OIE

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Foto: WindEurope

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji, što je prva svetska komercijalna aukcija za plutajuće vetrparkove na moru.

Vetroelektrana snage 250 MW neće biti samo najveća plutajuća elektrana koja koristi energiju vetra za proizvodnju električne energije, već će značiti više nego duplo povećanje trenutnog kapaciteta u Evropi, saopštila je organizacija WindEurope.

Evropa je dosad izgradila samo male pilot i demonstracione projekte, što Francusku aukciju čini velikim korakom ka komercijalizaciji i širokoj primeni plutajućih vetroturbina.

Pobednička ponuda je 86 evra/MWh

Fid-in tarife su dodeljene konzorcijumu nemačke kompanije BayWa r.e. i belgijske firme Elicio. Ponude je dostavilo deset različitih konzorcijuma, što pokazuje ogromno interesovanje za razvoj ove tehnologije. Pobednička ponuda je bila 86 evra/MWh.

Trenutno svi demonstracioni i pilot projekti imaju instalirani kapacitet od nešto više od 200 MW. Izdvajaju se četiri projekta: Kincardine i Hywind Scotland u UK (po 30 MW), WindFloat Atlantic u Portugalu (25 MV) i Hywind Tampen u Norveškoj (95 MW). Svi ovi projekti dobili su subvencije, navodi WindEurope.

Ministar za energetiku Roland Leskur objavio je rezultate aukcije nakon otvaranja druge francuske priobalne vetroelektrane u Fekampu (Seine-Maritime).

Ključ za razvoj vetroparkova na moru u mnogim delovima Evrope

WindEurope je naveo da su plutajuće vetroelektrane ključne za iskorišćenje priobalnih lokacija sa dubinom većom od 60 metara.

U ovim oblastima plutajuće turbine su jeftinije od tradicionalnih koje su fiksirane na dnu.

Zbog toga je ova tehnologija ključna za razvoj vetroparkova na moru u velikim delovima Atlantika, Keltskog mora, Sredozemnog mora, Norveškog mora i drugih basena sa većim dubinama.

Tardije: Ostale zemlje zaostaju u ispunjavanju ciljeva

WindEurope je naveo da je planirano još mnogo aukcija. Očekuje se da će Francuska u decembru proglasiti pobednike za još dve lokacije od 250 MW na Mediteranu. Španija, Portugal, Norveška, Grčka, Italija i Velika Britanija pripremaju aukcije, ali ima dosta poteškoća.

Direktor za politiku organizacije WindEurope Pjer Tardije rekao je da je potez Francuske odličan, ali da druge zemlje zaostaju za svojim zacrtanim ciljevima.

„Evropa rizikuje da izgubi svoju vodeću poziciju u razvoju plutajućig vetroelektrana. Do 2030. Evropa u najboljem slučaju može da instalira 3 GW, a to znači da aukcije moraju da se završe do 2025. godine“, objasnio je Tardije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Broj korisnika EPS aplikacije Uvid u racun dostigao pola miliona

Broj korisnika EPS-ove aplikacije Uvid u račun dostigao pola miliona

20. maj 2024. - Sve više građana koristi aplikaciju i portal Uvid u račun, a broj korisnika premašio je pola miliona, objavila je Elektroprivreda Srbije

snaga istoka lager posusje

Firma iz BiH preuzela jedan od najvećih projekata za gradnju vetroparka u Srbiji

20. maj 2024. - Vetroelektrana Snaga Istoka je u proceduri dobijanja priključka na prenosni sistem koju sprovodi Elektromreža Srbije (EMS)

solarni-most-izmedju-evrope-i-severne-amerike-predlaze-se-najveci-podmorski-interkonektor-na-svetu

Solarni most između Evrope i Amerike: u planu najduži podmorski interkonektor na svetu

20. maj 2024. - Interkonektor bi prenosio obnovljivu električnu energiju sa jednog na drugi kontinent u zavisnosti od toga gde trenutno sija sunce

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

20. maj 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama