OIE

Francuski HDF Energy predstavio prvu fabriku za vodonične ćelije velikog kapaciteta

vodonik-hdf-energy

Foto: iStock

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Francuska kompanija HDF Energy (Hydrogène de France) predstavila je prvo postrojenje na svetu koje će proizvoditi vodonične gorivne ćelije kapaciteta preko 1 MW. Kada započne proizvodnja, postrojenje će isporučivati gorive ćelije za teški pomorski i železnički transport i proizvoditi električnu energiju za državne elektroenergetske mreže, navodi se u saopštenju za javnost.

Nova industrijsko postrojenje kompanije HDF Energy proizvodiće gorivne ćelije velikog kapaciteta koristeći tehnologiju PEM (membrana za protonsku razmenu), koja se već koristi kod automobila i autobusa širom sveta i poznata je po svojoj efikasnosti, izdržljivosti i tehnološkoj zrelosti.

Plan je da fabrika proizvodi 1 GW vodoničnih ćelija godišnje

Pretproizvodna faza i testiranje gorivnih ćelija trebalo bi da počne 2025. godine, a industrijska proizvodnja 2026. godine, sa ciljem da fabrika najkasnije od 2030. godine proizvodi 1 GW gorivnih ćelija godišnje. Fabrika je deo projekta HDF Industry, čiji je cilj razvoj i proizvodnja gorivnih ćelija od više megavata.

PEM gorivne ćelije imaju veliki kapacitet, kompaktne su i bez emisija, što ih čini idealnim za teški transport i proizvodnju električne energije, saopštila je kompanija, dodajući da će 80% proizvodnje nove fabrike biti namenjeno izvozu. Fabrika se nalazi u blizini francuskog grada Bordoa.

Elektrane kompanije HDF Energy proizvode nevarijabilnu energiju zahvaljujući velikom kapacitetima za skladištenje pomoću vodonika

Ove gorivne ćelije su ključna komponenta elektrana Renewstable koje HDF Energy gradi širom sveta, a koje proizvode nevarijabilnu energiju iz obnovljivih izvora zahvaljujući velikim kapacitetima za skladištenje solarne ili energije vetra pomoću vodonika.

Evropska komisija je dala zeleno svetlo francuskoj vladi da podrži projekat kompanije HDF Energy u sklopu programa finansiranja važnih projekata od zajedničkog interesa IPCEI.

HDF Energy planira projekte u bivšim regionima uglja u Grčkoj

HDF Energy je jedna od vodećih kompanija u industriji vodonika, posvećena razvoju velikih projekata vodonične infrastrukture i proizvodnji gorivnih ćelija velikog kapaciteta.

Nakon inicijalne javne ponude 2021. godine, kompanija se proširila na tridesetak zemalja. U maju ove godine otvorila je firmu u Grčkoj sa ciljem da razvija projekte u bivšim regionima uglja u toj zemlji i da pomogne grčkim ostrvima da napuste fosilna goriva, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

4. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

4. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

4. jun 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

4. jun 2024. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.