Energetska efikasnost

EU dala pet miliona evra za suzbijanje energetskog siromaštva u Sloveniji

Photo: focus.si

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija obezbedila je pet miliona evra pomoći za 500 domaćinstava sa niskim primanjima u Sloveniji koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom, ali ono ostaje veliki problem u hladnim periodima.

„Najsiromašnija domaćinstva u Sloveniji trošila su 18 odsto svojih prihoda na energiju u 2015. godini. Glavni razlog energetskog siromaštva su energetski neefikasni i loše izolovani domovi. Operativni program evropske kohezione politike za period 2014-2020. namenio je pet miliona evra za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za 500 domaćinstava sa niskim primanjima“, rekao je v. d. direktora Direktorata za energiju u Ministarstvu infrastrukture Jože Dimnik.

Sve više domaćinstava u Sloveniji zapada u energetsko siromaštvo jer rast primanja ne može da sustigne rastuće cene energije, rečeno je na konferenciji „Energetsko siromaštvo: rešenja na praktičnom i strukturnom nivou“ u Ljubljani.

Konferencija je organizovana u okviru programa REACH (Reduce Energy use And Change Habits), sa ciljem povezivanja i stvaranja dijaloga između energetskog, društvenog, ekološkog i zdravstvenog sektora.

Mere povećanja energetske efikasnosti i rehabilitacija zgrada označene su kao ključne za smanjenje energetskog siromaštva. Takođe, neophodno je rešiti problem skupoće investiranja u energetsku rehabilitaciju i obezbediti više sredstava za mere energetske efikasnosti. Osim zamene neefikasne izolacije i sistema grejanja, frižidera, zamrzivača i bojlera, potrebna je edukacija javnosti o pravilnom korišćenju energije u domaćinstvima.

U Sloveniji postoji više programa koji se odnose na energetsko siromaštvo. Besplatni saveti o potrošnji energije, koji su bili ponuđeni kroz projekat REACH, sada su dostupni na nacionalnom nivou preko mreže ENSVET. Preko nje domaćinstva dobijaju i besplatne uređaje, vredne oko 30 evra, koji štede vodu i energiju. Ekosklad nudi i druge programe, kao što je potpuno finansiranje energetske rehabilitacije za siromašna domaćinstva u stambenim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora