Životna sredina

EU će smanjivati izdavanje „karbon kredita“ za 2,2 odsto godišnje

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije o smanjenju broja izdatih emisionih jedinica (tzv. „karbon kredita“) za 2,2 odsto godišnje počev od 2021, umesto dosadašnjih 1,74 odsto.

Poslanici već sada planiraju da najkasnije do 2024. godine povećaju taj procenat na 2,4, saopštio je Evropski parlament. Emisione jedinice su dozvole koje se izdaju državama za proizvodnju određene količine emisija CO2. Njima se može i trgovati preko EU Sistema trgovine emisijama (ETS).

ETS funkcioniše u 31 državi, uključujući 28 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku. Sistem ograničava emisije iz preko 11.000 energetski intenzivnih električnih centrala, industrijskih postrojenja i emisije avioprevoznika. Pokriva oko 45 odsto ukupnih GHG emisija u EU.

Uticajem na Sistem trgovine emisijama EU planira da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte. Svrha je dovođenje klimatske politike EU u sklad sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, plan je da se duplira kapacitet Rezerve za tržišnu stabilnost (MSR) za 2019. godinu, kako bi mogla da apsorbuje višak emisionih jedinica na tržištu.

“Parlament je glasao da kroz ambiciozne mere ispunimo svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, i poslao snažan signal Evropskom savetu da smo ozbiljni u nameri da zaustavimo globalno zagrevanje”, rekao je izvestilac EP Ian Dankan nakon glasanja. Za predlog Komisije glasalo je 379 poslanika, 263 bila su protiv, uz 57 uzdržanih.

Evropski savet sastaće se krajem februara. Ako države članice usaglase zajednički stav, počeće pregovori između EP, EK i Evropskog saveta kako bi se utvrdio konačni sadržaj zakonodavstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

17. februar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

17. februar 2017. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

17. februar 2017. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

17. februar 2017. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije