OIE

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

Foto: European Union

Objavljeno

31.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Evropske unije je postigao preliminarni dogovor sa Evropskim parlamentom o podizanju udela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije na 42,5 odsto najkasnije 2030. godine. Među odredbama stoji i da je ostavljena mogućnost za još 2,5 procentna poena odnosno da se teži postizanju nivoa od 45 procenata. Ova odluka je usvojena u okviru postupka revizije Direktive o obnovljivoj energiji (RED), u cilju usvajanja direktive RED3.

Glavne institucije EU su objavile provizorni politički dogovor o povećanju ambicija za sektore saobraćaja, industrije, zgradarstva i daljinskog grejanja i hlađenja te o ubrzavanju postupka odobravanja dozvola za izgradnju i rad postrojenja za proizvodnju zelene energije. Izmene će stupiti na snagu po formalnom odobrenju Saveta EU i Evropskog parlamenta.

Obavezujući ciljani udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije za 2030. povećan je na 42,5 odsto, uz ambiciju da dostigne 45 procenata. Po važećoj Direktivi o obnovljivoj energiji, RED, trebalo je postići 32 odsto. EU predloženu revidiranu direktivu naziva RED3.

EU će uvesti strože propise za korišćenje biomase

Uvedeni su i ciljevi po sektorima, radi ubrzavanja integracije energije iz obnovljivih izvora u sporijim delovima privrede, saopštili su zvaničnici i zvaničnice. Obavezna kvota za biogoriva nove generacije i goriva iz obnovljivih izvora nebiološkog porekla (RFNBO) je 5,5 odsto, a potonja će morati da čine barem jedan procenat.

Predstavnici obeju strana su prihvatili cilj od 14,5 odsto u domenu smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte u sektoru saobraćaja. Po odredbama sporazuma, države članice će imati mogućnost da se umesto toga opredele za obavezujući cilj od 29 odsto udela obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije u toj oblasti.

Udeo obnovljivih izvora energije u zgradarstvu će morati da se pre kraja decenije poveća do najmanje 49 odsto

Industrija će biti obavezna da povećava potrošnju obnovljive energije za 1,6 odsto godišnje. Donosioci odluka su napomenuli da će 2030. godine 42 odsto vodonika upotrebljenog u tom sektoru trebati da bude dobijeno iz obnovljivih goriva nebiološkog porekla, a 2035. godine 60 procenata, uz određene izuzetke.

Preliminarnim dogovorom je ciljani udeo obnovljivih izvora u zgradarstvu postavljen na 49 procenata. Što se tiče grejanja i hlađenja, biće omogućeno postepeno povećavanje, sa obaveznih 0,8 odsto godišnje na nacionalnom nivou do 2026, a od te godine do kraja 2030. rast će morati da bude najmanje 1,1 odsto svake godine.

Sporazum vodi pooštravanju kriterijuma održivosti korišćenja biomase u energetske svrhe, radi umanjivanja opasnosti od neodržive proizvodnje, objavili su evroposlanici. Predlogom revizije RED-a je pokriven energetski deo klimatske tranzicije EU, koja se uređuje paketom Fit-for-55, sa ciljem da emisije 2030. budu bar 55 odsto manje nego 1990. godine.

Specijalni propisi za zone određene za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelene energije

Za izgradnju pogona za proizvodnju zelene energije u područjima posebno određenim za to, nacionalne vlasti će imati 12 meseci da izdaju dozvole, istakao je Evropski parlament. Van tih zona, rok bi bio dve godine.

Države članice će, po svemu sudeći, biti obavezne da usvoje indikativni cilj za udeo inovativne tehnologije zelene energetike od najmanje pet odsto za novoinstalirani kapacitet iz obnovljivih izvora, kao i da izrade pravni okvir za prekogranične energetske projekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

31. mart 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

31. mart 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

31. mart 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

31. mart 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević