Energetska efikasnost

GGF podržava Alter Modus u finansiranju projekata za poboljšanje energetske efikasnosti

Alter Modus

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kreditnu liniju od 1,5 miliona evra mikrokreditnoj instituciji Alter Modus. GGF ovom transakcijom nastavlja da širi i diverzifikuje geografsko prisustvo i operativno delovanje, obezbeđujući finansiranje za rastuće tržište energetske efisnosti u Crnoj Gori.

Nova investicija GGF-a podržaće Alter Modus, vodeću mikrokreditnu instituciju u Crnoj Gori, u daljem rastu kreditiranja u segmentu energetske efikasnosti na odgovoran način, navodi se u saopštenju Fonda za zeleni razvoj. Očekuje se godišnja ušteda primarne energije od približno 5.000 MWh, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2) koje se procenjuje na 1.800 tona.

Alter Modus ima više od 22.000 klijenata i mrežu od 15 ekspozitura u svim regionima Crne Gore. Novi kredit omogućiće mikrokreditnoj instituciji da nastavi da dalje plasira sredstva postojećim klijentima za projekte kojima se smanjuju potrošnja energije i emisije štetnih gasova u zgradarstvu i komercijalnom sektoru, uglavnom kroz poboljšanje energetskih performansi zgrada izolacijom krovova i zidova, kao i zamenom prozora i vrata.

Osim kredita, GGF za Alter Modus obezbeđuje i tehničku podršku kako bi mikrokreditna institucija podigla nivo stručnosti na polju kreditiranja energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

„GGF-u je izuzetno drago što širi svoje partnerstvo sa Alter Modusom, institucijom koja je snažno posvećena zelenom finansiranju u cilju pozitivnog društvenog i uticaja na životnu sredinu. Nakon što je prvi iznos od oko 3,1 milion evra finansiranja koje je obezbedio GGF dobro iskorišćen, uvereni smo u uspeh i ove nove investicije“, izjavio je predsednik GGF Olaf Zymelka.

„Potencijal za investiranje u projekte energetske efikasnosti u Crnoj Gori raste iz godine u godinu. Nadamo se da ćemo podizanjem svesti o koristima mera za smanjenje potrošnje energije i emisija podstaći razvoj ovog sektora u Crnoj Gori. Na ovaj način potvrđujemo svoju poziciju društveno odgovorne institucije koja je prepoznala važnost energetske efikasnosti za poboljšanje kvaliteta života u Crnoj Gori“, rekla je Ana Kentera, izvršna direktorka Alter Modusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

2. avgust 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

2. avgust 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. avgust 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. avgust 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.