OIE

EVN suspendovala izgradnju hidroelektrana u Bugarskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska energetska kompanija EVN suspendovala je sprovođenje projekta izgradnje hidroelektrana ukupnog kapaciteta 170 MW u Bugarskoj.

Dalje sprovođenje hidroenergetskog projekta Gorna Arda nije moguće u sadašnim uslovima zbog promene energetske politike u Bugarskoj, navela je ta kompanija u najnovijem izveštaju o tekućem poslovanju.

EVN navodi da je zbog ovoga u periodu na koji se odnosi izveštaj nastao gubitak od 28,9 miliona evra.

Projekat Gorna Arda zajedno su sprovodili EVN i bugarska Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK). Njegov završetak približio bi Bugarsku njenom cilju da do 2020. godine dobija 16 odsto ukupne energije iz obnovljivih izvora.

Hidroenergetska kompanija Gorna Arda osnovana je 1999. godine od strane NEK i turske firme Džejlan Holding. Osnivanju je prethodilo potpisivanje međuvladinog sporazuma između Bugarske i Turske.

Kompanija EVN počela je saradnju sa NEK na ovom projektu 2010. godine. Projekat je predviđao izgradnju elektrana ukupnog kapaciteta 170 MW i godišnje proizvodnje od 350 GWh, što bi pokrilo energetske potrebe 100.000 domaćinstava.

Ovog februara EVN i NEK postigli su sporazum o vansudskom poravnanju duga vrednog 192 miliona leva (98,2 miliona evra). Iznos poravnanja nije bio objavljen, ali izveštaj EVN navodi da je nagodba povećana neto prihod te kompanije za 38 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj