Voda

Gde je najbolji kvalitet vode za kupanje u Evropi?

kvalitet vode kupanje

Shipwreck Beach, Zakintos, Grčka (Foto: Pixabay)

Objavljeno

06.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Neposredno pred sezonu letnjih odmora, Evropska komisija (EK) je objavila izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u zemljama članicama, kao i u Albaniji i Švajcarskoj.

Najnoviji godišnji izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u Evropi zasnovan je na podacima za 2018. godinu, ali dobar je pokazatelj toga gde ćete najverovatnije ovog leta naći vodu za kupanje najboljeg kvaliteta, saopštila je EK.

Najveći procenat – 95,4% – od ukupno 21,831 kupališta koja se kontrolišu u 28 zemalja članica EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta Evropske unije, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Cape Greco, Kipar (Foto: Pixabay)

U četiri zemlje, 95% ili više svih kupališta imalo je vodu odličnog kvaliteta – Kipar je imao procenat of 99,1%, Malta 98,9%, Austrija 97,3% i Grčka 97%.

Hrvatska je takođe pri vrhu liste sa 94,4%, dok je ovaj procenat u Sloveniji 87,2%.

Kipar i Grčka su među zemljama sa najboljim kvalitetom vode, a Hrvatska je takođe pri vrhu

U Albaniji je 62% svih kupališta imalo odličan kvalitet vode. Ovaj procenat u Bugarskoj je iznosio 52,6%, a u Rumuniji 56%.

Ostrvo Hvar, Hrvatska (Foto: Pixabay)

Sva kupališta koja su pokrivena izveštajem na Kipru, u Grčkoj, Letoniji, Luksemburgu, Malti, Rumuniji i Sloveniji imala su najmanje dovoljno dobar kvalitet vode u 2018. godini.

Tri zemlje sa najvećim brojem kupališta sa vodom lošeg kvaliteta bile su Italija (89 ili 1,6%), Francuska (54 ili 1,6%) i Španija (50 ili 2,2%).

U ovim zemljama je procenat kupališta sa odličnim kvalitetom vode iznosio: 90% za Italiju, 78,8% za Francusku i 87% za Španiju.

U poređenju sa 2017. godinom, broj kupališta sa lošim kvalitetom vode je smanjen u Francuskoj (sa 80 na 54), dok je povećan u Italiji (sa 79 na 89) i Španiji (sa 38 na 50).

Kontaminacija vode fekalnim bakterijama predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito kada su u pitanju kupališta. Plivanje u kontaminiranoj vodi mora i jezera može dovesti do bolesti. Glavni uzročnici zagađenja su otpadne vode sa poljoprivrednih imanja i zemljišta. Ova vrsta zagađenja se pogoršava u vreme velikih kiša i poplava, koje dovode do izlivanja kanalizacije i zagađene vode u reke i mora, navela je EK.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. jun 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

6. jun 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

6. jun 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

6. jun 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika