godine. Ministar Koka je prilikom sastanka naglasio važnost regionalne saradnje za uspeh TEM projekta.

Značajan zaključak sa datog sastanka je ponovna potvrda spremnosti i značajne predanosti sva tri ministarstva da preduzmu neophodne konkretne mere za realizaciju prekograničnog upravljanja područjem Šar-Planina/Koritnik kao jednim od ključnih u kontekstu biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Ovaj događaj je označio zvanični početak novog GIZ ORF-BD regionalnog projekta koji pokriva Albaniju, Kosovo* i Makedoniju (BJR). Tom prilikom, uvodni govor održao je i albanski zamenik ministra za životnu sredinu, Kledi Xhaxhiu i zamenica ambasadora Savezne Republike Njemačke u Albaniji, Anke Holstein.

Menadžer sektorskog fonda ORF-BD, Gabriele Wagner je u svom govoru naglasila da je „fokus projekta uspostavljanje struktura za saradnju na raznim nivoima i podrška pri replikaciji uspešne lokalne akcione grupe iz Makedonije (BJR) u druge dve zemlje. Cilj je bazirati se na zajedničkim potrebama planiranja i upravljanja navedenim područjem, jako bitnim za biodiverzitet u regionu JIE, u cilju njegovog održivog razvoja i koristi za lokalne zajednice, između ostalog i kroz određene turističke aktivnosti.“ Wagner je dodatno naglasila komplementarnost TEM projekta sa drugim bilateralnim inicijativama očuvanja životne sredine sa fokusom na isto područje, kao i nameru da se gradi na naučenim lekcijama primera Prespa prekograničnog parka.

Učesnici manifestacije su bile vladine delegacije iz navedene tri zemlje kao primarne korisnice projekta, te i delegacija iz Crne Gore. Ostali učesnici koji su prisustvovali ovom događaju su predstavnici i predstavnice međunarodnih, regionalnih, državnih i lokalnih institucija i organizacija, uključujući i istraživačke institute, akademsku zajednicu i organizacije civilnog društva aktivne u domenu zaštite prirode i prekograničnog upravljanja.

Projekat TEM naglašava značaj i nadovezuje se na regionalnu saradnju vladinih aktera na različitim nivoima, kao i akademske zajednice i organizacija civilnog društva, koje se zajedno angažuju za održivo upravljanje navedenog području. Projekat ima za cilj da podstakne sinergije sa drugim sličnim inicijativama i mrežama poput Evropske inicijative za zeleni pojas i Inicijative Dinarskog luka, koja je inicirana 2004. godine, a inspirisan je i iskustvom Europark Federacije.

Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Svetskim fondom za prirodu (WWF) i organizacijom Euronatur.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

30 децембра 2021 - U Homolju iznad Žagubice, kanadska kompanija Dundee namerava da otvori rudnik zlata i eksploatiše rudu...

Zaštićenim područjima preko 13 miliona dinara od UniCredit banke

28 децембра 2021 - Više od 13 miliona dinara prikupljenih kampanjom UniCredit banke biće tokom 2022. godine uloženo u zaštićena područja Srbije

Dalekovode redovno obilaze i ornitolozi i čuvari ptica

Dalekovode redovno obilaze ornitolozi i čuvari ptica

21 децембра 2021 - Osnovni motiv monitoringa je da se smanji stradanje ptica od strujnih udara i sudara sa kablovima dalekovoda

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...