x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU će smanjivati izdavanje “karbon kredita” za 2,2 odsto godišnje

17.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
EU će smanjivati izdavanje “karbon kredita” za 2,2 odsto godišnje

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije o smanjenju broja izdatih emisionih jedinica (tzv. “karbon kredita”) za 2,2 odsto godišnje počev od 2021, umesto dosadašnjih 1,74 odsto.

Poslanici već sada planiraju da najkasnije do 2024. godine povećaju taj procenat na 2,4, saopštio je Evropski parlament. Emisione jedinice su dozvole koje se izdaju državama za proizvodnju određene količine emisija CO2. Njima se može i trgovati preko EU Sistema trgovine emisijama (ETS).

ETS funkcioniše u 31 državi, uključujući 28 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku. Sistem ograničava emisije iz preko 11.000 energetski intenzivnih električnih centrala, industrijskih postrojenja i emisije avioprevoznika. Pokriva oko 45 odsto ukupnih GHG emisija u EU.

Uticajem na Sistem trgovine emisijama EU planira da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte. Svrha je dovođenje klimatske politike EU u sklad sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, plan je da se duplira kapacitet Rezerve za tržišnu stabilnost (MSR) za 2019. godinu, kako bi mogla da apsorbuje višak emisionih jedinica na tržištu.

“Parlament je glasao da kroz ambiciozne mere ispunimo svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, i poslao snažan signal Evropskom savetu da smo ozbiljni u nameri da zaustavimo globalno zagrevanje”, rekao je izvestilac EP Ian Dankan nakon glasanja. Za predlog Komisije glasalo je 379 poslanika, 263 bila su protiv, uz 57 uzdržanih.

Evropski savet sastaće se krajem februara. Ako države članice usaglase zajednički stav, počeće pregovori između EP, EK i Evropskog saveta kako bi se utvrdio konačni sadržaj zakonodavstva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.