Mobilnost

Evropska nedelja mobilnosti 2017. obeležena širom Zapadnog Balkana

Photo: mobilitiyweek.eu

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska nedelja mobilnosti, tradicionalna manifestacija Evropske komisije, obeležena je širom kontinenta, uključujući i zemlje regiona Zapadnog Balkana koje već nekoliko godina učestvuju.

Prema podacima Evropske komisije 2.270 gradova širom Evrope registrovalo se za učešće u ovogodišnjoj nedelji mobilnosti koja se održava 16. put pod sloganom „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“.

Zemlje Zapadnog Balkana su se takođe priključile ovoj inicijativi i organizovale brojne događaje ne samo u prestonicama, već i u brojnim gradovima i opštinama.

Većina zemalja regiona je organizovala dan bez automobila ali nisu sva održana istog datuma. Stanovništvo je pozvano da ostavi parkirana svoja motorna vozila i da tog dana idu peške ili koriste bicikle. Neki su organizovali parade bicikala da bi motivisali ljude da ih koriste umesto da voze kola i da na taj način doprinesu smanjenju emisija gasova iz saobraća, kao i unapređenju kvaliteta vazduha.

Bicikli, roleri i trotineti se vozili aktivno ovih dana u čitavom regionu 

Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije je organizovalo biciklističku trku u centru Tirane i još nekoliko skupova da bi se podigla svest stanovništva o održivoj mobilnosti kroz zajedničku upotrebu automobila i korišćenje bicikala i da bi se ljudi naveli da menjaju svoje navike. Organizovane su i posete srednjoškolaca laboratoriji za kontrolu kvaliteta vazduha u Nacionalnoj agenciji za životnu sredinu.

Lokalne vlasti u bugarskoj prestonici Sofiji zatvorile se nekoliko centralnih ulica u okviru nedelje mobilnosti i organizovale su trke bicikala, rolera i trotineta u školama. Trka bicikala i parada su organizovane i u Plovdivu. U Sofiji je organizovana prezentacija električnih bicikala i taksija.

Okupljanja biciklista su organizovana i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj tokom nedelje mobilnosti. Gradske vlasti Banjaluke su organizovale okupljanje biciklista pod sloganom „Dva točka su dovoljna“ a u Sarajevu je organizovan i okrugli sto na kome su promovisani alternativni načini transporta. Dan bez kola pod slogana „Danas idem biciklom“ je organizovan širom zemlje.

Makedonija je obeležila nedelju mobilnosti sa naglaskom na očuvanje životne sredine. Dan bez kola je događaj u Skoplju na kome su prisustvovali i državni zvaničnici, a organizovana je i lutrija na kojoj su nagrade bile bicikli. Nove biciklističke staze su otvorene širom grada i organizovane su prezentacije alternativnih načina transporta i ideja za unapređenje mobilnosti u gradu. Biciklističke parade su organizovane u nekoliko gradova.

U Srbiji je nedelja mobilnosti počela debatom u EU Info centru u Beogradu. Glavni događaj Evropske nedelje mobilnosti je dan bez automobila pod sloganom „Samo nemoj autom“ tokom koga je nekoliko gradova odredilo zone u kojima mogu da se kreću samo pešaci, biciklisti i vozila javnog prevoza. U Beogradu je organizovan skup biciklista u centru grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...