Energetska efikasnost

Evropska pomoć za podizanje energetske efikasnosti stambenih zgrada u Hrvatskoj

energetska efikasnost Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske ponudiće besplatne savete i pomoć upravnicima stambenih zgrada u pripremi lokalnih projekata za energetsku obnovu zgrada. Sufinansiranje ovih projekata od ove godine prelazi na evropski nivo.

U primorskom gradu Zadru 3. novembra održana je prva u nizu planiranih radionica o energetskoj obnovi stambenih zgrada, koja je okupila značajan broj upravnika stambenih zgrada, odnosno predstavnika stanara. U Sektoru za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je organizovao radionicu, veruju da je mogućnost sufinansiranja u iznosu od 60% troškova podizanja energetske efikasnosti izazvala značajno interesovanje među stanarima u Zadru i Šibeniku. Ranije je učešće u sufansiranju, što se smatra subvencijom, iznosilo je 40%.

Na nedavno održanom skupu upravnika stambenih zgrada u Zagrebu, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić istakao je da se od ove godine u Hrvatskoj prelazi s nacionalnog na evropsko sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je konkurs za sredstva u vrednosti 147 miliona kuna (EUR 19,5 miliona), u okviru projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“.

Dodeljeni iznos za pojedini projekat, zavisno od obima radova, može da bude od najmanje 100.000 kuna (EUR 13,000) do najviše 13 miliona kuna (EUR 1,73 miliona).

Predstavnici stanara će u sklopu konkursne dokumentacije morati da podnesu 15 različitih dokumenata.

Ljubomir Majandžić najavljuje organizaciju radionica na kojima će se potencijalni učesnici upoznati s uslovima i procedurom konkursa. Spisak lokacija i termini održavanja radionica biće objavljivani na internet stranicama Fonda kao i Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Skupu u Zagrebu se obratio i ministar građevine Lovro Kuščević koji je naglasio da su upravnici zgrada važni partneri s kojima će Ministarstvo u potpunosti iskoristiti 70 miliona evra koja su trenutno na raspolaganju.

Načelnik Službe za energetsku učinkovitost Mario Klobučar je učesnicima skupa objasnio nova pravila za podizanje energetske efikasnosti i pozvao ih da učešćem u radionicama steknu znanja da pravilno pripreme projekte za učešće na konkursu i tako doprinesu uspehu projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

5. novembar 2016. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

5. novembar 2016. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

5. novembar 2016. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

5. novembar 2016. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja