OIE

Firma iz BiH preuzela jedan od najvećih projekata za gradnju vetroparka u Srbiji

snaga istoka lager posusje

Foto: Christine Schmidt from Pixabay

Objavljeno

01.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Lager iz Bosne i Hercegovine preuzela je u Srbiji projekat vetroelektrane Snaga Istoka, snage 300 MW.

Lager je sada vlasnik 85 odsto firme Snaga Istoka koja razvija projekat vetroparka istog imena, dok po 7,5 odsto drže Dejan Vuksanović i Igor Živković, navodi se na sajtu Agencije za privredne registre. Pre ove promene dva fizička imala su po 50 odsto udela.

Vetroelektrana Snaga Istoka je u proceduri dobijanja priključka na prenosni sistem Srbije koju sprovodi Elektromreža Srbije (EMS). Vetropark je u grupi od 51 projekta koji su ispunili uslove za zaključenje Ugovora o izradi Studije priključenja, u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom.

Snaga Istoka je u proceduri za dobijanje priključka na prenosnu mrežu

Ispunjavanje uslova ne znači da će ugovor i biti potpisan, već je samo prvi korak od nekoliko u ovoj proceduri dobijanja priključka na mrežu. Procedura je nova i uvedena je kako bi se utvrdilo koji od skoro stotinu zahteva za priključenje predstavljaju ozbiljne investicije.

Na spisku od 51 projekta samo dve vetroelektrane imaju veći kapacitet od Snage Istoka, Lovćenac i Vetrogon.

Inače, krajem juna prošle godine Gradska uprava Bor oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Snaga istoka na teritoriji Grada Bora.

Plan obuhvata površinu od skoro 2.700 hektara u najvećoj meri šumskog zemljišta. Vetropark bi trebalo da se sastoji od 41 vetrogeneratora pojedinčne snage 7,2 MW.

Lager iz Posušja je već izgradio jedan vetropark

Lager ima sedište u Posušju, hercegovačkom mestu u BiH, nedaleko od granice sa Hrvatskom, između Splita i Mostara. Osnovna delatnost im je prodaja građevinskih mašina i rezervnih delova, ali su dosad izgradili drugi najveći vetropark u Hrvatskoj – Krš-Pađene snage 142 MW, koji je pratila i afera.

Na sajtu firme Lager navodi se da planiraju ulazak na tržište obnovljivih izvora energije (vetroelektrane, kogeneracije, fotonaponske elektrane, hidroelektrane), kao i da opremaju i grade pametne mreže i stanice za punjenje.

Trenutno razvijaju dva projekta za proizvodnu struje iz vetra: Žujino polje u Hrvatskoj, snage 80 MW, i Gradina u BiH, kapaciteta 42 MW.

Na sajtu Lagera se navodi da im je cilj da postanu proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i da u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima proizvode opremu za vetroelektrane i grade elektrane.

Vlasnik firme je Milenko Bašić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

1. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

1. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

1. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

1. jul 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru