Životna sredina

EU će smanjivati izdavanje „karbon kredita“ za 2,2 odsto godišnje

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije o smanjenju broja izdatih emisionih jedinica (tzv. „karbon kredita“) za 2,2 odsto godišnje počev od 2021, umesto dosadašnjih 1,74 odsto.

Poslanici već sada planiraju da najkasnije do 2024. godine povećaju taj procenat na 2,4, saopštio je Evropski parlament. Emisione jedinice su dozvole koje se izdaju državama za proizvodnju određene količine emisija CO2. Njima se može i trgovati preko EU Sistema trgovine emisijama (ETS).

ETS funkcioniše u 31 državi, uključujući 28 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku. Sistem ograničava emisije iz preko 11.000 energetski intenzivnih električnih centrala, industrijskih postrojenja i emisije avioprevoznika. Pokriva oko 45 odsto ukupnih GHG emisija u EU.

Uticajem na Sistem trgovine emisijama EU planira da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte. Svrha je dovođenje klimatske politike EU u sklad sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, plan je da se duplira kapacitet Rezerve za tržišnu stabilnost (MSR) za 2019. godinu, kako bi mogla da apsorbuje višak emisionih jedinica na tržištu.

“Parlament je glasao da kroz ambiciozne mere ispunimo svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, i poslao snažan signal Evropskom savetu da smo ozbiljni u nameri da zaustavimo globalno zagrevanje”, rekao je izvestilac EP Ian Dankan nakon glasanja. Za predlog Komisije glasalo je 379 poslanika, 263 bila su protiv, uz 57 uzdržanih.

Evropski savet sastaće se krajem februara. Ako države članice usaglase zajednički stav, počeće pregovori između EP, EK i Evropskog saveta kako bi se utvrdio konačni sadržaj zakonodavstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

17. februar 2017. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

17. februar 2017. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

17. februar 2017. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

17. februar 2017. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu