Energetska efikasnost

EU dala pet miliona evra za suzbijanje energetskog siromaštva u Sloveniji

Photo: focus.si

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija obezbedila je pet miliona evra pomoći za 500 domaćinstava sa niskim primanjima u Sloveniji koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom, ali ono ostaje veliki problem u hladnim periodima.

„Najsiromašnija domaćinstva u Sloveniji trošila su 18 odsto svojih prihoda na energiju u 2015. godini. Glavni razlog energetskog siromaštva su energetski neefikasni i loše izolovani domovi. Operativni program evropske kohezione politike za period 2014-2020. namenio je pet miliona evra za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za 500 domaćinstava sa niskim primanjima“, rekao je v. d. direktora Direktorata za energiju u Ministarstvu infrastrukture Jože Dimnik.

Sve više domaćinstava u Sloveniji zapada u energetsko siromaštvo jer rast primanja ne može da sustigne rastuće cene energije, rečeno je na konferenciji „Energetsko siromaštvo: rešenja na praktičnom i strukturnom nivou“ u Ljubljani.

Konferencija je organizovana u okviru programa REACH (Reduce Energy use And Change Habits), sa ciljem povezivanja i stvaranja dijaloga između energetskog, društvenog, ekološkog i zdravstvenog sektora.

Mere povećanja energetske efikasnosti i rehabilitacija zgrada označene su kao ključne za smanjenje energetskog siromaštva. Takođe, neophodno je rešiti problem skupoće investiranja u energetsku rehabilitaciju i obezbediti više sredstava za mere energetske efikasnosti. Osim zamene neefikasne izolacije i sistema grejanja, frižidera, zamrzivača i bojlera, potrebna je edukacija javnosti o pravilnom korišćenju energije u domaćinstvima.

U Sloveniji postoji više programa koji se odnose na energetsko siromaštvo. Besplatni saveti o potrošnji energije, koji su bili ponuđeni kroz projekat REACH, sada su dostupni na nacionalnom nivou preko mreže ENSVET. Preko nje domaćinstva dobijaju i besplatne uređaje, vredne oko 30 evra, koji štede vodu i energiju. Ekosklad nudi i druge programe, kao što je potpuno finansiranje energetske rehabilitacije za siromašna domaćinstva u stambenim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

24. januar 2017. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

24. januar 2017. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

24. januar 2017. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

24. januar 2017. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana