Životna sredina

Francuzi zabranjuju grejače u baštama kafića

Francuska-zabrana-grejaci-baste-kafici

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U nameri da zaustavi nerazumno trošenje energije i svoju ekonomiju učini zelenijom Francuska planira da zabrani korišćenje grejača u baštama i na terasama kafića i restorana.

Analiza organizacje NegaWatt pokazala je da zagrevanje bašte od 75 kvadrata uređajima na prirodni gas od novembra do marta proizvede istu količinu ugljen-dioksida – 13,6 tona – kao auto koji je tri puta obišao svet.

Osim zabrane grejača, koja se vidi i kao jedna o mera za prelazak na niskougljeničnu ekonomiju, Francuska planira i da natera vlasnike zgrada sa velikom potrošnjom energije da poboljšaju izolaciju, zatim da zabrani kotlove na ugalj i mazut, kao i da zaštiti 30 odsto teritorije u vidu zaštićenih parkova prirode.

Pompili: Ako se ništa ne preduzme posle zdravstvene dolazi ekološka kriza

Ministarka ekologije Barbara Pompili izjavila je da su ljudi svesni da nam preti kriza.

Ako se ništa ne uradi, posle ove zdravstene dolazi ekološka kriza, izjavila je ona za Le Monde.

Upotreba grejača se zabranjuje kako bi se stalo na put, kako je ministarka rekla, ekološki devijantnim navikama, koje dovode do neopravdano velike potrošnje energije.

Ne može se zarad jednostavnog komforta koristiti klima uređaj na otvorenom kada je temperatura 30 stepeni, niti uključivati grejanje kada je napolju nula stepeni, i to samo da bi nekom bilo toplo dok u bašti ispija kafu, poručila je Pompili, preneli su evropski mediji.

Ipak, priznala je da se ovom merom neće sprečiti topljenje glečera, jer je prekasno, ali se može ubrzati tranzicija i pripremiti ekonomija za ekološku krizu i njene posledice po celo društvo.

Mere su predlog Građanskog klimatskog saveta

Zabrana grejača i druge mere su potekle od Građanskog klimatskog saveta (Citizens’ Convention on Climate), koji je 2019. osnovao francuski predsednik Emmanuel Macron posle protesta „Žutih prsluka“. Savet čini 150 nasumično izabranih predstavnika javnosti.

Savet osnovan posle protesta „Žutih prsluka“

Inače, nakon što je, kako prenose francuski mediji, predsednikova partija potučena do nogu na junskim izborima od strane Zelena stranke obećao investicije od 15 milijardi evra u rešenja za ozelenjavanje Francuske.

Ekolozi smatraju da predložene mere ne znače promenu, već njeno odlaganje

Odluka o zabrana grejača biće doneta kasnije ove godine, a stupiće na snagu u januaru 2021. Odlaganje primene je pomoć za ugostitelji koji već imaju velike probleme zbo pandemije korona virusa.

Gradonačelnica Pariza protiv zabrane grejača

Inače, korišćenje grejača u baštama počelo je sve više da se koristi u Francuskoj posle zabrane pušenje u zatvorenom koja je uvedena 2008. Više gradova u ovoj zemlji je već zabranilo grejače, ali ne i Pariz čija gradonačelnica Anne Hidalgo je izjavila da bi to značilo drastičan pad prihoda za vlasnike restorana i kafića.

Pojedini ekološki aktivisti smatraju da najavljene neće ništa promeniti.

Ovi predlozi odlažu prave promene do 2023. Kada se završava mandat francuskog predsednika, izjavio je Clément Sénéchal, iz organizacije Greenpeace France, preneo je AFP.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

31. jul 2020. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

31. jul 2020. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

31. jul 2020. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

31. jul 2020. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda