Biodiverzitet

GIZ pokrenuo projekat prekograničnog upravljanja ekosistemom

Slika: GIZ ORF-BD

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD) zvanično je pokrenuo 27. marta u Tirani projekat Prekogranično upravljanje ekosistemom (TEM). Projekat je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Događaju su prisustvovali albanski ministar za životnu sredinu, Lefter Koka, makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Bashkim Ahmeti i kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno uređenje, Ferat Shala.

Ovaj sastanak na visokom nivou bio je prilika za razgovor i razmenu mišljenja ministara ORF-BD partnerskih zemalja na temu koraka koje je potrebno preduzeti u budućnosti u cilju uspešne realizacije zajedničke trilateralne vizije, koja se odnosi na zaštićeno prekogranično područje regije Šar planina/Koritnik, a koja je formalizovana 2013. godine. Ministar Koka je prilikom sastanka naglasio važnost regionalne saradnje za uspeh TEM projekta.

Značajan zaključak sa datog sastanka je ponovna potvrda spremnosti i značajne predanosti sva tri ministarstva da preduzmu neophodne konkretne mere za realizaciju prekograničnog upravljanja područjem Šar-Planina/Koritnik kao jednim od ključnih u kontekstu biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Ovaj događaj je označio zvanični početak novog GIZ ORF-BD regionalnog projekta koji pokriva Albaniju, Kosovo* i Makedoniju (BJR). Tom prilikom, uvodni govor održao je i albanski zamenik ministra za životnu sredinu, Kledi Xhaxhiu i zamenica ambasadora Savezne Republike Njemačke u Albaniji, Anke Holstein.

Menadžer sektorskog fonda ORF-BD, Gabriele Wagner je u svom govoru naglasila da je „fokus projekta uspostavljanje struktura za saradnju na raznim nivoima i podrška pri replikaciji uspešne lokalne akcione grupe iz Makedonije (BJR) u druge dve zemlje. Cilj je bazirati se na zajedničkim potrebama planiranja i upravljanja navedenim područjem, jako bitnim za biodiverzitet u regionu JIE, u cilju njegovog održivog razvoja i koristi za lokalne zajednice, između ostalog i kroz određene turističke aktivnosti.“ Wagner je dodatno naglasila komplementarnost TEM projekta sa drugim bilateralnim inicijativama očuvanja životne sredine sa fokusom na isto područje, kao i nameru da se gradi na naučenim lekcijama primera Prespa prekograničnog parka.

Učesnici manifestacije su bile vladine delegacije iz navedene tri zemlje kao primarne korisnice projekta, te i delegacija iz Crne Gore. Ostali učesnici koji su prisustvovali ovom događaju su predstavnici i predstavnice međunarodnih, regionalnih, državnih i lokalnih institucija i organizacija, uključujući i istraživačke institute, akademsku zajednicu i organizacije civilnog društva aktivne u domenu zaštite prirode i prekograničnog upravljanja.

Projekat TEM naglašava značaj i nadovezuje se na regionalnu saradnju vladinih aktera na različitim nivoima, kao i akademske zajednice i organizacija civilnog društva, koje se zajedno angažuju za održivo upravljanje navedenog području. Projekat ima za cilj da podstakne sinergije sa drugim sličnim inicijativama i mrežama poput Evropske inicijative za zeleni pojas i Inicijative Dinarskog luka, koja je inicirana 2004. godine, a inspirisan je i iskustvom Europark Federacije.

Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Svetskim fondom za prirodu (WWF) i organizacijom Euronatur.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...