OIE

Francuski HDF Energy predstavio prvu fabriku za vodonične ćelije velikog kapaciteta

vodonik-hdf-energy

Foto: iStock

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Francuska kompanija HDF Energy (Hydrogène de France) predstavila je prvo postrojenje na svetu koje će proizvoditi vodonične gorivne ćelije kapaciteta preko 1 MW. Kada započne proizvodnja, postrojenje će isporučivati gorive ćelije za teški pomorski i železnički transport i proizvoditi električnu energiju za državne elektroenergetske mreže, navodi se u saopštenju za javnost.

Nova industrijsko postrojenje kompanije HDF Energy proizvodiće gorivne ćelije velikog kapaciteta koristeći tehnologiju PEM (membrana za protonsku razmenu), koja se već koristi kod automobila i autobusa širom sveta i poznata je po svojoj efikasnosti, izdržljivosti i tehnološkoj zrelosti.

Plan je da fabrika proizvodi 1 GW vodoničnih ćelija godišnje

Pretproizvodna faza i testiranje gorivnih ćelija trebalo bi da počne 2025. godine, a industrijska proizvodnja 2026. godine, sa ciljem da fabrika najkasnije od 2030. godine proizvodi 1 GW gorivnih ćelija godišnje. Fabrika je deo projekta HDF Industry, čiji je cilj razvoj i proizvodnja gorivnih ćelija od više megavata.

PEM gorivne ćelije imaju veliki kapacitet, kompaktne su i bez emisija, što ih čini idealnim za teški transport i proizvodnju električne energije, saopštila je kompanija, dodajući da će 80% proizvodnje nove fabrike biti namenjeno izvozu. Fabrika se nalazi u blizini francuskog grada Bordoa.

Elektrane kompanije HDF Energy proizvode nevarijabilnu energiju zahvaljujući velikom kapacitetima za skladištenje pomoću vodonika

Ove gorivne ćelije su ključna komponenta elektrana Renewstable koje HDF Energy gradi širom sveta, a koje proizvode nevarijabilnu energiju iz obnovljivih izvora zahvaljujući velikim kapacitetima za skladištenje solarne ili energije vetra pomoću vodonika.

Evropska komisija je dala zeleno svetlo francuskoj vladi da podrži projekat kompanije HDF Energy u sklopu programa finansiranja važnih projekata od zajedničkog interesa IPCEI.

HDF Energy planira projekte u bivšim regionima uglja u Grčkoj

HDF Energy je jedna od vodećih kompanija u industriji vodonika, posvećena razvoju velikih projekata vodonične infrastrukture i proizvodnji gorivnih ćelija velikog kapaciteta.

Nakon inicijalne javne ponude 2021. godine, kompanija se proširila na tridesetak zemalja. U maju ove godine otvorila je firmu u Grčkoj sa ciljem da razvija projekte u bivšim regionima uglja u toj zemlji i da pomogne grčkim ostrvima da napuste fosilna goriva, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

4. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

4. jun 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj