Energetska efikasnost

GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

GIZ ORF-EE strategija lobiranja lokalne samouprave

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i asocijacije lokalnih samouprava  (SEE) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije (BJR) su trenutno u procesu razvoja Strategije lobiranja i zagovaranja o energetskoj efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kada bude dovršena, strategija će biti na raspolaganju svim asocijacijama lokalnih samouprava u regiji. Strategija bi asocijacijama trebala pomoći da uspostave učinkovitu saradnju sa svojim nacionalnim vladama u cilju poboljšanja uslova za razvoj sistema upravljanja za energetsku efikasnost i održivu energiju u općinama. Očekuje se da će strategija biti završena i puštena u primjenu krajem aprila ove godine.

Pored razvoja strategije, u periodu od 21. do 23. marta, organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, što je poslužilo kao prilika da se okupe predstavnici SEE-a i GIZ-a kao partnerskih organizacija. Fokus posjete je bio na razmjeni znanja i najboljih praksi u regionu, sa ciljem jačanja sektora energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Skup je poslužio kao prilika za razmatranje praksi lobiranja i zagovaranja Stalne konferencije gradova i opšina (SKGO) Srbije, koja je ustanovila i razradila uspješan strateški pristup lobiranju i zagovaranju u sektoru energetske efikasnosti. Predstavnici SKGO su predstavili svoje aktivnosti lobiranja i strateškog planiranja demonstrirajući na koji način učinkovita komunikacija može biti u službi održivog razvoja.

U sklopu studijske posjete, učesnici su posjetili Kancelariju za energetski menadžment općine Vrbas kao pozitivan primjer praksi organizacije i strateškog planiranja u smislu prikupljanja podataka o korištenju energije u javnim zgrada, što se smatra ključnim za zagovaranje zasnovano na dobroj informisanosti i utjecajnosti.

Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), u okviru kojeg se provode strategija i studijsko putovanje, izjavila je da će strategija asocijacijama lokalnih samouprava pomoći da efikasno lobiraju i zagovaraju, omogućavajući im da učestvuju u procesima donošenja odluka, čime se osigurava presudan doprinos razvoju sektora energetske efikasnosti u regionu.

EeMA se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlade Švicarske. Projekt realiziraju GIZ-ovi Otvoreni regionalni fondovi za energetsku efikasnost i modernizaciju komunalnih usluga.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

29. mart 2016. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

29. mart 2016. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

29. mart 2016. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

29. mart 2016. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU