Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE najavljuje dalju podršku ugovornim stranama Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu u sistematskom prikupljanju podataka o uštedama energije

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na zadnjem sastanku Grupe za koordinaciju energetske efikasnosti (EECG) održanom 14. novembra u prostorijama Energetske zajednice (EnC) u Beču, predstavnici GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) najavili su nastavak podrške ugovornim stranama EnC na Zapadnom Balkanu (ZB)po pitanju potpunog i sistematičnog prikupljanja podataka o uštedama energije.

Podrška će biti pružena u okviru novog ORF-EE projekta „Jačanje saradnje između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti u JIE u cilju održivog razvoja mjera energetske efikasnosti i zaštite klime ” (MVP Plus). Projekt je usmjeren na lokalnu primjenu Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) za potrebe izračunavanja ušteda energije i CO2, postignutih provođenjem mjera energetske efikasnosti.

„Integracija MVP sistema na općinskom nivou na Zapadnom Balkanu upotpunila bi njegovu primjenu na državnom nivou, gdje je ovaj alat već uveden, čime bi se poboljšala komunikacija između različitih nivoa uprave u cilju efektivnije izrade politika”, rekla je Berina Delalić-Gurda, menadžerica projekta ORF-EE.

Armin Teskeredžić, konsultant u ORF-EE projektu, iskoristio je ovu priliku da iznese neke od najvećih izazova u primjeni MVP-a kao i potencijale za njegovu širu primjenu. Podsjetio je prisutne da se MVP pokazao kao funkcionalan, iako je inicijalno izrađen od ORF-EE-a i partnera u vrijeme Direktive o uštedama energije i pokriva samo konačne uštede energije. Sada kada je na snazi Direktiva o energetskoj efikasnosti (EED), područje djelovanja na unapređenju energetske efikasnosti je šire i pored mjera na strani konačnog potrošača obuhvata i dijelove lanca pretvorbe energije. To zemljama Zapadnog Balkana postavlja nove izazove, a sam sistem mora se nadograditi da bi mogao obuhvatiti i ova nova područja. Iz tog razloga ORF-EE-ov novi projekt „MVP Plus“ radit će na razvoju nove funkcionalnosti vezane za izračun primarne energije.

„Jednostavnom nadogradnjom MVP alata i određenim uputstvima za korisnike omogućit će se provođenje nekoliko članova EED-a, uključujući član 7. i dva pristupa, navedena u Direktivi”, naglasio je Teskeredžić. Ovo je naročito važno u smislu evidentiranja ušteda koje rezultiraju iz mjera provedenih u okviru EED-a, što će ići u prilog ispunjenju zahtjeva koji se odnose na izvještavanje o energetskoj efikasnosti na nivou država.

ORF-EE-ova podrška državnom nivou

ORF-EE je najavio i dodatna ulaganja u jačanje kapaciteta zaposlenih u ministarstvima, agencijama i drugim institucijama odgovornim za prikupljanje podataka o uštedama energije, uključujući i proširenje kapaciteta MVP-a u skladu sa zahtjevima EED-a. ORF-EE će, između ostalog, podržati prikupljanje i unos podataka u MVP kao pomoć procesima izvještavanja i izrade politika, provjeru rezultata i podataka, analizu podataka i planiranje na osnovu činjenica, kao i upravljanju znanjem i osiguranju održivosti uspostavljene strukture. U okviru svih aktivnosti predviđena je redovna regionalna razmjena informacija između relevantnih aktera na državnom i regionalnom nivou u cilju formiranja mreže domaćih i međunarodnih stručnjaka sposobnih da osmisle i sprovedu rješenja za izazove s kojima se regija susreće u domenu politika energetske efikasnosti.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Crne Gore Božidar Pavlović na sastanku EECG grupe rekao je da smatra da je ovo pravi trenutak za pokretanje ovog projekta s obzirom na to da je novim amandmanima na Zakon o efikasnom korištenju energije u Crnoj Gori MVP prepoznat kao obavezno sredstvo za izvještavanje o uštedama energije.

Ostale članice Energetske zajednice na ZB također su prijavile uvođenje MVP-a u svoje pravne okvire. Republika Srbija i Makedonija (BJR) su ga već uvrstile u amandmane na svoje zakone o energetskoj efikasnosti i očekuju njihovo usvajanje početkom 2019. godine. Kosovo je MVP uvrstilo u svoj novi Zakon o energetskoj efikasnosti, koji je službeno usvojen 7. novembra ove godine i potpuno je usklađen sa EED-om.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).