Energetska efikasnost

Evropska pomoć za podizanje energetske efikasnosti stambenih zgrada u Hrvatskoj

energetska efikasnost Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske ponudiće besplatne savete i pomoć upravnicima stambenih zgrada u pripremi lokalnih projekata za energetsku obnovu zgrada. Sufinansiranje ovih projekata od ove godine prelazi na evropski nivo.

U primorskom gradu Zadru 3. novembra održana je prva u nizu planiranih radionica o energetskoj obnovi stambenih zgrada, koja je okupila značajan broj upravnika stambenih zgrada, odnosno predstavnika stanara. U Sektoru za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je organizovao radionicu, veruju da je mogućnost sufinansiranja u iznosu od 60% troškova podizanja energetske efikasnosti izazvala značajno interesovanje među stanarima u Zadru i Šibeniku. Ranije je učešće u sufansiranju, što se smatra subvencijom, iznosilo je 40%.

Na nedavno održanom skupu upravnika stambenih zgrada u Zagrebu, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić istakao je da se od ove godine u Hrvatskoj prelazi s nacionalnog na evropsko sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je konkurs za sredstva u vrednosti 147 miliona kuna (EUR 19,5 miliona), u okviru projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“.

Dodeljeni iznos za pojedini projekat, zavisno od obima radova, može da bude od najmanje 100.000 kuna (EUR 13,000) do najviše 13 miliona kuna (EUR 1,73 miliona).

Predstavnici stanara će u sklopu konkursne dokumentacije morati da podnesu 15 različitih dokumenata.

Ljubomir Majandžić najavljuje organizaciju radionica na kojima će se potencijalni učesnici upoznati s uslovima i procedurom konkursa. Spisak lokacija i termini održavanja radionica biće objavljivani na internet stranicama Fonda kao i Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Skupu u Zagrebu se obratio i ministar građevine Lovro Kuščević koji je naglasio da su upravnici zgrada važni partneri s kojima će Ministarstvo u potpunosti iskoristiti 70 miliona evra koja su trenutno na raspolaganju.

Načelnik Službe za energetsku učinkovitost Mario Klobučar je učesnicima skupa objasnio nova pravila za podizanje energetske efikasnosti i pozvao ih da učešćem u radionicama steknu znanja da pravilno pripreme projekte za učešće na konkursu i tako doprinesu uspehu projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. novembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. novembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. novembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.