Električna energija

Bugarski NEK i austrijski EVN nagodili se o poravnanju duga

Photo: Pixabay

Objavljeno

16.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Austrijska energetska firma EVN i bugarska Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK) postigli su nagodbu o poravnanju duga vrednog 192 miliona leva (98,2 miliona evra).

Nije poznato koliko će poravnanje iznositi, ali EVN je u saopštenju naveo da će ovaj dogovor povećati neto prihode te firme za 38 miliona evra u drugom kvartalu ove godine.

Ova nagodba se odnosi na neplaćene troškove proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i zatezne kamate u periodu od jula 2012. do jula 2013, koje je unapred finansirao EVN a NEK imao obavezu da nadoknadi.

Potpisivanje sporazuma smanjuje rizik da Bugarska bude primorana da plati kaznu od strane Međunarodnog centra za investicione sporove (ICSID), javljaju lokalni mediji. Pred Centrom je EVN pokrenuo arbitražu potražujući 600 miliona evra.

Istovremeno, NEK je pokrenuo postupak protiv EVN, kao i kompanija Energo-Pro i ČEZ, zbog potraživanja od ukupno 111 miliona leva (56,77 miliona evra). Sklopljena nagodba o poravnanju sa EVN podrazumeva uzajamno poravnanje dugova dva preduzeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

16. februar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

16. februar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

16. februar 2017. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

16. februar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu