x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ pokrenuo projekat prekograničnog upravljanja ekosistemom

31.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-BD
GIZ pokrenuo projekat prekograničnog upravljanja ekosistemom

GIZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD) zvanično je pokrenuo 27. marta u Tirani projekat Prekogranično upravljanje ekosistemom (TEM). Projekat je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Događaju su prisustvovali albanski ministar za životnu sredinu, Lefter Koka, makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Bashkim Ahmeti i kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Ferat Shala.

Ovaj sastanak na visokom nivou bio je prilika za razgovor i razmenu mišljenja ministara ORF-BD partnerskih zemalja na temu koraka koje je potrebno preduzeti u budućnosti u cilju uspešne realizacije zajedničke trilateralne vizije, koja se odnosi na zaštićeno prekogranično područje regije Šar planina/Koritnik, a koja je formalizovana 2013. godine. Ministar Koka je prilikom sastanka naglasio važnost regionalne saradnje za uspeh TEM projekta.

Značajan zaključak sa datog sastanka je ponovna potvrda spremnosti i značajne predanosti sva tri ministarstva da preduzmu neophodne konkretne mere za realizaciju prekograničnog upravljanja područjem Šar-Planina/Koritnik kao jednim od ključnih u kontekstu biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Ovaj događaj je označio zvanični početak novog GIZ ORF-BD regionalnog projekta koji pokriva Albaniju, Kosovo i Makedoniju (BJR). Tom prilikom, uvodni govor održao je i albanski zamenik ministra za životnu sredinu, Kledi Xhaxhiu i zamenica ambasadora Savezne Republike Njemačke u Albaniji, Anke Holstein.

Menadžer sektorskog fonda ORF-BD, Gabriele Wagner je u svom govoru naglasila da je “fokus projekta uspostavljanje struktura za saradnju na raznim nivoima i podrška pri replikaciji uspešne lokalne akcione grupe iz Makedonije (BJR) u druge dve zemlje. Cilj je bazirati se na zajedničkim potrebama planiranja i upravljanja navedenim područjem, jako bitnim za biodiverzitet u regionu JIE, u cilju njegovog održivog razvoja i koristi za lokalne zajednice, između ostalog i kroz određene turističke aktivnosti.” Wagner je dodatno naglasila komplementarnost TEM projekta sa drugim bilateralnim inicijativama očuvanja životne sredine sa fokusom na isto područje, kao i nameru da se gradi na naučenim lekcijama primera Prespa prekograničnog parka.

Učesnici manifestacije su bile vladine delegacije iz navedene tri zemlje kao primarne korisnice projekta, te i delegacija iz Crne Gore. Ostali učesnici koji su prisustvovali ovom događaju su predstavnici i predstavnice međunarodnih, regionalnih, državnih i lokalnih institucija i organizacija, uključujući i istraživačke institute, akademsku zajednicu i organizacije civilnog društva aktivne u domenu zaštite prirode i prekograničnog upravljanja.

Projekat TEM naglašava značaj i nadovezuje se na regionalnu saradnju vladinih aktera na različitim nivoima, kao i akademske zajednice i organizacija civilnog društva, koje se zajedno angažuju za održivo upravljanje navedenog području. Projekat ima za cilj da podstakne sinergije sa drugim sličnim inicijativama i mrežama poput Evropske inicijative za zeleni pojas i Inicijative Dinarskog luka, koja je inicirana 2004. godine, a inspirisan je i iskustvom Europark Federacije.

Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Svetskim fondom za prirodu (WWF) i organizacijom Euronatur.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.