Biodiverzitet

GIZ pokrenuo projekat prekograničnog upravljanja ekosistemom

Slika: GIZ ORF-BD

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD) zvanično je pokrenuo 27. marta u Tirani projekat Prekogranično upravljanje ekosistemom (TEM). Projekat je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Događaju su prisustvovali albanski ministar za životnu sredinu, Lefter Koka, makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Bashkim Ahmeti i kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Ferat Shala.

Ovaj sastanak na visokom nivou bio je prilika za razgovor i razmenu mišljenja ministara ORF-BD partnerskih zemalja na temu koraka koje je potrebno preduzeti u budućnosti u cilju uspešne realizacije zajedničke trilateralne vizije, koja se odnosi na zaštićeno prekogranično područje regije Šar planina/Koritnik, a koja je formalizovana 2013. godine. Ministar Koka je prilikom sastanka naglasio važnost regionalne saradnje za uspeh TEM projekta.

Značajan zaključak sa datog sastanka je ponovna potvrda spremnosti i značajne predanosti sva tri ministarstva da preduzmu neophodne konkretne mere za realizaciju prekograničnog upravljanja područjem Šar-Planina/Koritnik kao jednim od ključnih u kontekstu biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Ovaj događaj je označio zvanični početak novog GIZ ORF-BD regionalnog projekta koji pokriva Albaniju, Kosovo* i Makedoniju (BJR). Tom prilikom, uvodni govor održao je i albanski zamenik ministra za životnu sredinu, Kledi Xhaxhiu i zamenica ambasadora Savezne Republike Njemačke u Albaniji, Anke Holstein.

Menadžer sektorskog fonda ORF-BD, Gabriele Wagner je u svom govoru naglasila da je „fokus projekta uspostavljanje struktura za saradnju na raznim nivoima i podrška pri replikaciji uspešne lokalne akcione grupe iz Makedonije (BJR) u druge dve zemlje. Cilj je bazirati se na zajedničkim potrebama planiranja i upravljanja navedenim područjem, jako bitnim za biodiverzitet u regionu JIE, u cilju njegovog održivog razvoja i koristi za lokalne zajednice, između ostalog i kroz određene turističke aktivnosti.“ Wagner je dodatno naglasila komplementarnost TEM projekta sa drugim bilateralnim inicijativama očuvanja životne sredine sa fokusom na isto područje, kao i nameru da se gradi na naučenim lekcijama primera Prespa prekograničnog parka.

Učesnici manifestacije su bile vladine delegacije iz navedene tri zemlje kao primarne korisnice projekta, te i delegacija iz Crne Gore. Ostali učesnici koji su prisustvovali ovom događaju su predstavnici i predstavnice međunarodnih, regionalnih, državnih i lokalnih institucija i organizacija, uključujući i istraživačke institute, akademsku zajednicu i organizacije civilnog društva aktivne u domenu zaštite prirode i prekograničnog upravljanja.

Projekat TEM naglašava značaj i nadovezuje se na regionalnu saradnju vladinih aktera na različitim nivoima, kao i akademske zajednice i organizacija civilnog društva, koje se zajedno angažuju za održivo upravljanje navedenog području. Projekat ima za cilj da podstakne sinergije sa drugim sličnim inicijativama i mrežama poput Evropske inicijative za zeleni pojas i Inicijative Dinarskog luka, koja je inicirana 2004. godine, a inspirisan je i iskustvom Europark Federacije.

Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Svetskim fondom za prirodu (WWF) i organizacijom Euronatur.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

31. mart 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

31. mart 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

31. mart 2017. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

31. mart 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj