Energetska efikasnost

GGF podržava Alter Modus u finansiranju projekata za poboljšanje energetske efikasnosti

Alter Modus

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kreditnu liniju od 1,5 miliona evra mikrokreditnoj instituciji Alter Modus. GGF ovom transakcijom nastavlja da širi i diverzifikuje geografsko prisustvo i operativno delovanje, obezbeđujući finansiranje za rastuće tržište energetske efisnosti u Crnoj Gori.

Nova investicija GGF-a podržaće Alter Modus, vodeću mikrokreditnu instituciju u Crnoj Gori, u daljem rastu kreditiranja u segmentu energetske efikasnosti na odgovoran način, navodi se u saopštenju Fonda za zeleni razvoj. Očekuje se godišnja ušteda primarne energije od približno 5.000 MWh, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2) koje se procenjuje na 1.800 tona.

Alter Modus ima više od 22.000 klijenata i mrežu od 15 ekspozitura u svim regionima Crne Gore. Novi kredit omogućiće mikrokreditnoj instituciji da nastavi da dalje plasira sredstva postojećim klijentima za projekte kojima se smanjuju potrošnja energije i emisije štetnih gasova u zgradarstvu i komercijalnom sektoru, uglavnom kroz poboljšanje energetskih performansi zgrada izolacijom krovova i zidova, kao i zamenom prozora i vrata.

Osim kredita, GGF za Alter Modus obezbeđuje i tehničku podršku kako bi mikrokreditna institucija podigla nivo stručnosti na polju kreditiranja energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

„GGF-u je izuzetno drago što širi svoje partnerstvo sa Alter Modusom, institucijom koja je snažno posvećena zelenom finansiranju u cilju pozitivnog društvenog i uticaja na životnu sredinu. Nakon što je prvi iznos od oko 3,1 milion evra finansiranja koje je obezbedio GGF dobro iskorišćen, uvereni smo u uspeh i ove nove investicije“, izjavio je predsednik GGF Olaf Zymelka.

„Potencijal za investiranje u projekte energetske efikasnosti u Crnoj Gori raste iz godine u godinu. Nadamo se da ćemo podizanjem svesti o koristima mera za smanjenje potrošnje energije i emisija podstaći razvoj ovog sektora u Crnoj Gori. Na ovaj način potvrđujemo svoju poziciju društveno odgovorne institucije koja je prepoznala važnost energetske efikasnosti za poboljšanje kvaliteta života u Crnoj Gori“, rekla je Ana Kentera, izvršna direktorka Alter Modusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović