Životna sredina

EU će smanjivati izdavanje „karbon kredita“ za 2,2 odsto godišnje

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije o smanjenju broja izdatih emisionih jedinica (tzv. „karbon kredita“) za 2,2 odsto godišnje počev od 2021, umesto dosadašnjih 1,74 odsto.

Poslanici već sada planiraju da najkasnije do 2024. godine povećaju taj procenat na 2,4, saopštio je Evropski parlament. Emisione jedinice su dozvole koje se izdaju državama za proizvodnju određene količine emisija CO2. Njima se može i trgovati preko EU Sistema trgovine emisijama (ETS).

ETS funkcioniše u 31 državi, uključujući 28 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku. Sistem ograničava emisije iz preko 11.000 energetski intenzivnih električnih centrala, industrijskih postrojenja i emisije avioprevoznika. Pokriva oko 45 odsto ukupnih GHG emisija u EU.

Uticajem na Sistem trgovine emisijama EU planira da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte. Svrha je dovođenje klimatske politike EU u sklad sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, plan je da se duplira kapacitet Rezerve za tržišnu stabilnost (MSR) za 2019. godinu, kako bi mogla da apsorbuje višak emisionih jedinica na tržištu.

“Parlament je glasao da kroz ambiciozne mere ispunimo svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, i poslao snažan signal Evropskom savetu da smo ozbiljni u nameri da zaustavimo globalno zagrevanje”, rekao je izvestilac EP Ian Dankan nakon glasanja. Za predlog Komisije glasalo je 379 poslanika, 263 bila su protiv, uz 57 uzdržanih.

Evropski savet sastaće se krajem februara. Ako države članice usaglase zajednički stav, počeće pregovori između EP, EK i Evropskog saveta kako bi se utvrdio konačni sadržaj zakonodavstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

17. februar 2017. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

17. februar 2017. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

17. februar 2017. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

17. februar 2017. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici