Životna sredina

EU će smanjivati izdavanje „karbon kredita“ za 2,2 odsto godišnje

Photo: Pixabay

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije o smanjenju broja izdatih emisionih jedinica (tzv. „karbon kredita“) za 2,2 odsto godišnje počev od 2021, umesto dosadašnjih 1,74 odsto.

Poslanici već sada planiraju da najkasnije do 2024. godine povećaju taj procenat na 2,4, saopštio je Evropski parlament. Emisione jedinice su dozvole koje se izdaju državama za proizvodnju određene količine emisija CO2. Njima se može i trgovati preko EU Sistema trgovine emisijama (ETS).

ETS funkcioniše u 31 državi, uključujući 28 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku. Sistem ograničava emisije iz preko 11.000 energetski intenzivnih električnih centrala, industrijskih postrojenja i emisije avioprevoznika. Pokriva oko 45 odsto ukupnih GHG emisija u EU.

Uticajem na Sistem trgovine emisijama EU planira da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte. Svrha je dovođenje klimatske politike EU u sklad sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe, plan je da se duplira kapacitet Rezerve za tržišnu stabilnost (MSR) za 2019. godinu, kako bi mogla da apsorbuje višak emisionih jedinica na tržištu.

“Parlament je glasao da kroz ambiciozne mere ispunimo svoje obaveze iz Pariskog sporazuma, i poslao snažan signal Evropskom savetu da smo ozbiljni u nameri da zaustavimo globalno zagrevanje”, rekao je izvestilac EP Ian Dankan nakon glasanja. Za predlog Komisije glasalo je 379 poslanika, 263 bila su protiv, uz 57 uzdržanih.

Evropski savet sastaće se krajem februara. Ako države članice usaglase zajednički stav, počeće pregovori između EP, EK i Evropskog saveta kako bi se utvrdio konačni sadržaj zakonodavstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. februar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. februar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. februar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

17. februar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama