Životna sredina

Filip Radović: Srbija sistemski ulaže u smanjenje zagađenja vazduha

filip radovic zagadjenje vazduga airvisual

Slika: Filip Radović (RTS)

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Podeli

Sajt AirVisual svrstao je Beograd prethodne subote na deseto mesto po zagađanju vazduha u svetu, a dan kasnije čak na peto. Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, izjavio je za RTS da zagađenje jeste bilo povećano, ali ističe da ovaj sajt takođe i prodaje opremu za merenje kvaliteta vazduha, pa mu je u interesu da promoviše ovaj problem.

Na listu svetskih gradova sa najzagađenijim vazduhom, kako je preneo RTS, Beograd je prošle godine dospeo krajem oktobra, a ove godine nešto ranije. Zahvaljujući kiši i vetru situacija se u glavnom gradu Srbije posle vikenda popravila, ali glavni izvori zagađenja su i dalje tu.

AirVisual se bavi i prodajom opreme za merenje kvaliteta vazduha

Filip Radović je za RTS izjavio da je AirVisual međunarodni sajt, koji se bavi i prodajom opreme za merenje kvaliteta vazduha, te je njima je u interesu da promovišu stanje kvaliteta vazduha.

„Ali, oni uzimaju naše podatke, ne može AirVisual da pokaže jedno, a mi drugo“, naglasio je on.

Uređaji za merenje su jako osetljivi

Radović je istakao da Air Visual pokazuje satne vrednosti, kao i da su uređaji za merenje jako osetljivi. Kao primer osetljivosti uređaja, Radović je rekao da je Agencija više puta primetila  da se emisije drastično uvećaju čak i od kamiona koji je, na primer, parkiran u blizini i dodao da „odmah naša zemlja iskoči na AirVisual rang listi na mnogo lošijoj poziciji.“

„Međutim, prava ocena kvaliteta vazduha dobija se na godišnjem nivou. I upravo na sajtu Air Visual Beograd je daleko ispod 20. mesta. Ali, svakako da ne želimo da se takmičimo koliko smo loši, nego koliko smo dobri.  I ako bismo uzeli novine koje su izašle sredinom prošlog veka videli bismo da su i tada naši sugrađani bavili sa aerozagađenjem, ali nije bilo promena“, podsetio je on.

Danas se sistemski ulaže u smanjenje zagađenja vazduha

Danas se, kako je naveo direktor Agencije za zaštitu životne sredine,  u Srbiji sistemski ulaže u rešavanje problema zagađenja vazduha, postoji i radna grupa kojom rukovodi premijerka Ana Brnabić. Takođe je činjenica da je usled ekonomskog rasta došlo do jače frekvencije saobraćaja, više se gradi, a sve to utiče na kvalitet vazduha, objasnio je Radović.

Mnogo više se, kako je naglasio, ulaže u smanjenje zagađenja. Danas najveći zagađivači, poput Elektroprivrede Srbije ulažu stotine miliona evra u projekte koji će imati za cilj smanjenje emisija. Radović je podsetio da je Vlada Srbije po prvi put odvojila sredstva za subvencionisanje električnih i hibridnih vozila.

I jedina razlika u odnosu na prethodno vreme je da danas postoji adekvatno merenje, i da građani mogu da vide podatke o tome

„I sama činjenica da ovoliko često govorimo o ovom problemu, da ga ne guramo pod tepih kao nekada, govori da se Srbija promenila, i da želi da se bavi aerozagađenjem. I jedina razlika u odnosu na prethodno vreme je da danas postoji adekvatno merenje, da je ono dostupno svima putem naših veb servisa i aplikacija za telefone, čime građani imaju mogućnost da vide kakav je kvalitet vazduha – i to je osnova od koje sve polazi“, rekao je Radović.

Problem nije nastao juče, već sredinom prošloga veka, i neće moći tako brzo da se reši

On se saglasio sa konstatacijom novinarke RTS-a da je zagađenje bilo povećano tokom proteklog vikenda i objasnio da je počela grejna sezona, a da je bilo i više azota u vazduhu što je posledica jačeg saobraćaja.

„Sve je to nešto sa čime ćemo se suočavati i ove zime. Problem nije nastao juče, već sredinom prošloga veka, i neće moći tako brzo da se reši. Odvojićemo vreme, ali i velike resurse koji će biti uloženi u prevenciju aerozagađenja. To se neće desiti danas ili sutra, ali ako nastavimo da pričamo o tome, ako Vlada Srbije nastavi da ulaže, siguran sam da će u vremenu pred nama vazduh biti sve bolji“, poručio je on.

Komentara: (2)
Milan / 13.10.2020.

Direktore, ali vaša agencija u zvaničnom izveštaju tvrdi da je učestalo aerozagađenje sve opasnije po zdravlje ljudi.
Najnoviji izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. godinu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da se, osim PM čestica koje direktno štete zdravlju, među glavnim zagađujućim materijama nalazi i gas sumpor-dioksid zbog koga je Bor 13 puta prošle godine i zvanično bio opasan po zdravlje ljudi..
Podaci Agencije pokazju da su Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar, Beočin zvanično mesta sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.
U Valjevu su zabeležena 132 dana sa prekomernim zagađenjem PM10 česticama, sledi Užice i jedna stanica u Smederevu, gde je svaki treći dan izmereno prekomerno zagađenje.
Najveća koncentracija PM10 čestica u toku samo jednog dana zabeležena je u Zaječaru, više od četiri puta iznad dozvoljene. PM2.5 najviše je bilo u Valjevu, Nišu i Kraljevu. U prestonici je najlošiji vazduh bio na Novom Beogradu, gde je skoro svaki drugi dan bio prekomerno zagađen.
Bor se, međutim, izdvaja i po intenzitetu zagađenja – prema izveštaju za 2019, vazduh u centru Bora zbog sumpor dioksida bio je „opasan po zdravlje ljudi“ 13 puta. To znači da je 13 puta sumpor-dioksid ili azot-dioksid na jednom mestu bio duže od tri sata u količinama iznad dozvoljenih.

Aleksa / 14.10.2020.

Pročitah uvodni pasus ovog teksta i prestadoh sa čitanjem… Zašto_? Zato što se nisam umalo onesvestio od izjave direktora Agencije za zaštitu životne sredine, koji kaže da sajt air visual prodaje opremu za merenje kvaliteta vazduha pa mu je u interesu da „PROMOVIŠE OVAJ PROBLEM“. Pa hajde skinite sve merače kvaliteta vazduha u Srbiji, onda bar nećemo znati šta udišemo i niko neće imati interesa da objavljuje podatke o zagađenju, jer Srbiji ne trebaju merači.
Kakve nebuloze priča ovaj čovek. Direktore, direktore, odmeri reči pre nego što izgovoriš ovakve gluposti. Ovo što pričaš ne bi prošlo ni kod školarca u 5.razredu osnovne škole…Sramota..

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

13. oktobar 2020. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

13. oktobar 2020. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

13. oktobar 2020. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

13. oktobar 2020. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja