OIE

Finalistkinja EUSEW 2023: žena u energetici Anastasija-Marija Moshovi

EUSEW nagrade 2023 Predstavljanje finalista, Anastasija-Marija Moshovi donosi energetske inovacije u Grčku

Foto: EUSEW

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Anastasija-Marija Moshovi je doktorka hemijskog inženjerstva koja pokreće energetske inovacije u Grčkoj. Kao šefica istraživanja, razvoja i inovacija u kompaniji Monolitos u Atini vodi nekoliko projekata, koje finansira EU. To su projekti za razvoj tehnologija u proizvodnji vodonika, proizvodnji i skladištenju zelene energije, električnih vozila i za dekarbonizaciju industrije.

Moshovi je jedna od finalistkinja konkursa za dodelu nagrada EUSEW 2023 u kategoriji Žena u energetici. Ona je jedna od dvoje finalista iz Jugoistočne Evrope, koje Balkan Green Energy News predstavlja.

„Verujem da smo podjednako odgovorni za energiju koju trošimo i energiju koju moramo uštedeti“, kaže Anastasija-Marija Moshovi. U svom radu je usredsređena na izvlačenje kritičnih sirovina iz uređaja na kraju njihovog radnog veka, radi dobijanja materijala potrebnih za elektrifikaciju, i na primenu tehnologije zasnovane na vodoniku.

Ona veruje da će zahvaljujući njenom delovanju, preduzeća i, na kraju, građani Atine moći da usvoje rešenja za smanjenje ugljeničnog otiska i troškova proizvodnje. „Moj glavni cilj je da pronađem uska grla u realnoj primeni rezultata istraživanja kako bih pomogla energetskoj tranziciji“, rekla je.

Moshovi je uzor svom timu od 15 mladih istraživačica. „Anastasija-Marija održava inkluzivno i demokratsko radno okruženje i veoma podržava žene u biznisu, uvek ih gurajući da ostvare svoje profesionalne ciljeve“, rekla je Irini Zagoreu, naučnica u Monolitosovom odeljenju za istraživanje i inovacije.

Anastasija-Marija Moshovi

„U našem timu više od 66 odsto visokih pozicija zauzimaju žene. Zaista verujemo u žene u inženjerskim i istraživačkim ulogama i podržavamo ih u tome“, kaže Anastasija-Marija Moshovi.

EUSEW nagrade 2023.

Dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike Evropske unije za ovu godinu biće proglašeni 20. juna. U užem izboru je devet finalista u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energetici. Pobednici će biti odlučeni putem onlajn javnog glasanja, koje je otvoreno do 11. juna.

EUSEW nagrade se dodeljuju sa ciljem isticanja uspeha projekata, pojedinačnih i kolektivnih poduhvata s izuzetnim rezultatima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a do samog finala došli su i predstavnici sa Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

29. maj 2023. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

29. maj 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

29. maj 2023. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. maj 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin