x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

29.03.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i asocijacije lokalnih samouprava  (SEE) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije (BJR) su trenutno u procesu razvoja Strategije lobiranja i zagovaranja o energetskoj efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kada bude dovršena, strategija će biti na raspolaganju svim asocijacijama lokalnih samouprava u regiji. Strategija bi asocijacijama trebala pomoći da uspostave učinkovitu saradnju sa svojim nacionalnim vladama u cilju poboljšanja uslova za razvoj sistema upravljanja za energetsku efikasnost i održivu energiju u općinama. Očekuje se da će strategija biti završena i puštena u primjenu krajem aprila ove godine.

Pored razvoja strategije, u periodu od 21. do 23. marta, organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, što je poslužilo kao prilika da se okupe predstavnici SEE-a i GIZ-a kao partnerskih organizacija. Fokus posjete je bio na razmjeni znanja i najboljih praksi u regionu, sa ciljem jačanja sektora energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Skup je poslužio kao prilika za razmatranje praksi lobiranja i zagovaranja Stalne konferencije gradova i opšina (SKGO) Srbije, koja je ustanovila i razradila uspješan strateški pristup lobiranju i zagovaranju u sektoru energetske efikasnosti. Predstavnici SKGO su predstavili svoje aktivnosti lobiranja i strateškog planiranja demonstrirajući na koji način učinkovita komunikacija može biti u službi održivog razvoja.

U sklopu studijske posjete, učesnici su posjetili Kancelariju za energetski menadžment općine Vrbas kao pozitivan primjer praksi organizacije i strateškog planiranja u smislu prikupljanja podataka o korištenju energije u javnim zgrada, što se smatra ključnim za zagovaranje zasnovano na dobroj informisanosti i utjecajnosti.

Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), u okviru kojeg se provode strategija i studijsko putovanje, izjavila je da će strategija asocijacijama lokalnih samouprava pomoći da efikasno lobiraju i zagovaraju, omogućavajući im da učestvuju u procesima donošenja odluka, čime se osigurava presudan doprinos razvoju sektora energetske efikasnosti u regionu.

EeMA se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlade Švicarske. Projekt realiziraju GIZ-ovi Otvoreni regionalni fondovi za energetsku efikasnost i modernizaciju komunalnih usluga.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.