Energetska efikasnost

GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

GIZ ORF-EE strategija lobiranja lokalne samouprave

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i asocijacije lokalnih samouprava  (SEE) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije (BJR) su trenutno u procesu razvoja Strategije lobiranja i zagovaranja o energetskoj efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kada bude dovršena, strategija će biti na raspolaganju svim asocijacijama lokalnih samouprava u regiji. Strategija bi asocijacijama trebala pomoći da uspostave učinkovitu saradnju sa svojim nacionalnim vladama u cilju poboljšanja uslova za razvoj sistema upravljanja za energetsku efikasnost i održivu energiju u općinama. Očekuje se da će strategija biti završena i puštena u primjenu krajem aprila ove godine.

Pored razvoja strategije, u periodu od 21. do 23. marta, organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, što je poslužilo kao prilika da se okupe predstavnici SEE-a i GIZ-a kao partnerskih organizacija. Fokus posjete je bio na razmjeni znanja i najboljih praksi u regionu, sa ciljem jačanja sektora energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Skup je poslužio kao prilika za razmatranje praksi lobiranja i zagovaranja Stalne konferencije gradova i opšina (SKGO) Srbije, koja je ustanovila i razradila uspješan strateški pristup lobiranju i zagovaranju u sektoru energetske efikasnosti. Predstavnici SKGO su predstavili svoje aktivnosti lobiranja i strateškog planiranja demonstrirajući na koji način učinkovita komunikacija može biti u službi održivog razvoja.

U sklopu studijske posjete, učesnici su posjetili Kancelariju za energetski menadžment općine Vrbas kao pozitivan primjer praksi organizacije i strateškog planiranja u smislu prikupljanja podataka o korištenju energije u javnim zgrada, što se smatra ključnim za zagovaranje zasnovano na dobroj informisanosti i utjecajnosti.

Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), u okviru kojeg se provode strategija i studijsko putovanje, izjavila je da će strategija asocijacijama lokalnih samouprava pomoći da efikasno lobiraju i zagovaraju, omogućavajući im da učestvuju u procesima donošenja odluka, čime se osigurava presudan doprinos razvoju sektora energetske efikasnosti u regionu.

EeMA se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlade Švicarske. Projekt realiziraju GIZ-ovi Otvoreni regionalni fondovi za energetsku efikasnost i modernizaciju komunalnih usluga.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. mart 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. mart 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

29. mart 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. mart 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike