Energetska efikasnost

GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

GIZ ORF-EE strategija lobiranja lokalne samouprave

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i asocijacije lokalnih samouprava  (SEE) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije (BJR) su trenutno u procesu razvoja Strategije lobiranja i zagovaranja o energetskoj efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kada bude dovršena, strategija će biti na raspolaganju svim asocijacijama lokalnih samouprava u regiji. Strategija bi asocijacijama trebala pomoći da uspostave učinkovitu saradnju sa svojim nacionalnim vladama u cilju poboljšanja uslova za razvoj sistema upravljanja za energetsku efikasnost i održivu energiju u općinama. Očekuje se da će strategija biti završena i puštena u primjenu krajem aprila ove godine.

Pored razvoja strategije, u periodu od 21. do 23. marta, organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, što je poslužilo kao prilika da se okupe predstavnici SEE-a i GIZ-a kao partnerskih organizacija. Fokus posjete je bio na razmjeni znanja i najboljih praksi u regionu, sa ciljem jačanja sektora energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Skup je poslužio kao prilika za razmatranje praksi lobiranja i zagovaranja Stalne konferencije gradova i opšina (SKGO) Srbije, koja je ustanovila i razradila uspješan strateški pristup lobiranju i zagovaranju u sektoru energetske efikasnosti. Predstavnici SKGO su predstavili svoje aktivnosti lobiranja i strateškog planiranja demonstrirajući na koji način učinkovita komunikacija može biti u službi održivog razvoja.

U sklopu studijske posjete, učesnici su posjetili Kancelariju za energetski menadžment općine Vrbas kao pozitivan primjer praksi organizacije i strateškog planiranja u smislu prikupljanja podataka o korištenju energije u javnim zgrada, što se smatra ključnim za zagovaranje zasnovano na dobroj informisanosti i utjecajnosti.

Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), u okviru kojeg se provode strategija i studijsko putovanje, izjavila je da će strategija asocijacijama lokalnih samouprava pomoći da efikasno lobiraju i zagovaraju, omogućavajući im da učestvuju u procesima donošenja odluka, čime se osigurava presudan doprinos razvoju sektora energetske efikasnosti u regionu.

EeMA se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlade Švicarske. Projekt realiziraju GIZ-ovi Otvoreni regionalni fondovi za energetsku efikasnost i modernizaciju komunalnih usluga.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije