OIE

EVN suspendovala izgradnju hidroelektrana u Bugarskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska energetska kompanija EVN suspendovala je sprovođenje projekta izgradnje hidroelektrana ukupnog kapaciteta 170 MW u Bugarskoj.

Dalje sprovođenje hidroenergetskog projekta Gorna Arda nije moguće u sadašnim uslovima zbog promene energetske politike u Bugarskoj, navela je ta kompanija u najnovijem izveštaju o tekućem poslovanju.

EVN navodi da je zbog ovoga u periodu na koji se odnosi izveštaj nastao gubitak od 28,9 miliona evra.

Projekat Gorna Arda zajedno su sprovodili EVN i bugarska Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK). Njegov završetak približio bi Bugarsku njenom cilju da do 2020. godine dobija 16 odsto ukupne energije iz obnovljivih izvora.

Hidroenergetska kompanija Gorna Arda osnovana je 1999. godine od strane NEK i turske firme Džejlan Holding. Osnivanju je prethodilo potpisivanje međuvladinog sporazuma između Bugarske i Turske.

Kompanija EVN počela je saradnju sa NEK na ovom projektu 2010. godine. Projekat je predviđao izgradnju elektrana ukupnog kapaciteta 170 MW i godišnje proizvodnje od 350 GWh, što bi pokrilo energetske potrebe 100.000 domaćinstava.

Ovog februara EVN i NEK postigli su sporazum o vansudskom poravnanju duga vrednog 192 miliona leva (98,2 miliona evra). Iznos poravnanja nije bio objavljen, ali izveštaj EVN navodi da je nagodba povećana neto prihod te kompanije za 38 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. mart 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

4. mart 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

4. mart 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. mart 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra