Energetska efikasnost

EU dala pet miliona evra za suzbijanje energetskog siromaštva u Sloveniji

Photo: focus.si

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija obezbedila je pet miliona evra pomoći za 500 domaćinstava sa niskim primanjima u Sloveniji koja se suočavaju sa energetskim siromaštvom, ali ono ostaje veliki problem u hladnim periodima.

„Najsiromašnija domaćinstva u Sloveniji trošila su 18 odsto svojih prihoda na energiju u 2015. godini. Glavni razlog energetskog siromaštva su energetski neefikasni i loše izolovani domovi. Operativni program evropske kohezione politike za period 2014-2020. namenio je pet miliona evra za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za 500 domaćinstava sa niskim primanjima“, rekao je v. d. direktora Direktorata za energiju u Ministarstvu infrastrukture Jože Dimnik.

Sve više domaćinstava u Sloveniji zapada u energetsko siromaštvo jer rast primanja ne može da sustigne rastuće cene energije, rečeno je na konferenciji „Energetsko siromaštvo: rešenja na praktičnom i strukturnom nivou“ u Ljubljani.

Konferencija je organizovana u okviru programa REACH (Reduce Energy use And Change Habits), sa ciljem povezivanja i stvaranja dijaloga između energetskog, društvenog, ekološkog i zdravstvenog sektora.

Mere povećanja energetske efikasnosti i rehabilitacija zgrada označene su kao ključne za smanjenje energetskog siromaštva. Takođe, neophodno je rešiti problem skupoće investiranja u energetsku rehabilitaciju i obezbediti više sredstava za mere energetske efikasnosti. Osim zamene neefikasne izolacije i sistema grejanja, frižidera, zamrzivača i bojlera, potrebna je edukacija javnosti o pravilnom korišćenju energije u domaćinstvima.

U Sloveniji postoji više programa koji se odnose na energetsko siromaštvo. Besplatni saveti o potrošnji energije, koji su bili ponuđeni kroz projekat REACH, sada su dostupni na nacionalnom nivou preko mreže ENSVET. Preko nje domaćinstva dobijaju i besplatne uređaje, vredne oko 30 evra, koji štede vodu i energiju. Ekosklad nudi i druge programe, kao što je potpuno finansiranje energetske rehabilitacije za siromašna domaćinstva u stambenim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

24. januar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

24. januar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

24. januar 2017. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

24. januar 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije