Energetska efikasnost

GGF podržava Alter Modus u finansiranju projekata za poboljšanje energetske efikasnosti

Alter Modus

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kreditnu liniju od 1,5 miliona evra mikrokreditnoj instituciji Alter Modus. GGF ovom transakcijom nastavlja da širi i diverzifikuje geografsko prisustvo i operativno delovanje, obezbeđujući finansiranje za rastuće tržište energetske efisnosti u Crnoj Gori.

Nova investicija GGF-a podržaće Alter Modus, vodeću mikrokreditnu instituciju u Crnoj Gori, u daljem rastu kreditiranja u segmentu energetske efikasnosti na odgovoran način, navodi se u saopštenju Fonda za zeleni razvoj. Očekuje se godišnja ušteda primarne energije od približno 5.000 MWh, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2) koje se procenjuje na 1.800 tona.

Alter Modus ima više od 22.000 klijenata i mrežu od 15 ekspozitura u svim regionima Crne Gore. Novi kredit omogućiće mikrokreditnoj instituciji da nastavi da dalje plasira sredstva postojećim klijentima za projekte kojima se smanjuju potrošnja energije i emisije štetnih gasova u zgradarstvu i komercijalnom sektoru, uglavnom kroz poboljšanje energetskih performansi zgrada izolacijom krovova i zidova, kao i zamenom prozora i vrata.

Osim kredita, GGF za Alter Modus obezbeđuje i tehničku podršku kako bi mikrokreditna institucija podigla nivo stručnosti na polju kreditiranja energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

„GGF-u je izuzetno drago što širi svoje partnerstvo sa Alter Modusom, institucijom koja je snažno posvećena zelenom finansiranju u cilju pozitivnog društvenog i uticaja na životnu sredinu. Nakon što je prvi iznos od oko 3,1 milion evra finansiranja koje je obezbedio GGF dobro iskorišćen, uvereni smo u uspeh i ove nove investicije“, izjavio je predsednik GGF Olaf Zymelka.

„Potencijal za investiranje u projekte energetske efikasnosti u Crnoj Gori raste iz godine u godinu. Nadamo se da ćemo podizanjem svesti o koristima mera za smanjenje potrošnje energije i emisija podstaći razvoj ovog sektora u Crnoj Gori. Na ovaj način potvrđujemo svoju poziciju društveno odgovorne institucije koja je prepoznala važnost energetske efikasnosti za poboljšanje kvaliteta života u Crnoj Gori“, rekla je Ana Kentera, izvršna direktorka Alter Modusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana