Životna sredina

Fizička lica sa dovoljno zemljišta imaju pravo na besplatne sadnice za pošumljavanje

Fizicka-lica-besplatne-sadnice-posumljavanje

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Fizičko lice koje ima odgovarajuće zemljište za pošumljavanje, minimalne površine 5 ari, ima pravo na besplatan sadni materijal za pošumljavanje, navodi se u pozivu Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Za pošumljavanje može da se koristi šumsko i poljoprivredno zemljište, s tim što je za pošumljavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta neophodno pribaviti saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište.

Postupak dobijanja besplatnih sadnica za pošumljavanje

Fizičko lice koje želi da pošumi svoje zemljište obraća se zahtevom registrovanom šumskom rasadniku (privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik upisan u registar šumskih rasadnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za šume), za besplatnu dodelu sadnica.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika nalazi se na sajtu Uprave za šume.

Uz zahtev za dodelu besplatnih sadnica, fizičko lice dostavlja dokaz o vlasništvu za zemljište koje namerava da pošumi.

Najbolje je zahev podneti u rano proleće ili ranu jesen, pre početka radova na pošumljavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni materijal.

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal, zaključiće ugovor sa fizičkim licem o međusobnom regulisanju odnosa, kojim se obavezuje da će fizičkom licu obezbediti besplatan sadni materijal odgovarajućeg kvaliteta, i pružiti potrebna uputstva u vezi pravilnog izvođenja sadnje na terenu.

Fizičko lice se obavezuje da će preuzeti sadni materijal i pridržavati se stručnih uputstava. Fizičko lice samo izvodi sadnju sadnica na terenu.

Troškove sadnog materijala snosi Mmnistarstvo

Troškove sadnog materijala dodeljenog fizičkim licima snosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, nakon sprovedenog konkursa za dodelu sredstava Budžetskog fonda za šume Republike Srbije za tekuću godinu, na koji se javlja privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik koji je fizičkom licu dodelio besplatne sadnice.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za šume, Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, email: office.sume@minpolj.gov.rs.

Komentara: (1)

nada / 27.02.2020.

Poštovani,

preduzeće u kom sam zaposlena želelo je da posadi pojedinačno (ne kao ogradu) 350 tuja na svom zemljištu, zbog čega u ovoj eri uništavanja , ne može da dobije sadni materijal po povoljnijoj ceni od 1400 din po komadu. Zašto se ne stimulišu privrednici ? Da li Srbija šume osim što seče po Fruškoj gori i Šumadiji može da uradi nešto za budućnost?

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

odsumporavanje TENT B grcic mihajlovic vujovic

TE Nikola Tesla B će smanjiti emisije SO2 za 20 puta do 2024.

02 December 2020 - Jedna od deset termoelektrana sa najvećim emisijama sumpor-dioksida u Evropi započela je gradnju postrojenja za odsumporavanje.

prekogranicnog uticaja Rio Tintovog Jadar

Potegnuto pitanje prekograničnog uticaja Rio Tintovog projekta Jadar

01 December 2020 - CZŽS iz Banjaluke traži da BiH utvrdi prekogranični uticaj eksploatacije i prerade rude litijuma kod Loznice, kažu zaštitnici životne sredine iz Srbije

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

sarajevo zabrana uglja zagadjenje vazduha

Sarajevo zabranjuje upotrebu uglja od 2021.

30 November 2020 - Zbog još jedne grejne sezone sa velikim zagađenjem vazduha, vlasti u glavnm gradu BiH najavljuju revolucionarnu odluku.