Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE najavljuje dalju podršku ugovornim stranama Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu u sistematskom prikupljanju podataka o uštedama energije

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na zadnjem sastanku Grupe za koordinaciju energetske efikasnosti (EECG) održanom 14. novembra u prostorijama Energetske zajednice (EnC) u Beču, predstavnici GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) najavili su nastavak podrške ugovornim stranama EnC na Zapadnom Balkanu (ZB)po pitanju potpunog i sistematičnog prikupljanja podataka o uštedama energije.

Podrška će biti pružena u okviru novog ORF-EE projekta „Jačanje saradnje između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti u JIE u cilju održivog razvoja mjera energetske efikasnosti i zaštite klime “ (MVP Plus). Projekt je usmjeren na lokalnu primjenu Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) za potrebe izračunavanja ušteda energije i CO2, postignutih provođenjem mjera energetske efikasnosti.

„Integracija MVP sistema na općinskom nivou na Zapadnom Balkanu upotpunila bi njegovu primjenu na državnom nivou, gdje je ovaj alat već uveden, čime bi se poboljšala komunikacija između različitih nivoa uprave u cilju efektivnije izrade politika“, rekla je Berina Delalić-Gurda, menadžerica projekta ORF-EE.

Armin Teskeredžić, konsultant u ORF-EE projektu, iskoristio je ovu priliku da iznese neke od najvećih izazova u primjeni MVP-a kao i potencijale za njegovu širu primjenu. Podsjetio je prisutne da se MVP pokazao kao funkcionalan, iako je inicijalno izrađen od ORF-EE-a i partnera u vrijeme Direktive o uštedama energije i pokriva samo konačne uštede energije. Sada kada je na snazi Direktiva o energetskoj efikasnosti (EED), područje djelovanja na unapređenju energetske efikasnosti je šire i pored mjera na strani konačnog potrošača obuhvata i dijelove lanca pretvorbe energije. To zemljama Zapadnog Balkana postavlja nove izazove, a sam sistem mora se nadograditi da bi mogao obuhvatiti i ova nova područja. Iz tog razloga ORF-EE-ov novi projekt „MVP Plus“ radit će na razvoju nove funkcionalnosti vezane za izračun primarne energije.

„Jednostavnom nadogradnjom MVP alata i određenim uputstvima za korisnike omogućit će se provođenje nekoliko članova EED-a, uključujući član 7. i dva pristupa, navedena u Direktivi“, naglasio je Teskeredžić. Ovo je naročito važno u smislu evidentiranja ušteda koje rezultiraju iz mjera provedenih u okviru EED-a, što će ići u prilog ispunjenju zahtjeva koji se odnose na izvještavanje o energetskoj efikasnosti na nivou država.

ORF-EE-ova podrška državnom nivou

ORF-EE je najavio i dodatna ulaganja u jačanje kapaciteta zaposlenih u ministarstvima, agencijama i drugim institucijama odgovornim za prikupljanje podataka o uštedama energije, uključujući i proširenje kapaciteta MVP-a u skladu sa zahtjevima EED-a. ORF-EE će, između ostalog, podržati prikupljanje i unos podataka u MVP kao pomoć procesima izvještavanja i izrade politika, provjeru rezultata i podataka, analizu podataka i planiranje na osnovu činjenica, kao i upravljanju znanjem i osiguranju održivosti uspostavljene strukture. U okviru svih aktivnosti predviđena je redovna regionalna razmjena informacija između relevantnih aktera na državnom i regionalnom nivou u cilju formiranja mreže domaćih i međunarodnih stručnjaka sposobnih da osmisle i sprovedu rješenja za izazove s kojima se regija susreće u domenu politika energetske efikasnosti.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Crne Gore Božidar Pavlović na sastanku EECG grupe rekao je da smatra da je ovo pravi trenutak za pokretanje ovog projekta s obzirom na to da je novim amandmanima na Zakon o efikasnom korištenju energije u Crnoj Gori MVP prepoznat kao obavezno sredstvo za izvještavanje o uštedama energije.

Ostale članice Energetske zajednice na ZB također su prijavile uvođenje MVP-a u svoje pravne okvire. Republika Srbija i Makedonija (BJR) su ga već uvrstile u amandmane na svoje zakone o energetskoj efikasnosti i očekuju njihovo usvajanje početkom 2019. godine. Kosovo* je MVP uvrstilo u svoj novi Zakon o energetskoj efikasnosti, koji je službeno usvojen 7. novembra ove godine i potpuno je usklađen sa EED-om.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike