OIE

FIPA: Investicija od 10 miliona evra u opštini Breza

Photo: FIPA

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Oko 10 miliona evra biće uloženo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu kapaciteta 1,6 MW i druge projekte u Opštini Breza, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Ostali projekti su izgradnja linije za proizvodnju peleta, postrojenja za suvu reciklažu guma i projekat hidroponike (proizvodnje organske hrane na vodi umesto u zemlji), prvi te vrste na Balkanu.

Projekat kogeneracije na biomasu u 60 opština BiH priprema FIPA sa italijanskom firmom Pyrox. Prema ranijim najavama, ukupna vrednost te investicije je 150 miliona evra, a svaka opština bi trebalo da od projekta zarađuje milion evra godišnje i zaposli 25 radnika, kako je izjavio prošle godine  Gordan Milinić, direktor FIPA u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Investiciji u Opštini Breza pridružiće se zagrebačka kompanija Prva guma sa partnerima iz Nemačke, SAD, Kine i Holandije.

Direktor FIPA izjavio je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem da će FIPA pružiti punu podršku projektu u svim fazama njegovog sprovođenja kroz javno-privatno partnerstvo sa Opštinom Breza.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i planirano je zapošljavanje 150 radnika. Projekat se sprovedi u Brezi zbog blizine autoputa, aerodroma i železnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

13. februar 2017. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

13. februar 2017. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

13. februar 2017. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

13. februar 2017. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu