Električna energija

Francuski EDF zainteresovan za projekte hidroenergetike u Srbiji

Francuski EDF zainteresovan za projekte hidroenergetike u Srbiji

Slika: mre.gov.rs

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska energetska kompanija Electricite de France (EDF) S.A. zainteresovana je da razvija projekte u oblasti hidroenergetike sa Srbijom, i dve strane će intenzivirati saradnju u narednom periodu, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa predstavnicima francuske kompanije u Beogradu početkom ove nedelje.

„EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu i mi smo spremni da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima“, rekao je Antić.

Po ministrovim rečima, postoji veliko interesovanje srpske strane da se sa EDF-om dogovore projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.

Saradnja će biti intenzivirana u početku na nivou stručnih timova, a prvi sledeći korak u toj saradnji je da stručni tim iz Srbije posetiti kompaniju EDF u Parizu.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, i da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju – i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Poseta EDF-a na najvišem nivou Srbiji dogovorena je sredinomo januara ove godine, kada su ministar Antić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali izjavu o namerama o saradnji dve zemlje u oblasti energetike. Tada su definisani i prioriteti za buduću energetsku saradnju.

Kompanija EDF je u Srbiji u više navrata već radila kao konsultant na različitim projektima Elektroprivrede Srbije (EPS).

Sastanku u Beogradu sa predstavnicima EDF-a, prisustvoali su i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić, V.D.generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić, i generalni direktor EMS-a Jelena Matejić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

21. mart 2018. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

21. mart 2018. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

21. mart 2018. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

21. mart 2018. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU