OIE

ERS spustio kapacitet za svoju prvu solarnu elektranu sa 100 na 73 megavata

ERS prvu solarnu elektranu 73 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Dok se ERS priprema za javni poziv, vlasti Srpske su saopštile da je za solarnu elektranu Trebinje 1 predviđena manja snaga nego što je planirano. Uslovi pedesetogodišnje koncesije utvrdiće se u pregovorima.

Državni proizvođač električne energije Elektroprivreda Republike Srpske – ERS ponudio se Vladi Republike Srpske o nameri da izgradi solarnu elektranu Trebinje 1 vrednu 100 miliona konvertibilnih maraka (51.4 miliona evra), preneo je Capital.ba.

Entitetske vlasti su upravo objavile informacije o koncesiji za buduće postrojenje u selu Zupci, a ugovor treba da bude sastavljen do polovine avgusta, po zvaničnim podacima. Kako se navodi, maksimalna snaga fotonaponskog pogona određena je na 73 megavata, u poređenju sa sto megavata iz ERS-ove ranije investicione strategije.

Trebinje 1 je trebalo da ima kapacitet od stotinu megavata i godišnju proizvodnju 147,7 gigavat-sati, ali je procenjeni učinak oboren na 101,5 gigavat-sati

Investicija je u prethodnoj verziji bila procenjena na 136 miliona konvertibilnih maraka ili 69,4 miliona evra, čemu odgovara 147,7 gigavat-sati godišnje. Novi podaci pokazali su proizvodnju od 101,5 gigavat-sati za planiranu solarnu elektranu na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine.

Koncesija s jednokratnom naknadom od 503.75 miliona maraka trajaće 50 godina, otkrivaju vladini dokumenti. Preduzeće mora da plaća 5,5 evra po megavat-satu struje koji proizvede.

Fotonaponski pogon bi mogao da se proširi posle izgradnje, nagovestio je ranije ERS-ov generalni direktor

ERS je saopštio da će projekat finansirati sopstvenim sredstvima i pozajmicama. Javni poziv za Trebinje 1, koje se nalazi 12 kilometara od istoimenog grada, trebalo bi da bude objavljen do kraja godine.

Na prošlogodišnjoj aukciji, Grad Trebinje je dao u zakup 195 hektara zemljišta u Zupcima za ERS-ovu solarnu elektranu. Generalni direktor Luka Petrović ranije je kazao da bi objekat od 100 megavata zauzeo 150 hektara, a da bi kapacitet kasnije mogao da bude proširen.

Prvobitni plan bio je procenjen na 150 miliona evra, po rečima šefa Elektroprivrede RS. On je sugerisao da će Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD, finansirati poduhvat i da će se dug na ime kredita otplatiti kada fotonaponski sistem bude priključen na mrežu.

Entitetska vlada je navela da će o projektu biti pregovarano.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. jun 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

12. jun 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. jun 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. jun 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra