Energetska efikasnost

EU dala pet miliona evra za suzbijanje energetskog siromaštva u Sloveniji

Photo: focus.si

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija obezbedila je pet miliona evra pomoći za 500 domaćinstava sa niskim primanjima u Sloveniji koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom, ali ono ostaje veliki problem u hladnim periodima.

„Najsiromašnija domaćinstva u Sloveniji trošila su 18 odsto svojih prihoda na energiju u 2015. godini. Glavni razlog energetskog siromaštva su energetski neefikasni i loše izolovani domovi. Operativni program evropske kohezione politike za period 2014-2020. namenio je pet miliona evra za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za 500 domaćinstava sa niskim primanjima“, rekao je v. d. direktora Direktorata za energiju u Ministarstvu infrastrukture Jože Dimnik.

Sve više domaćinstava u Sloveniji zapada u energetsko siromaštvo jer rast primanja ne može da sustigne rastuće cene energije, rečeno je na konferenciji „Energetsko siromaštvo: rešenja na praktičnom i strukturnom nivou“ u Ljubljani.

Konferencija je organizovana u okviru programa REACH (Reduce Energy use And Change Habits), sa ciljem povezivanja i stvaranja dijaloga između energetskog, društvenog, ekološkog i zdravstvenog sektora.

Mere povećanja energetske efikasnosti i rehabilitacija zgrada označene su kao ključne za smanjenje energetskog siromaštva. Takođe, neophodno je rešiti problem skupoće investiranja u energetsku rehabilitaciju i obezbediti više sredstava za mere energetske efikasnosti. Osim zamene neefikasne izolacije i sistema grejanja, frižidera, zamrzivača i bojlera, potrebna je edukacija javnosti o pravilnom korišćenju energije u domaćinstvima.

U Sloveniji postoji više programa koji se odnose na energetsko siromaštvo. Besplatni saveti o potrošnji energije, koji su bili ponuđeni kroz projekat REACH, sada su dostupni na nacionalnom nivou preko mreže ENSVET. Preko nje domaćinstva dobijaju i besplatne uređaje, vredne oko 30 evra, koji štede vodu i energiju. Ekosklad nudi i druge programe, kao što je potpuno finansiranje energetske rehabilitacije za siromašna domaćinstva u stambenim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

24. januar 2017. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

24. januar 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

24. januar 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

24. januar 2017. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu