Klimatske promene

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

Photo: Gazanfarulla Khan from flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Katar je za pripreme Svetskog prvenstva u fudbalu utrošio 220 milijardi dolara, procenili su svetski mediji. Kako bi se pokrili troškovi održavanja turnira, ova država će morati da proda oko tri milijarde barela sirove nafte, navodi TradingPedia. Ekološki trošak prvenstva proračunat u emisije gasova sa efektom staklene bašte iznosi preko 900 miliona metričkih tona ugljen-dioksida.

Ukupan trošak pripreme i organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. procenjen je na 220 milijardi dolara. Tokom proteklih 12 godina, pripreme su uključile izgradnju sedam novih stadiona i renoviranje jednog, kao i izgradnju puteva, hotela, metro sistema i druge infrastrukture, za 1,5 miliona posetilaca prvenstva.

Trošak pripreme i organizacije Svetskog prvenstva iznosi 220 milijardi dolara

Sagorevanje tri milijarde barela sirove nafte oslobodiće 928 miliona metričkih tona ugljen-dioksida u atmosferu, ističe se u analzi koju je sprovelo medijski portal TradingPedia. Ta količina nafte potrebna je kako bi se otplatila ukupna investicija Katara za Svetsko prvenstvo.

TradingPedia je analizirala ovu investiciju i istražila koliko će nafte Katar morati da proda da bi pokrio svoje troškove. Takođe su bila razmatrana šira ulaganja koja je zemlja uložila tokom protekle decenije kako bi bila domaćin završnog turnira u fudbalu.

Ovo daleko najskuplje Svetsko prvenstvo svih vremena. Poređenja radi, Svetski kup 2018. u Rusiji koštao je 11,6 milijardi dolara, 2014. u Brazilu koštao je 15, a u Južnoj Africi 2010, prvenstvo je koštalo 3,6 milijardi dolara.

Trošak prvensta u barelima nafte

Kao i druge zalivske države, Katar ima velike zalihe nafte i prirodnog gasa i najveći deo prihoda dolazi od njihovog izvoza. Ova država je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG) na svetu.

Prema zvaničnim podacima iz budžeta Katara na koje se poziva TradingPedia, prihod od nafte u 2021. godini je bio je 32,28 milijardi evra. Dnevna proizvodnja za 2021. godinu procenjena je na 1,82 miliona barela, što iznosi dva procenta svetske proizvodnje sirove nafte.

Ako se proizvodnja nastavi ovim tempom, Kataru će trebati nešto više od četiri godine da u potpunosti otplati troškove turnira, navodi se u analizi.

Prema procenama koje je uradila TradingPedia, na osnovu prosečne spot cene sirove Dukhan nafte za period od 2010. do 2021. od 75,16 dolara za barel, biće potrebno da izveze skoro 3 milijarde barela sirove nafte da se pokrije investicija za Svetsko prvenstvo.

Rezerve nafte u zemlji iznose oko 25,24 milijarde barela i predviđa se da će potrajati još 38 godina. Kako bi se pokrila investiciju za Svetsko prvenstvo, ova zemlja će morati da ispumpa i izveze 11,88 procenata svojih ukupnih rezervi nafte.

Ugljenični otisak investicije od 220 milijardi dolara

Svaki barel sirove nafte izvađen sa polja proizvodi emisije ugljen-dioksida koje doprinose efektu staklene bašte. TradingPedia je napravila proračun ugljeničnog otiska organizacije turnira u fudbalu.

Postoji mnogo različitih metoda koji proračunavaju emisiju ugljen-dioksida po barelu, ali treba napomenuti da su proces vađenja nafte, transport i prerada takođe povezani sa stvaranjem gasova staklene bašte, navodi se u analizi.

Prema proračunu metodoligiji izračunavanja koju je koristila TradingPedia, barel sirove nafte proizvodi najmanje 317 kilograma atmosferskog ugljen-dioksida.

To dovodi do računice da je potrebno da se proizvede 3 milijarde barela sirove nafte kako bi se otplatila investicija od 220 milijardi dolara. Ta količina sirove nafte će osloboditi najmanje 928 miliona metričkih tona emisija ugljen-dioksida.

Na svetu je 2021. godine emitovano 36,3 milijarde metričkih tona ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva. Prema tome je ugljenični otisak Svetskog prvenstva 2022. ekvivalentan je sa devet dana globalnih emisija ugljen-dioksida, ističe TradingPedia.

Ugljenični otisak Svetskog prvenstva 2022. ekvivalentan je sa devet dana globlanih emisija ugljen-dioksida

S obzirom da prosečni automobil na benzin emituje otprilike 4,6 metričkih tona ugljen-dioksida godišnje, u analizi se takođe navodi da je otplata Svetskog prvenstva u Kataru ekivalentna emisijama 201 miliona automobila tokom godinu dana.

Klimatska neutralost turnira

FIFA i zemlja domaćin Katar izjavile su da će turnir 2022. biti ekološki najprihvatljiviji u istoriji, uključujući i obećanje da će ceo događaj biti neutralan, navodi MarketWatch.

Prema zvaničnom izveštaju FIFA o emisiji gasova staklene bašte, procenjuje se da će turnir proizvesti oko 3,6 miliona tona ugljen-dioksida. To je 1,5 miliona tona više nego na Svetskom prvenstvu 2018. i više nego što neke zemlje proizvedu za godinu dana.

Organizatori su se obavezali da će za izgradnju osam stadiona korišćene klimatski neutralne tehnologije i da je za njihovu izgradnju upotrebljeno više od 90 odsto recikliranih materijala. Katar je obećao da će smanjiti nepotrebne troškove energije tokom utakmica i da će obezbediti javni prevoz sa nultom emisijom za navijače.

Posle svega, raspravlja se o fudbalskom travnjaku

Organizacija Carbon Market Watch je u svom izveštaju dovela u pitanje nulte emisije novih stadiona, jer njihova upotreba posle Svetskog prvenstva nije tačno određena.

Argumentacija zalazi do takvih detalja da su katarski zvaničnici istakli će i sami travnati tereni vršiti apsorpciju ugljenika. Međutim, organizacija koja se bavi monitoringom emisija ugljenika pretpostavlja da će trava na terenima biti zamenjena veštačkom travom nakon 2022. godine, zbog veoma visokih temperatura u ovom regionu.

Katar je opet odgovorio na takve navode, tvrdeći da su spekulativni i da će emisije biti izračunate korišćenjem metoda „najbolje u praksi“ nakon završetka turnira, naveo je gorepomenuti medij.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

29. novembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

29. novembar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

29. novembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama