OIE

EU podržala bugarski projekat robota-plevilice na solarni pogon

Foto: Aigen

Objavljeno

12.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bugarski startup za robotiku Smart Farm Robotix razvija autonomnog robota za plevljenje kojeg pokreće solarna energija. Od Evropskog saveta za inovacije je dobio grant od skoro 2,4 miliona evra.

RoboWeeder je prvi robot za uklanjanje korova na solarni pogon u Evropi. Uređaj je opremljen kamerama i senzorima, a za detekciju i autonomno kretanje zadužena je veštačka inteligencija.

Korove uništava bez herbicida: kontaktnim (mehaničkim) metodom i beskontaktno. Rosen Kolev, suosnivač i generalni direktor, kazao je da je reč o kalibrisanom energetskom snopu zraka. Istakao je da beskontaktno plevljenje ne podiže temperaturu tla i biljaka, pa da nema rizika od požara, za razliku od nekih konkurentskih rešenja.

To je posebno važno za brdovit i planinski teren Južne Evrope, za koji je uređaj prvenstveno namenjen. Većina postojećih robota-plevilica namenjena je za ravna i redovno obrađivana polja u Severnoj i Srednjoj Evropi, dok je RoboWeeder (zovu ga i RoboAIWeeder) konstruisan tako da radi i na blatnjavoj i peskovitoj i veoma tvrdoj podlozi.

Struja iz solarnih panela napaja bateriju, pa je moguć rad noću. Osim toga, inženjeri rade na uvođenju sistema za prikupljanje podataka o kvalitetu tla, štetočinama i patogenima.

Kolev: Želimo da RoboWeeder plevi deset puta brže nego čovek

Kolev je kazao da je plan da do kraja sledeće godine robota nauče da plevi deset puta brže nego veoma motivisani radnik. Budući da je sprava u poređenju s drugim naprednim plevilicama veoma lagana, 60 do 80 kilograma, mnogo manje pritiska zemlju, objasnio je. To drastično umanjuje potrebu za mehaničkom obradom tla. Zemlja onda zadržava više ugljen-dioksida.

Prvi čovek startapa tvrdi da njegova veštačka inteligencija omogućava mnogo preciznije delovanje i tačnije raspoznavanje useva i korova nego drugi sistemi na tržištu. Time je omogućena obrada polja sa višegodišnjim zasadima, na primer aromatičnim i lekovitim biljem. Ono se sâmo razmnožava, pa se ne smeju uništavati nove biljke.

robot za korov
Foto: Smart Farm Robotix

Smart Farm Robotix je dobio grant od skoro 2,4 miliona evra od Evropskog saveta za inovacije (EIC) Evropske komisije. Kako kažu u kompaniji, sredstva će pomoći razvoju tehnologije i ubrzati lansiranje robota na tržište. Upotrebiće ih za testiranje, prezentacije, marketing, distribuciju, patentiranje i sertifikaciju, kao i za proširenje tima, otkrio je Kolev.

Posle početka prodaje u Bugarskoj, Smart Farm Robotix namerava ubrzo da prodre u Italiju i Grčku, a zatim i u Francusku, Španiju i ostatak regiona.

Prototip će ove godine biti testiran na dve bugarske farme i u organskom rasadniku u Italiji

Firma je u proteklih godinu dana prikupila više od 350.000 evra preko sličnih programa.

Sredstva su dodeljena u okviru programa EIC Accelerator za podršku startapovima i malim i srednjim preduzećima s inovativnim proizvodima, za koje su rizici previsoki da bi u njih ulagali samo privatni investitori.

Smart Farm Robotix je jedna od 42 kompanije koje su dobile grantove i finansiranje, od ukupno 1.083 prijavljenih. Prototip će ove godine biti testiran na dve bugarske farme i u organskom rasadniku u Italiji.

Robotizacija poljoprivrede

Automatizacija, robotika i veštačka inteligencija postaju sve dragocenije u poljoprivrednom sektoru. Trebaju mu za suočavanje sa manjkom radne snage i klimatskim promenama i uvođenjem održivih metoda uzgoja hrane.

Robot sličan RoboWeederu razvijen je i u Sjedinjenim Državama. Startap Aigen sa sedištem u Sijetlu razvio je robota Aigen Element, koji koristi veštačku inteligenciju za uklanjanje korova. Pokreće ga solarna i energija vetra.  

Aigenovom robotu je potrebno vrlo malo energije

Prosečnom mobilnom telefonu potrebno je četiri vata snage, a Aigenovom robotu samo 1,5 vati, kažu u kompaniji. Dodali su da solarni panel snage 205 vati na robotu može da proizvede više električne energije nego što mu je potrebno za rad.

Solarni panel ima i funkciju jedra, što robotu omogućava da koristi energiju vetra.

Pored toga što uklanjaju korov, čime će doprineti smanjenju upotrebe herbicida i fosilnih goriva, ovi roboti prate i u realnom vremenu prenose podatke o polju i usevima u mobilnu aplikaciju.

Robotska usluga Aigen Element će stići na američke farme u aprilu, najavila je kompanija. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji