Električna energija

Evropska komisija otvorila konkurs za projekte od zajedničkog interesa u sektoru električne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) otvorila je konkurs za izbor projekata u oblasti električne energije koji će biti na četvrtoj Listi projekata od zajedničkog interesa Evropske unije. Rok za prijave je 15. novembar, saopštila je Evropska komisija (EK).

Listu projekata od zajedničkog interesa usvojiće EK do kraja 2019. godine, a u Službenom listu EU biće objavljena početkom 2020. godine.

U skladu sa Uredbom o smernicama za transevropsku energetsku infrastrukturu, projekti moraju biti deo Desetogodišnjih planova za razvoj mreže (TYNDP), koji je pripremila Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO -E).

TYNPD projekti koji žele da postanu projekti od zajedničkog interesa pozivaju se da učestvuju na konkursu podnošenjem prijave putem on-line platformi za projekte u oblasti prenosa i skladištenja.

Konkurs za projekte u oblasti gasovoda, pametnih mreža, prekograničnih mreža za ugljen-dioksid i naftu će biti objavljeni uskoro, saopštila je EK.

Projekti od zajedničkog interesa dobijaju mogućnost ubzane izrade planova i dobijanja dozvola, dobijanja dozvola preko jedinstvenog nacionalnog šaltera, boljih regulatornih uslova, nižih administrativnih troškova usled pojednostavljenog procesa izrade procene uticaja na životnu sredinu, povećanja učešća javnosti putem rasprava i povećanu vidljivosti kod investitora. Projekti mogu i da konkurišu za finansiranje iz programa Connecting Europe Facility (CEF).

U okviru ovog programa na raspolaganju im je 5,35 milijardi evra, kao i 30 milijardi evra iz EU fonda za podsticanje energetike, transporta i digitalne infrastrukture u periodu od 2014. do 2020. godine. Ovo finansiranje ima za cilj da ubrza projekte i privuče privatne investitore.

Dalekovodi za povezivanje regiona

U novembru 2017. godine Evropska komisija je objavila treću Listu projekata od zajedničkog interesa, koja sadrži 173 projekta – 106 u oblasti prenosa električne energije i skladištenja, 4 u sektoru pametnih mreža, 53 u sektoru gasa, 6 u naftnom sektoru, 4 za prekogranične mreže za ugljen-dioksid.

Srbija na toj listi ima jedan projekat za električnu energiju, dalekovod Rešica (Rumunija)-Pančevo (Srbija), koji je deo Transbalkanskog koridora, koji će povezati Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom i Italijom preko dalekovoda od 400 kV i podmorskog kabla.

Bugarska ima dva projekta za električnu energiju, Rumunija 2, Grčka 1 (Euroasia Interconnector), Kipar 1 (Evroazijski interkonektor) i Crna Gora 1 (Transbalkanski koridor).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

19. oktobar 2018. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

19. oktobar 2018. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

19. oktobar 2018. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

19. oktobar 2018. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...