Vesti

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Foto: iStock

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuske kompanije Suez i Vinci Construction Grands Projets potpisale su sa Srbijom memorandum o razumevanju za izgradnju i upravljanje prvim beogradskim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje u Velikom Selu trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save i poboljšanju kvaliteta života stanovništva, objavio je Suez.

Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvodio bi konzorcijum Suez-Vinci, dok bi za upravljanje i održavanje bila zadužena zajednička firma javnog komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija i kompanije Suez.

Predviđeno je da postrojenje ima kapacitet za prečišćavanje 423.000 kubnih metara otpadnih voda dnevno, što je jednako količini koju proizvodi 1,5 miliona stanovnika. Prema ranijim procenama, izgradnja i puštanje u rad fabrike koštali bi oko 700 miliona evra.

Postrojenje bi moglo da proizvodi i toplotnu energiju, biogas i struju iz solara

Novo, moderno postrojenje će imati najsavremenije tehnologije za dobijanje toplotne energije, smanjenje potrošnje električne energije, povećanje proizvodnje biogasa i, potencijalno, proizvodnju obnovljive električne energije kroz projekat fotonaponske elektrane, saopštio je Suez.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će se postrojenje za otpadne vode u Velikom Selu graditi u saradnji sa Francuskom, ali da će radove izvoditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Vučić je te planove objavio nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu u aprilu.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije rekao da će postrojenje u Velikom Selu graditi kineski CRBC

CRBC je partner Srbije na projektu izgradnje desetina lokalnih sistema za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionih mreža, kao i rehabilitacije ili izgradnje šest regionalnih deponija. Komercijalni ugovori, vredni 3,2 milijarde evra, potpisani su u februaru 2021.

Prema ranijim najavama, izgradnja postrojenja za otpadne vode u Velikom Selu, jednog od pet planiranih na teritoriji Beograda, trebalo je da počne 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

co2-je-co2-zero-waste-europe-trazi-da-se-spaljivanje-otpada-ukljuci-u-eu-ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

24. jun 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

24. jun 2024. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

24. jun 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

24. jun 2024. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra