Klimatske promene

FIFA obmanula navijače: Svetsko prvenstvo u Kataru nije bilo ugljenično neutralno

FIFA obmanula navijače, Svetsko prvenstvo u Kataru nije bilo ugljenično neutralno

Foto: Qatar 2022™

Objavljeno

09.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) obmanula je navijače tvrdnjom da je Svetsko prvenstvo u Kataru bilo ugljenično neutralno, pokazuje izveštaj švajcarskog regulatora za oglašavanje.

FIFA je prošle godine objavila da je ugljenični otisak fudbalskog prvenstva u Kataru iznosio 3,6 miliona tona. Tvrdila je da je ta količina neutralisana projektima na poljima poput električne mobilnosti i sadnjom vrtova oko stadionâ.

Međutim, švajcarska Komisija za lojalnost, koja reguliše oglašavanje, utvrdila je da je savez prekršio propise za suzbijanje nelojalne konkurencije iznoseći tvrdnje o prvenstvu koje nije mogao da dokaže. Pored toga, zaključeno je da mere kompenzacije koje je FIFA preduzela nisu u skladu sa standardima propisanim domaćim zakonima.

Komisija je organizaciji, čije je sedište u Cirihu, izdala preporuku da ubuduće ne iznosi nepotkrepljene tvrdnje. Upozorila ju je da se uzdrži od tvrdnji da su ciljevi održivosti postignuti sve dok nema definisanih i opšteprihvaćenih metoda za njihovo merenje, odnosno dokaza da su mere sprovedene.

Fudbalska federacija je saopštila da analizira razloge zbog kojih je dobila preporuku komisije i da će možda podneti žalbu. Preporuka nije obavezujuća.

Lažne zelene tvrdnje umesto klimatske akcije

FIFA je promovisala Svetsko prvenstvo u Kataru kao prvo koje je potpuno klimatski neutralno i da je reč o jednom od koraka koje je preduzela da smanji svoje emisije ugljenika.

Žalbe na ovu tvrdnju su stigle iz pet zemalja: Švajcarske, Francuske, Belgije, Velike Britanije i Holandije. Izražena je zabrinutost zbog izgradnje klimatizovanih stadiona, zatim velikog broja navijača i posledica koje će to imati na životnu sredinu.

Sport se i dalje koristi kao džinovski bilbord za promovisanje zagađujućih proizvoda i načina života

“Otkriveno je da FIFA koristi lažne zelene tvrdnje kao zamenu za stvarnu klimatsku akciju. Neki od najvećih klimatskih krivaca i dalje koriste sport kao džinovski bilbord za promovisanje zagađujućih proizvoda i životnih stilova, ugrožavajući budućnost sportista, navijača i samog sporta. Vreme je da sport i njegova upravljačka tela kao što je FIFA iskoriste svoju moć i poziciju da ubrzaju niskougljeničnu tranziciju umesto da je odlažu i obmanjuju javnost u tom procesu“, rekao je Endru Sims, direktor ekspertske organizacije New Weather Institute iz Velike Britanije, jedne od onih koje su uložile žalbe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

9. jun 2023. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Klimatske promene drugi ljudski faktori pogorsali poplave Libiji Grckoj

Klimatske promene, drugi ljudski faktori pogoršali poplave u Libiji, Grčkoj

9. jun 2023. - Zagrevanje izazvano ljudskim aktivnostima povećalo je verovatnoću obilnih padavina do 10 puta u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj, i do 50 puta u Libiji

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz

Klimatski razgovori: Energetska tranzicija je presudna za zdravlje građana i mora biti brža i efikasnija

9. jun 2023. - Klimatski razgovori organizovani su u sklopu Nedelje klime, koja se realizuje uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

9. jun 2023. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice