OIE

EVN suspendovala izgradnju hidroelektrana u Bugarskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska energetska kompanija EVN suspendovala je sprovođenje projekta izgradnje hidroelektrana ukupnog kapaciteta 170 MW u Bugarskoj.

Dalje sprovođenje hidroenergetskog projekta Gorna Arda nije moguće u sadašnim uslovima zbog promene energetske politike u Bugarskoj, navela je ta kompanija u najnovijem izveštaju o tekućem poslovanju.

EVN navodi da je zbog ovoga u periodu na koji se odnosi izveštaj nastao gubitak od 28,9 miliona evra.

Projekat Gorna Arda zajedno su sprovodili EVN i bugarska Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK). Njegov završetak približio bi Bugarsku njenom cilju da do 2020. godine dobija 16 odsto ukupne energije iz obnovljivih izvora.

Hidroenergetska kompanija Gorna Arda osnovana je 1999. godine od strane NEK i turske firme Džejlan Holding. Osnivanju je prethodilo potpisivanje međuvladinog sporazuma između Bugarske i Turske.

Kompanija EVN počela je saradnju sa NEK na ovom projektu 2010. godine. Projekat je predviđao izgradnju elektrana ukupnog kapaciteta 170 MW i godišnje proizvodnje od 350 GWh, što bi pokrilo energetske potrebe 100.000 domaćinstava.

Ovog februara EVN i NEK postigli su sporazum o vansudskom poravnanju duga vrednog 192 miliona leva (98,2 miliona evra). Iznos poravnanja nije bio objavljen, ali izveštaj EVN navodi da je nagodba povećana neto prihod te kompanije za 38 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

4. mart 2017. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

4. mart 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

4. mart 2017. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

4. mart 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost