Energetska efikasnost

EU dala pet miliona evra za suzbijanje energetskog siromaštva u Sloveniji

Photo: focus.si

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija obezbedila je pet miliona evra pomoći za 500 domaćinstava sa niskim primanjima u Sloveniji koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom, ali ono ostaje veliki problem u hladnim periodima.

„Najsiromašnija domaćinstva u Sloveniji trošila su 18 odsto svojih prihoda na energiju u 2015. godini. Glavni razlog energetskog siromaštva su energetski neefikasni i loše izolovani domovi. Operativni program evropske kohezione politike za period 2014-2020. namenio je pet miliona evra za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za 500 domaćinstava sa niskim primanjima“, rekao je v. d. direktora Direktorata za energiju u Ministarstvu infrastrukture Jože Dimnik.

Sve više domaćinstava u Sloveniji zapada u energetsko siromaštvo jer rast primanja ne može da sustigne rastuće cene energije, rečeno je na konferenciji „Energetsko siromaštvo: rešenja na praktičnom i strukturnom nivou“ u Ljubljani.

Konferencija je organizovana u okviru programa REACH (Reduce Energy use And Change Habits), sa ciljem povezivanja i stvaranja dijaloga između energetskog, društvenog, ekološkog i zdravstvenog sektora.

Mere povećanja energetske efikasnosti i rehabilitacija zgrada označene su kao ključne za smanjenje energetskog siromaštva. Takođe, neophodno je rešiti problem skupoće investiranja u energetsku rehabilitaciju i obezbediti više sredstava za mere energetske efikasnosti. Osim zamene neefikasne izolacije i sistema grejanja, frižidera, zamrzivača i bojlera, potrebna je edukacija javnosti o pravilnom korišćenju energije u domaćinstvima.

U Sloveniji postoji više programa koji se odnose na energetsko siromaštvo. Besplatni saveti o potrošnji energije, koji su bili ponuđeni kroz projekat REACH, sada su dostupni na nacionalnom nivou preko mreže ENSVET. Preko nje domaćinstva dobijaju i besplatne uređaje, vredne oko 30 evra, koji štede vodu i energiju. Ekosklad nudi i druge programe, kao što je potpuno finansiranje energetske rehabilitacije za siromašna domaćinstva u stambenim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović