Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE najavljuje dalju podršku ugovornim stranama Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu u sistematskom prikupljanju podataka o uštedama energije

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na zadnjem sastanku Grupe za koordinaciju energetske efikasnosti (EECG) održanom 14. novembra u prostorijama Energetske zajednice (EnC) u Beču, predstavnici GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) najavili su nastavak podrške ugovornim stranama EnC na Zapadnom Balkanu (ZB)po pitanju potpunog i sistematičnog prikupljanja podataka o uštedama energije.

Podrška će biti pružena u okviru novog ORF-EE projekta „Jačanje saradnje između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti u JIE u cilju održivog razvoja mjera energetske efikasnosti i zaštite klime “ (MVP Plus). Projekt je usmjeren na lokalnu primjenu Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) za potrebe izračunavanja ušteda energije i CO2, postignutih provođenjem mjera energetske efikasnosti.

„Integracija MVP sistema na općinskom nivou na Zapadnom Balkanu upotpunila bi njegovu primjenu na državnom nivou, gdje je ovaj alat već uveden, čime bi se poboljšala komunikacija između različitih nivoa uprave u cilju efektivnije izrade politika“, rekla je Berina Delalić-Gurda, menadžerica projekta ORF-EE.

Armin Teskeredžić, konsultant u ORF-EE projektu, iskoristio je ovu priliku da iznese neke od najvećih izazova u primjeni MVP-a kao i potencijale za njegovu širu primjenu. Podsjetio je prisutne da se MVP pokazao kao funkcionalan, iako je inicijalno izrađen od ORF-EE-a i partnera u vrijeme Direktive o uštedama energije i pokriva samo konačne uštede energije. Sada kada je na snazi Direktiva o energetskoj efikasnosti (EED), područje djelovanja na unapređenju energetske efikasnosti je šire i pored mjera na strani konačnog potrošača obuhvata i dijelove lanca pretvorbe energije. To zemljama Zapadnog Balkana postavlja nove izazove, a sam sistem mora se nadograditi da bi mogao obuhvatiti i ova nova područja. Iz tog razloga ORF-EE-ov novi projekt „MVP Plus“ radit će na razvoju nove funkcionalnosti vezane za izračun primarne energije.

„Jednostavnom nadogradnjom MVP alata i određenim uputstvima za korisnike omogućit će se provođenje nekoliko članova EED-a, uključujući član 7. i dva pristupa, navedena u Direktivi“, naglasio je Teskeredžić. Ovo je naročito važno u smislu evidentiranja ušteda koje rezultiraju iz mjera provedenih u okviru EED-a, što će ići u prilog ispunjenju zahtjeva koji se odnose na izvještavanje o energetskoj efikasnosti na nivou država.

ORF-EE-ova podrška državnom nivou

ORF-EE je najavio i dodatna ulaganja u jačanje kapaciteta zaposlenih u ministarstvima, agencijama i drugim institucijama odgovornim za prikupljanje podataka o uštedama energije, uključujući i proširenje kapaciteta MVP-a u skladu sa zahtjevima EED-a. ORF-EE će, između ostalog, podržati prikupljanje i unos podataka u MVP kao pomoć procesima izvještavanja i izrade politika, provjeru rezultata i podataka, analizu podataka i planiranje na osnovu činjenica, kao i upravljanju znanjem i osiguranju održivosti uspostavljene strukture. U okviru svih aktivnosti predviđena je redovna regionalna razmjena informacija između relevantnih aktera na državnom i regionalnom nivou u cilju formiranja mreže domaćih i međunarodnih stručnjaka sposobnih da osmisle i sprovedu rješenja za izazove s kojima se regija susreće u domenu politika energetske efikasnosti.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Crne Gore Božidar Pavlović na sastanku EECG grupe rekao je da smatra da je ovo pravi trenutak za pokretanje ovog projekta s obzirom na to da je novim amandmanima na Zakon o efikasnom korištenju energije u Crnoj Gori MVP prepoznat kao obavezno sredstvo za izvještavanje o uštedama energije.

Ostale članice Energetske zajednice na ZB također su prijavile uvođenje MVP-a u svoje pravne okvire. Republika Srbija i Makedonija (BJR) su ga već uvrstile u amandmane na svoje zakone o energetskoj efikasnosti i očekuju njihovo usvajanje početkom 2019. godine. Kosovo* je MVP uvrstilo u svoj novi Zakon o energetskoj efikasnosti, koji je službeno usvojen 7. novembra ove godine i potpuno je usklađen sa EED-om.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

20. novembar 2018. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

20. novembar 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

20. novembar 2018. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

20. novembar 2018. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar