Energetska efikasnost

Evropska pomoć za podizanje energetske efikasnosti stambenih zgrada u Hrvatskoj

energetska efikasnost Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske ponudiće besplatne savete i pomoć upravnicima stambenih zgrada u pripremi lokalnih projekata za energetsku obnovu zgrada. Sufinansiranje ovih projekata od ove godine prelazi na evropski nivo.

U primorskom gradu Zadru 3. novembra održana je prva u nizu planiranih radionica o energetskoj obnovi stambenih zgrada, koja je okupila značajan broj upravnika stambenih zgrada, odnosno predstavnika stanara. U Sektoru za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je organizovao radionicu, veruju da je mogućnost sufinansiranja u iznosu od 60% troškova podizanja energetske efikasnosti izazvala značajno interesovanje među stanarima u Zadru i Šibeniku. Ranije je učešće u sufansiranju, što se smatra subvencijom, iznosilo je 40%.

Na nedavno održanom skupu upravnika stambenih zgrada u Zagrebu, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić istakao je da se od ove godine u Hrvatskoj prelazi s nacionalnog na evropsko sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je konkurs za sredstva u vrednosti 147 miliona kuna (EUR 19,5 miliona), u okviru projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“.

Dodeljeni iznos za pojedini projekat, zavisno od obima radova, može da bude od najmanje 100.000 kuna (EUR 13,000) do najviše 13 miliona kuna (EUR 1,73 miliona).

Predstavnici stanara će u sklopu konkursne dokumentacije morati da podnesu 15 različitih dokumenata.

Ljubomir Majandžić najavljuje organizaciju radionica na kojima će se potencijalni učesnici upoznati s uslovima i procedurom konkursa. Spisak lokacija i termini održavanja radionica biće objavljivani na internet stranicama Fonda kao i Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Skupu u Zagrebu se obratio i ministar građevine Lovro Kuščević koji je naglasio da su upravnici zgrada važni partneri s kojima će Ministarstvo u potpunosti iskoristiti 70 miliona evra koja su trenutno na raspolaganju.

Načelnik Službe za energetsku učinkovitost Mario Klobučar je učesnicima skupa objasnio nova pravila za podizanje energetske efikasnosti i pozvao ih da učešćem u radionicama steknu znanja da pravilno pripreme projekte za učešće na konkursu i tako doprinesu uspehu projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu