Energetska efikasnost

GIZ i asocijacije lokalnih samouprava JIE razvili strategiju lobiranja

GIZ ORF-EE strategija lobiranja lokalne samouprave

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i asocijacije lokalnih samouprava  (SEE) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije (BJR) su trenutno u procesu razvoja Strategije lobiranja i zagovaranja o energetskoj efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kada bude dovršena, strategija će biti na raspolaganju svim asocijacijama lokalnih samouprava u regiji. Strategija bi asocijacijama trebala pomoći da uspostave učinkovitu saradnju sa svojim nacionalnim vladama u cilju poboljšanja uslova za razvoj sistema upravljanja za energetsku efikasnost i održivu energiju u općinama. Očekuje se da će strategija biti završena i puštena u primjenu krajem aprila ove godine.

Pored razvoja strategije, u periodu od 21. do 23. marta, organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, što je poslužilo kao prilika da se okupe predstavnici SEE-a i GIZ-a kao partnerskih organizacija. Fokus posjete je bio na razmjeni znanja i najboljih praksi u regionu, sa ciljem jačanja sektora energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi. Skup je poslužio kao prilika za razmatranje praksi lobiranja i zagovaranja Stalne konferencije gradova i opšina (SKGO) Srbije, koja je ustanovila i razradila uspješan strateški pristup lobiranju i zagovaranju u sektoru energetske efikasnosti. Predstavnici SKGO su predstavili svoje aktivnosti lobiranja i strateškog planiranja demonstrirajući na koji način učinkovita komunikacija može biti u službi održivog razvoja.

U sklopu studijske posjete, učesnici su posjetili Kancelariju za energetski menadžment općine Vrbas kao pozitivan primjer praksi organizacije i strateškog planiranja u smislu prikupljanja podataka o korištenju energije u javnim zgrada, što se smatra ključnim za zagovaranje zasnovano na dobroj informisanosti i utjecajnosti.

Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), u okviru kojeg se provode strategija i studijsko putovanje, izjavila je da će strategija asocijacijama lokalnih samouprava pomoći da efikasno lobiraju i zagovaraju, omogućavajući im da učestvuju u procesima donošenja odluka, čime se osigurava presudan doprinos razvoju sektora energetske efikasnosti u regionu.

EeMA se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlade Švicarske. Projekt realiziraju GIZ-ovi Otvoreni regionalni fondovi za energetsku efikasnost i modernizaciju komunalnih usluga.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike